Mini w automacie

R50, R52 & R53

Moderatorzy: flapjck1, Drail

Dyziek

Mini w automacie

Post autor: Dyziek »

Witam.
Powoli zadomowiam się u was na forum - istna kopalnia wiedzy i moc ludzi chętnych do pomocy.
Ale do rzeczy - mam cel na tegoroczne wakacje - chcemy kupić Miniaczka, kwota 35 może deczko więcej. Problem w tym że chcielibyśmy automat, jeśli tego nie znajdziemy to mówi się trudno i idziemy w manual:) Więc kilka pytań:
1. Może ktoś z będących na forum ma(miał) autko z tą skrzynią biegów - potrzebuję jakieś opinie, jak się ta zabawka sprawuje, jak z jej wytrzymałością?Przewertowałem forum i nic.
2. Czy w tej kwocie są szanse znalezienia sensownego Mini Cooper S?
3.Czy jest ktoś na forum z Mińska Mazowieckiego lub okolic( ludzie często wpisują Wawa lub okolice) a to jedyne 39km :wink: ?

pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc:)
Dyziek

ps. jakby ktoś szukał pomocy w dziedzinie: fotografii, lotnictwa to zapraszam.
alan
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto:
Kontakt:

Re: Mini w automacie

Post autor: alan »

radze omijac auta z automatem,nie jest to udana konstrukcja
Awatar użytkownika
pididi
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto: Clubman JCW LCI

Post autor: pididi »

No i z 35k może być problem ze znalezieniem czegoś sensownego.
Zajrzyj do działu ogłoszeń, jest temat o MINI z netu. Kilka osób szuka od dłuższego czasu swojego MINIaka (przejrzyj kilka stron wstecz) - napisz do nich PMkę, powinni Ci naświetlić jak aktualnie wygląda sytuacja z cenami.
Awatar użytkownika
jrock7
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto: R55 Cooper D

Post autor: jrock7 »

alan pisze:radze omijac auta z automatem,nie jest to udana konstrukcja

Serio automat to zly wybor, moze konkretne roczniki sa awaryjne?
Maly

Post autor: Maly »

Ja moge swojego sprzedac,nie bity,poczytaj moje posty a wszystko o nim znajdziesz. Jestem zadowolony,troche napraw bylo ale juz jest ok. No i nie automat. No i zalezy jaki rocznik ci odpowiada i jaki silnik,wyposazenie. Ja swojego kupilem w Belgii. W Polsce podobno wszystko po dzwonkach :roll: Ostatnio jezdzilem Clubmanem z salonu i gadalem z gosciem o automatach,powiedzial zeby nawet o tym nie myslec bo to tylko niepotrzebne problemy pozniej. Powodzenia.
Cuba

Post autor: Cuba »

Mam automata z łopatkami i jestem bardzo zadowolony takze moge tylko polecic.
noj

Post autor: noj »

alan pisze:radze omijac auta z automatem,nie jest to udana konstrukcja

podobno R53 z 2006 + automat to najciekawsza opcja jak do tej pory. Bylo to jakos tłumaczone na "northamericanmotoring".
Mam takie auto aczkolwiek jako genetyczny przeciwnik automatów nie jestem zadowolony. Sposob "myslenia" tej skrzyni jest irytujący, przy moim stylu jazdy /relatywnie dynamiczny/ albo wyje na niskim biegu albo nie ma siły bo bieg za wysoki. Rozwiązaniem połowicznym jest korzystnie z łopatek - ja 95% czasu to czynie. Niestety do nich tez trzeba sie przyzwyczaic z racji opznionego dzialania. Poza tym wytrzymałościowo AISIN chyba taki słaby nie jest. Awaryjne jednak są sterowniki.
gr1zly
Nowy
Nowy
Posiadane auto:

Post autor: gr1zly »

Trochę się przeraziłem ponieważ jutro albo w sobotę odbieram nowego Coopera S cabrio z automatem, mam nadzieje, że nie jest tak zły jak o nim piszecie. W salonie Mini Kraków sprzedawca zachwalał takie zestawienie w Katowicach to samo zobaczymy pierwsze testy w weekend :)
Maciusiowy

Post autor: Maciusiowy »

Maly pisze:W Polsce podobno wszystko po dzwonkach

chyba nazbyt generalizujesz...
Dyziek

Post autor: Dyziek »

Dzięki panowie za opinie(czekam na więcej). No to teraz jest zagadeczka, iść w tą skrzynię czy nie :!: Nie mogą tam wsadzić Steptronica BMW z którym nie ma kłopotów :wink:

ps.
gr1zly - gratuluję zakupu :)
Maly - napisałem PW
noj - thx za ciekawą opinię
Ostatnio zmieniony 08 lip 2010, 09:22 przez Dyziek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
minigjj
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Post autor: minigjj »

gr1zly pisze:Trochę się przeraziłem ponieważ jutro albo w sobotę odbieram nowego Coopera S cabrio z automatem, mam nadzieje, że nie jest tak zły jak o nim piszecie. W salonie Mini Kraków sprzedawca zachwalał takie zestawienie w Katowicach to samo zobaczymy pierwsze testy w weekend :)

Automat w nowych mini jest ok (koniecznie z przyciskiem sport:), w poprzedniej wersji była montowana chyba skrzynia bezstopniowa i z nią były problemy więc z niej zrezygnowano.
Trochę mi zajęło zanim się nauczyłem używać go dobrze, na początku byłem zachwycony jak po długiej trasie potrafiłem wysiąść niezmęczony, a na korki przestałem nawet narzekać:) potem pojawiła się frustracja, że przy dynamicznej jeździe nie trzyma biegów tak jak bym chciał i potem stwierdziłem, że automat to nie oznacza, że mogę nic nie robić;)
Kilka trików, które odkryłem:
W trybie D po zredukowaniu biegu, muśnij lekko hamulec, wtedy z powrotem po wejściu w D, nadal będzie trzymał zadany bieg.
W trybie M wciśnięcie do dechy (kick down) działa tak samo jak zredukowanie łopatkami.
Pwr 106,6 KM @ 3974 rpm Tq 269,2 Nm @ 2047 rpm
gr1zly
Nowy
Nowy
Posiadane auto:

Post autor: gr1zly »

minigjj pisze:Kilka trików, które odkryłem:
W trybie D po zredukowaniu biegu, muśnij lekko hamulec, wtedy z powrotem po wejściu w D, nadal będzie trzymał zadany bieg.
W trybie M wciśnięcie do dechy (kick down) działa tak samo jak zredukowanie łopatkami.

tak jest w każdym automacie BMW/Audi

ale jeśli robisz redukcje przy za wysokich obrotach to skrzynie potrafia zgłupieć daje bieg niżej i potem znowu do góry w BMW tak jest...

Jutro 9 rano odbieram, myślę że koło południa pierwsza relacja i foty :)
137jastr
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: MCS R56

Post autor: 137jastr »

Dyziek pisze:Witam.
Problem w tym że chcielibyśmy automat.

MCS w automacie...proponuję MP-38 kaliber 9mm...a tak na poważnie O_D_R_A_D_Z_A_M...to aberacja.
BORLA Stainless Steel Cat-Back™System,M7 direct Flow Intercooler (DFIC2),M7 DFIC exit Scoop,M7 15% supercharger Pulley,ALTA intake System Cold Air,JCW front Strut brace,CUSCO rear Strut brace,EBC Brakes,ORCIARI bonnet vents scoops.
______
Saluti
Awatar użytkownika
minigjj
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Post autor: minigjj »

gr1zly pisze:ale jeśli robisz redukcje przy za wysokich obrotach to skrzynie potrafia zgłupieć daje bieg niżej i potem znowu do góry w BMW tak jest...

nie zauważyłem takich sytuacji, jeśli np ostro zaczynasz hamować z wysokich obrotów i klikniesz za wcześnie, to on czeka tak z 2-3 sek i jak w tym czasie obroty zdążą już spaść odpowiednio to zmienia bieg.
Pwr 106,6 KM @ 3974 rpm Tq 269,2 Nm @ 2047 rpm
tzolkowski

skrzynia automat

Post autor: tzolkowski »

Mini mam od 1,5 roku ,wlaśnie w automacie.Uważam że jest to jedna z lepszych skrzyń automatycznych z jaką jeździlem.W trybie lopatek bardzo fajna frajda.W trybie sport bardzo dobrze zmienia biegi ,praktycznie jak w manualu.Polecam to rozwiązanie.[/list]
ODPOWIEDZ