interfejs ipod albo aux alternatywy R53

R50, R52 & R53

Moderatorzy: flapjck1, Drail

Awatar użytkownika
Babak
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: Mini Cooper S R53
Kontakt:

interfejs ipod albo aux alternatywy R53

Post autor: Babak »

z góry sorry że poruszam coś co już zostało poruszone, ale nie bardzo mam czas to wszystko czytać na ten temat.
Mini R53 2003 z Harman Cardon i zmieniarka w bagażniku:
W ASO interfejs pod ipod'a kosztuję ponad 600zł czyli moduł który jest instalowany gdzieś i pozwala na sterowanie ipodem z kierownicy oraz jednocześnie ładuje urządzenie.
1) czy da się go zainstalować żeby działał równolegle ze zmieniarką CD? W aso powiedzieli że albo jedno albo drugie.
2) czy nie da się kupić jakiejś tańszej alternatywy?
3) czy jak bym już zrezygnował ze sterowania ipodem przez kierownice to czy są może jakieś złącza dostępne w Polsce które przynajmniej ładują no i odtwarzają ipoda?

4) jak już nic nie da się zdziałać z powyższymi punktami to czy przynajmniej można gdzieś kupić w polsce gniazdo aux? W ASO 260zł ku... mać za kawał kabelka.
Awatar użytkownika
krzyss
Nowy
Nowy
Posiadane auto: Accord 1980r.

Re: interfejs ipod albo aux alternatywy R53

Post autor: krzyss »

Babak pisze:z góry sorry że poruszam coś co już zostało poruszone, ale nie bardzo mam czas to wszystko czytać na ten temat.
Mini R53 2003 z Harman Cardon i zmieniarka w bagażniku:
W ASO interfejs pod ipod'a kosztuję ponad 600zł czyli moduł który jest instalowany gdzieś i pozwala na sterowanie ipodem z kierownicy oraz jednocześnie ładuje urządzenie.
1) czy da się go zainstalować żeby działał równolegle ze zmieniarką CD? W aso powiedzieli że albo jedno albo drugie.
2) czy nie da się kupić jakiejś tańszej alternatywy?
3) czy jak bym już zrezygnował ze sterowania ipodem przez kierownice to czy są może jakieś złącza dostępne w Polsce które przynajmniej ładują no i odtwarzają ipoda?

4) jak już nic nie da się zdziałać z powyższymi punktami to czy przynajmniej można gdzieś kupić w polsce gniazdo aux? W ASO 260zł ku... mać za kawał kabelka.
W naszym mini posiadamy fabrycznie taki modul... i on nie laduje iPhone 4 i 4S :cry: jak z ipodami to nie wiem. Sterowac z radia piosenkami sie da, ale ja shuffle radiem wlaczyc nie umiem.

Nie pamietam jak on jest podlaczony pod radio, ale wydaje mi sie ze moze byc tak jak mowia Ci z salonu... ale znow nie jestem pewien czy w module nie ma wyjscia na zmieniarke... gdyby to nie bylo tyle rozbierania to bym Ci sprawdzil jak to jest podlaczone... w razie co jak jestes z wawy to moge zademonstrowac dzialanie....
krzyss & Kasia
Awatar użytkownika
Babak
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Kontakt:

Słuchajcie przypadkiem trafiłem na sklep gdzie mają dużo taniej interfejs pod iphone/ipod.

http://www.audiomaniak.eu/adaptery.html
są tam pdf'y z instrukcją i schematami.

do R53 interfejs który ładuje i steruje ipodem/iphonem kosztuje 400zł. Dodatkowo ma też gniazdo aux. Także spora oszczędność w porównaniu do ASO i zza granicy.

minus jest taki, że muszę zrezygnować ze zmieniarki CD.

Napiszę i wrzucę zdjęcia jak mi przyślą i jak zainstaluję.
Awatar użytkownika
Babak
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Kontakt:

Przyszła mi paczka z podłączeniem ipod/iphone do r53.
Załączam jak na razie zdjęcia, a po podłączeniu napisze czy i jak działa.
Załączniki
01 ipod.JPG
01 ipod.JPG (256.08 KiB) Przejrzano 4963 razy
02 ipod.JPG
02 ipod.JPG (282.3 KiB) Przejrzano 4963 razy
03 ipod.JPG
03 ipod.JPG (218.69 KiB) Przejrzano 4963 razy
Awatar użytkownika
Babak
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Kontakt:

Załączniki
zawartość pudełka
zawartość pudełka
04 ipod.JPG (406.95 KiB) Przejrzano 4958 razy
podłączenie pod radio cd
podłączenie pod radio cd
05 ipod.JPG (365.24 KiB) Przejrzano 4958 razy
podłączenie ipod/iphone + aux
podłączenie ipod/iphone + aux
06 ipod.JPG (406.45 KiB) Przejrzano 4958 razy
ilkaS

Post autor: ilkaS »

Witam
Ja posiadam mini R56 i mam wyjście pod iphona, ipoda już w schowku, ale ono nie ładuje telefonu, mogę jedynie wybierać z radia muzykę.

Nie posiadam zestawu głośnomówiącego, czy wiecie może czy można coś dokupić aby móc odbierać i wykonywać rozmowy z poziomu kierownicy?
zarrwa

Post autor: zarrwa »

Cześć wracając do tematu podłączenia iPhone

Czy może wiecie co to jest dokładnie?
LINK

Spód tej wkładki (wyświetlany w 8-11sekundzie) wygląda dokładnie jak wejscie w podłokietniku które posiadam. Nie mam tylko części z trójkącikiem. Czy wiecie coś o tym?
Schirru

Post autor: Schirru »

nabyłem dla żony podobny zestaw, podłączyłem jak trzeba ale działa mi jedynie ładowanie ipoda/iphona. w radiu nie moge wybrać opcji AUX. przyciskiem MODE moge wybierac miedzy CD a Fm, ale nie ma AUX. jest jakaś opcja zeby to włączyć? Dodam że radio to RADIO BUSINESS CD VD101066232408. Cooper z 2006 roku. radio wyglada tak:
Załączniki
09567b52e8ac85bbda0e628c7303cd23.jpg.jpg
09567b52e8ac85bbda0e628c7303cd23.jpg.jpg (54.99 KiB) Przejrzano 4175 razy
Awatar użytkownika
krzyss
Nowy
Nowy
Posiadane auto: Accord 1980r.

Post autor: krzyss »

To sie powinno podlaczac pod CD, przynajmniej tak jest w wersji oryginalnej, jak podlacze iphone to wciskam MODE i juz jest na iphone, jak wcisne jeszcze raz MODE to jest zwykle CD...
krzyss & Kasia
ODPOWIEDZ