Problemy z zapłonem

R50, R52 & R53

Moderatorzy: flapjck1, Drail

asiatl

Problemy z zapłonem

Post autor: asiatl »

witam wszystkich. Chcialabym zapytac czy mieliscie moze problemy z zaplonem. Od miesiaca jestem posiadaczka mini one 1.6 (2003r). bardzo czesto zdarza sie, ze samochod nie odpala za pierwszym razem-dopiero za drugim. co moze byc tego pzryczyna?
dziekuje za odp

asia
137jastr
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: MCS R56

Re: Problemy z zapłonem

Post autor: 137jastr »

asiatl pisze:witam wszystkich. Chcialabym zapytac czy mieliscie moze problemy z zaplonem. Od miesiaca jestem posiadaczka mini one 1.6 (2003r). bardzo czesto zdarza sie, ze samochod nie odpala za pierwszym razem-dopiero za drugim. co moze byc tego pzryczyna?
dziekuje za odp

asia

- świece - sprawdzić ich stan.
- zawilgocone brudne kable zapłonowe świec i cewki [aktualna aura - dużo deszczu]
- zawilgocenie filtra powietrza po nocnym postoju - aura jak wyżej.
- odbiorniki - np. radio...które na postoju [noc] pobierają prąd.
- niedostateczne ładowanie aku.
- jeśli jest kontrolka naładowania aku. - jakiego jest koloru? - powinna być zielona.
- itd, itp....
Ostatnio zmieniony 17 lip 2011, 14:17 przez 137jastr, łącznie zmieniany 1 raz.
BORLA Stainless Steel Cat-Back™System,M7 direct Flow Intercooler (DFIC2),M7 DFIC exit Scoop,M7 15% supercharger Pulley,ALTA intake System Cold Air,JCW front Strut brace,CUSCO rear Strut brace,EBC Brakes,ORCIARI bonnet vents scoops.
______
Saluti
Awatar użytkownika
bob.dsk
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto: A45 AMG

Post autor: bob.dsk »

Może być też coś z układem paliwowym. Np regulator ciśnienia paliwa który nie trzyma dobrze. Brudny filtr paliwa. Musisz wszystko posprawdzać.
137jastr
Swój Człowiek
Swój Człowiek

bob.dsk pisze:Może być też coś z układem paliwowym. Np regulator ciśnienia paliwa który nie trzyma dobrze. Brudny filtr paliwa. Musisz wszystko posprawdzać.

...też może to być jakąś wskazówką...jeśli po uruchomieniu silnika wszystko 'gra', nie ma opóżnień w reakcji na 'gaz', to regulator ciśnienia paliwa i filtr raczej nie są przyczyną...
BORLA Stainless Steel Cat-Back™System,M7 direct Flow Intercooler (DFIC2),M7 DFIC exit Scoop,M7 15% supercharger Pulley,ALTA intake System Cold Air,JCW front Strut brace,CUSCO rear Strut brace,EBC Brakes,ORCIARI bonnet vents scoops.
______
Saluti
asiatl

Post autor: asiatl »

dziekuje za pomoc, dzis sprawdze ta kontrolke ale wydaje mi sie ze jest zolta...;)
137jastr
Swój Człowiek
Swój Człowiek

asiatl pisze:dziekuje za pomoc, dzis sprawdze ta kontrolke ale wydaje mi sie ze jest zolta...;)

powinna być zielona - to wskazuje, że aku. jest naładowany.
Sadzę, że może to być też to...
że nie włącza się ssanie - stąd za pierwszą próbą 'gaśnie'
______
Saluti
venomenon

Post autor: venomenon »

Podepnę się pod temat koleżanki, ale najpierw chciałbym się przywitać, jako że jestem nową twarzą wśród Was :) Witam wszystkich i pozdrawiam!

Chciałbym się dowiedzieć czy ktoś wkładał do swojego Cooper'a R50 świece Boscha?
Jeśli tak to poproszę o opinie i jakieś oznaczenie tych świec, bo póki co wyszukiwarka znajduje mi tylko do MCS JCW... Czy może polecacie NGK lub jeszcze coś innego?
Awatar użytkownika
pididi
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto: Clubman JCW LCI

Post autor: pididi »

Boscha świec niestety nie znam - u siebie mam Denso i jest okej, sprawdź w katalogu jakie będą pasowały. NGK też można polecić (szły na 1 montaż) np. BKR6EQUP.
static
ODPOWIEDZ