Cześć, mam drobny mankament w moim r56-nawiew kabiny dość głośno działa-hurgocze, niezależnie czy jest włączona klima, na którą część kabiny jest ustawiony nawiew itp.
Co to może być? Filtr kabiny czy coś poważniejszego? Muszę jechać nabić i wyczyścić klimę czy tak czy tak więc od razu bym to zrobił gdybym wiedział gdzie leży problem.
głośny nawiew
Re: głośny nawiew
Wszystko zależy od tego, czy jesteś nowym właścicielem, czy jeździsz już z rok czasu?
Jeśli jesteś nowym posiadaczem, a poprzedni właściciel nie wymieniał filtru kabinowego - instrukcja jak go wymienić znajduje się tu na forum - sam umieszczałem - przynajmniej w R50. Filtr warto wymieniać raz na pół roku/rok niezależnie od sytuacji - na pewno Ci nie zaszkodzi... Natomiast hałas to zapewne, coś co wpadło na przewodów wentylacyjnych... Może wpadł Ci gdzieś liść...
Jeśli jesteś nowym posiadaczem, a poprzedni właściciel nie wymieniał filtru kabinowego - instrukcja jak go wymienić znajduje się tu na forum - sam umieszczałem - przynajmniej w R50. Filtr warto wymieniać raz na pół roku/rok niezależnie od sytuacji - na pewno Ci nie zaszkodzi... Natomiast hałas to zapewne, coś co wpadło na przewodów wentylacyjnych... Może wpadł Ci gdzieś liść...
mam samochód od nieco poniżej roku, podejrzewam, że poprzedni właściciel o to akurat nie zadbał-samochód więcej stał niż jeździł.
Dzięki, przeszukam forum i spróbuję wg instrukcji to rozebrać, wymienić a przy okazji przeczyścić, może pomoże.
Dzięki, przeszukam forum i spróbuję wg instrukcji to rozebrać, wymienić a przy okazji przeczyścić, może pomoże.
- Psztymucel
- Wiarus
- Posiadane auto: IMA, Fulvia, 900, Ypsilon
- Kontakt:
Ja mam filtry w miarę regularnie wymieniane i też hałasuje... może ten typ tak ma. Odkąd pamiętam to on tak głośno chodził...
Jak już najdziesz przyczynę to daj znać.
W.
Jak już najdziesz przyczynę to daj znać.
W.
One of God's own prototypes. A high-powered mutant of some kind never even considered for mass production. Too weird to live, and too rare to die.
Zakup filtr i wymien sam. Masz go pod schowiek pasazera za lampka oswietlajaca nogi. Wymiana jest banalna.
Ale warto odgrzybic sobie klime tez i dac do ozonowania zabije bakterie i grzybki. Jesli dobrze chlodzi to chyba nie ma sensu jej dobijac chyba ze dajesz na full klime na zimne a leci letnie powietrze to jedz i dobij wspolczynnika.
Ja filtry wymieniam 2 razy w roku chyba ze zrobie 30tys to 3 razy a raczej robie calosciowa wymiena filtrow bo wtedy wymieniam wszystko.
Peace V
Ale warto odgrzybic sobie klime tez i dac do ozonowania zabije bakterie i grzybki. Jesli dobrze chlodzi to chyba nie ma sensu jej dobijac chyba ze dajesz na full klime na zimne a leci letnie powietrze to jedz i dobij wspolczynnika.
Ja filtry wymieniam 2 razy w roku chyba ze zrobie 30tys to 3 razy a raczej robie calosciowa wymiena filtrow bo wtedy wymieniam wszystko.
Peace V
A właśnie zapomniałem napisać. Dzięki. Hurgoczenie ustało od razu po wymianie filtra, nawiew może i nadal jest głośny, ale jak tu ktoś napisał "ten typ tak ma". Za to najważniejszy problem wyeliminowałem, teraz muszę odgrzybić, nabijać nie ma co bo jest zimno, tyle, że wali skarpetą przy odpaleniu.
A wymiana filtra faktycznie banalna, nawet bardziej niż w R50 bo nic nie trzeba rozkręcać, wszystko jest na zaczepach. W moim dupowozie-Astrze III czeka mnie to samo, a tam już widziałem 12 stopniową instrukcję z wyjęciem schowka włącznie.
A wymiana filtra faktycznie banalna, nawet bardziej niż w R50 bo nic nie trzeba rozkręcać, wszystko jest na zaczepach. W moim dupowozie-Astrze III czeka mnie to samo, a tam już widziałem 12 stopniową instrukcję z wyjęciem schowka włącznie.
Tylko przed odgrzybianiem wyciag filter nowy bo to sie robi bez filtra. Chyba nawet byl tutja poruszany temat jak samemu odgrzybic puszka granatem
ktory sie wklada i wlnacza nawieie na cyrkulacje ale oczywiscie wysiadamy z auta :p
Po wymianie filtra nie powinno Ci smierdziec ale jak odgrzybisz to zobaczysz.
Podnies mache i zobacz czy nie masz tam jak masz akume po lewej stronie podszybia czy nie ma jakis lisci zalegajacych bo skruszone liscie tam wpadaja albo same sie krusz ajk wpadna i sie potem razem z woda rozkladaja i powoduja nieprzyjemnny zapach wiec warto rozkrecic podszybie i sprawdzic czy nic tam jescze nie zalega.
Jesli chcesz fajny zapaszek do autaka polecam Areon Sport Lux Gold
pachnie mega jakby swiezym nowym samochodem masz kilka jego form jako perfumy z listkiem sam listek nasaczony i jako wsad do nawiewu cos w stylu ambipura samochodowego 

Po wymianie filtra nie powinno Ci smierdziec ale jak odgrzybisz to zobaczysz.
Podnies mache i zobacz czy nie masz tam jak masz akume po lewej stronie podszybia czy nie ma jakis lisci zalegajacych bo skruszone liscie tam wpadaja albo same sie krusz ajk wpadna i sie potem razem z woda rozkladaja i powoduja nieprzyjemnny zapach wiec warto rozkrecic podszybie i sprawdzic czy nic tam jescze nie zalega.
Jesli chcesz fajny zapaszek do autaka polecam Areon Sport Lux Gold