klocki+tarcze

R50, R52 & R53

Moderatorzy: flapjck1, Drail

RatinaZ

klocki+tarcze

Post autor: RatinaZ »

Witam,

jakiej firmy klocki + tarcze do Mini coopera polecacie? I jak wyglada kwestia z parametrami: jakij powinny być grubości?
Może mi ktoś poradzić?
AleXander
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:

Re: klocki+tarcze

Post autor: AleXander »

Hej, zapoznaj się z TYM wątkiem. Nie jest bezpośrednio do Coopera (bardziej do Coopera S) ale pare marek tam zostało poruszonych.

Do zwykłej eksploatacji na drogę mogę polecić ATE PowerDisc (na torze się wyginają ale na drogę "stykną") plus klocki Ferrodo DS Performance albo EBC Green Stuff.

grubość to chyba 22mm ale może mnie ktoś poprawi :)

pzdr,
Alex
RatinaZ

A TRW taka firma bo jak dzwonię po różnych firmach z częściami to mi proponują TRW.
I dziękuję za podanie grubosci bo są 10 i 22 i właśnie nie wiedziałam jakie powinnam kupić.

Wątek czytałam,ale chłopaki mają maszyny po 200 lub więcej KM...Ja potrzebuję do normalnej miejskiej jazdy ,bez żadnych wyczynów..Jakbyście mogli polecić coś dobrego i w normalnej cenie to byłabym wdzięczna.
(Oczywiście w ASO imprezka kosztuję około 2tys. : przód,tył oraz nowe czujniki,wolałabym troszke taniej )
AleXander
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:

TRW to taka normalna firma produkująca części samochodowe... obiło się o uszy.

Według BMW Real OEM (google it :) ) Cooper powinien mieć 22mm średnicy (tarcze wentylowane).
RatinaZ

A w tym wątku co mi jeszcze linka dałeś piszą że 28mm na przód....

Nie lubie miec za dużego wyboru..Ogólnie to nie musze jakoś bardzo oszczędzać,ale nie chce wydac majątku...(szczególnie,że całe drzwi mam do lakierki :sad: )

TRW(klocki) na allegro na przód sa 154zł a tył za 119zł
TRW(tarcze) przód-290zł , tył - 215zł

To normalna cena,czy tak srednio??

I jeszcze jedno pytanie: czy musze wymieniac czujki? Bo raz czytam,że jak już sie kontrolka zaswieciła (na zółto) to muszę, a drugi raz,że dopóki nie są klocki do końca dojechane to może nie musze...Więc nie wiem...

Ech...ile osób,tyle zdań
AleXander
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:

28mm grubości to już upgrade'owe więc nie zaprzątaj sobie nimi głowy :)

Jeśli kontrolka się zaświeciła to znaczy, że czujnik się starł (tak to działa w MINI) więc trzeba wydać xx-dziesiąt zł na nowy niestety :)
RatinaZ

Spoko...chciałam tylko potwierdzić...
Te czujki to akurat najmniejszy wydatek w tym wszystkim...

AleXander jak Ty taki "stary" wyjadacz jestes to może podpowiesz mi jeszcze jedna rzecz...

Mam urwane lusterko: nie moge go zamontowac bo w środku tego elementu ktory jest przykręcony do auta coś mi pękło(ale samo lusterko mam całe-nie polamane,nie popekane)
Czy orientujesz się może czy dałoby rade kupić sam ten element co jest przykręcony do auta i zaczepić sam elwment lusterka, czy musze kupić całosć?
Jak mi pomożesz to obiecuję ze już dość marudzenia na dzisiaj :)
AleXander
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:

RatinaZ pisze:AleXander jak Ty taki "stary" wyjadacz jestes to może podpowiesz mi jeszcze jedna rzecz...

Mam urwane lusterko: nie moge go zamontowac bo w środku tego elementu ktory jest przykręcony do auta coś mi pękło(ale samo lusterko mam całe-nie polamane,nie popekane)
Czy orientujesz się może czy dałoby rade kupić sam ten element co jest przykręcony do auta i zaczepić sam elwment lusterka, czy musze kupić całosć?
zarumieniłem się ;p

Muszę jutro rozkręcić swoje więc zobaczę co i jak ale na chwile obecną nie mam wiedzy na ten temat :) Na allegro może jakiś sprzedawca ma same te uchwyty...

nie marudzisz btw :)
Awatar użytkownika
flapjck1
Maniak
Maniak
Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
Kontakt:

Post autor: flapjck1 »

nie wiem co sie yrwalo ale w czesciach sprzedaja to takich

http://realoem.com/bmw/showparts.do?mod ... g=51&fg=07
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
RatinaZ

AleXander pisze:
RatinaZ pisze:AleXander jak Ty taki "stary" wyjadacz jestes to może podpowiesz mi jeszcze jedna rzecz...

zarumieniłem się ;p

Muszę jutro rozkręcić swoje więc zobaczę co i jak ale na chwile obecną nie mam wiedzy na ten temat :) Na allegro może jakiś sprzedawca ma same te uchwyty...

nie marudzisz btw :)
Dzięki :)
Szukałam na allegro ale są same lusterka...Jak nic nie znajdę na ten temat to poprostu do ASO pojade.
RatinaZ

flapjck1 pisze:nie wiem co sie yrwalo ale w czesciach sprzedaja to takich

http://realoem.com/bmw/showparts.do?mod ... g=51&fg=07
W tym 6 elemencie w środku jest taki trójramienny zaczep... właśnie on się połamał i nie trzyma już lusterka na miejscu...Kable od elektryki do poskładania...Na szczęście miałam w torebce taśmę izolacyjną i pozabezpieczałam.

Dzięki wielkie...
Awatar użytkownika
zimonK
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: R56 Cooper S 13'

Post autor: zimonK »

RatinaZ pisze:Na szczęście miałam w torebce taśmę izolacyjną i pozabezpieczałam.
Czego to kobiety nie mają w torebkach :D
Szymon
RatinaZ

zimonK pisze:
RatinaZ pisze:Na szczęście miałam w torebce taśmę izolacyjną i pozabezpieczałam.
Czego to kobiety nie mają w torebkach :D
Sama się zdziwiłam :mrgreen:

Chłopaki a powiedzcie mi: jak sie ta kontrolka zaświeciła to muszę od razu zmieniać te klocki i tarcze,czy wytrzymamy do końca miesiąca?
Ogólnie jak go sprawdzałam to w serwisie powiedzieli mi ,że klocków wystarczy na jakieś 4 tys km,a przejechałam nim niecały 1tysiąc...Zastanawiam się,czy te czujki nie zawyły dlatego,że miałam przycierkę z boku.
Awatar użytkownika
flapjck1
Maniak
Maniak
Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
Kontakt:

Post autor: flapjck1 »

powiedzili ci ze 4 tysie km bo nie wzieli pod uwage tego ze "zapie....sz"
:D
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
RatinaZ

flapjck1 pisze:powiedzili ci ze 4 tysie km bo nie wzieli pod uwage tego ze "zapie....sz"
:D
Sama nie wzięłam tego pod uwagę :sad:
Swiftem moim nic mi się nie działo...żadnych przygód, a Miniacz od razu...Chociaż śmieją się ze mnie,że naprawde nie ma tragedii z tymi drzwiami (jakiś tysiak i bedą jak nowe)
Ale tak jak chciałam jeszcze kupić Lancera EVO X GT to chwilowo się wyleczyłam z tego pomysłu facepalm

A do 16.07 na zlot muszę sie wyrobić ze zrobieniem wszystkiego...
ODPOWIEDZ