CB Radio
Moderator: flapjck1
- LUPER
- Zarząd
- Posiadane auto: mini i MINI
Re: CB Radio
Ja mam właśnie takie radyjko to jest TTI 880 i jestem prawie zadowolony
Prawie1 bo czasami ma chwile że pogarsza mu się coś i coś w nim szwankuje ale potem wszystko wraca do normy ale jak już działa to i zasięg i funkcje super działają i dobrze przez nie słychać i niezły mam zasięg co może minimaniak potwierdzić.
Prawie2 wolałbym żeby było mniejsze i miało automatycznego SQ (redukcje szumów), ale takie rzeczy to tylko w ERZE
Dużym plusem tego radia jest funkcja "DW" Dual Watch przydaje się w "naszym miniakowym" zastosowaniu a polega ona na równoczesnym nasłuchiwaniu 2 kanałów naraz np jadąc w kolumnie rozmawiamy na np 28 kanale a dodatkowo nadsłuchujesz 19 o informacjach drogowych (misiaki z suszarkami)
Natomiast presidenty mają inną super funkcje to jest automatyczny SQ czyli nie musisz kręcić cały czas gałką i redukować szumów ta funkcja robi to jak sama nazwa wskazuje automatycznie za ciebie czasem wycina za dużo ale wtedy masz możliwość ją wyłączyć
Co do antenki to z magnetycznych polecam Ci tą i tylko tą! no chyba że będziesz radia używał tylko do jeżdżenia w kolumnie z mini to kup krótszą
http://www.cb-radio.info.pl/sklep/anten ... id,28.html
Jak coś to dzwoń jak masz jakieś pytania
Prawie1 bo czasami ma chwile że pogarsza mu się coś i coś w nim szwankuje ale potem wszystko wraca do normy ale jak już działa to i zasięg i funkcje super działają i dobrze przez nie słychać i niezły mam zasięg co może minimaniak potwierdzić.
Prawie2 wolałbym żeby było mniejsze i miało automatycznego SQ (redukcje szumów), ale takie rzeczy to tylko w ERZE
Dużym plusem tego radia jest funkcja "DW" Dual Watch przydaje się w "naszym miniakowym" zastosowaniu a polega ona na równoczesnym nasłuchiwaniu 2 kanałów naraz np jadąc w kolumnie rozmawiamy na np 28 kanale a dodatkowo nadsłuchujesz 19 o informacjach drogowych (misiaki z suszarkami)
Natomiast presidenty mają inną super funkcje to jest automatyczny SQ czyli nie musisz kręcić cały czas gałką i redukować szumów ta funkcja robi to jak sama nazwa wskazuje automatycznie za ciebie czasem wycina za dużo ale wtedy masz możliwość ją wyłączyć
Co do antenki to z magnetycznych polecam Ci tą i tylko tą! no chyba że będziesz radia używał tylko do jeżdżenia w kolumnie z mini to kup krótszą
http://www.cb-radio.info.pl/sklep/anten ... id,28.html
Jak coś to dzwoń jak masz jakieś pytania
Mini Cooper 1,3 93r - czerwony
Mini Cooper 1,3 90r - granatowy
Mini Clubman estate 1,3 81r - srebrny
MIni Clubman cooper 1,6D 10r - hot chocolate
- minimaniak
- Klubowicz
- Posiadane auto: Klasyki "Dziadek" 25LE, 35LE, 40LE, Cabriolet, Van,Kombi i parę innych
- Kontakt:
Ja mam Unidena, a po roku kupiłem Presidenta są TAKIE SAME tylko się szczekaczką różnią
Pozdrawiam Adam
TEL. 606-877-927
PIERWSZY W POLSCE SKLEP Z CZĘŚCIAMI DO MINI www.mini-land.pl
TEL. 606-877-927
PIERWSZY W POLSCE SKLEP Z CZĘŚCIAMI DO MINI www.mini-land.pl
co do anten to na wszystkich forach CB polecają ML-145 nie ważne jakiej firmy
radyjko ja mam unidena i bardzo fajnie dziala
te TTI sa o tyle fajne ze maja duzo bajerow
radyjko ja mam unidena i bardzo fajnie dziala
te TTI sa o tyle fajne ze maja duzo bajerow
sądu nie ma... ale wyrok wydany na wieczność, z ogólnego też mnie wyrzucą;-)
- se7ven
- Super użytkownik
- Posiadane auto: Mini, Triumph Dolomite Sprint, Triumph TR7
To ja dodam jako "stary" użytkownik CB. Antena im dłuższa tym lepiej - firma nie ma tu wielkiego znaczenia. Preferuję dziurę w dachu, magnes z konieczności. Z krótkich magnetycznych podobno ( nie miałem możliwości testować ) President Floryda jest dobra.
Radia mam President Herbert ASC ( z ASC nie korzystam bo rwie rozmowy ). Jak szukasz tanio i dobrego radia kup na Allegro używane np. Albrecht AE 5080(90) lub 6080 ( można trafić w obudowie drewnopodobnej ) - chodzą naprawdę super. Drugą firmą jest STABO ( niemiecki President ) i też jest kilka modeli, które są warte uwagi. Z Unidenów mój typ 440pro. Z Alanów stare poczciwe 18 i 28. Modele serii 100 od razu na stół do tuningu i wymiana mikrofonu.
Ja kupiłem dwa nowe CB radia jak było potrzebne zezwolenie na używanie. Teraz kupuję używane ale dobrej klasy.
Radia mam President Herbert ASC ( z ASC nie korzystam bo rwie rozmowy ). Jak szukasz tanio i dobrego radia kup na Allegro używane np. Albrecht AE 5080(90) lub 6080 ( można trafić w obudowie drewnopodobnej ) - chodzą naprawdę super. Drugą firmą jest STABO ( niemiecki President ) i też jest kilka modeli, które są warte uwagi. Z Unidenów mój typ 440pro. Z Alanów stare poczciwe 18 i 28. Modele serii 100 od razu na stół do tuningu i wymiana mikrofonu.
Ja kupiłem dwa nowe CB radia jak było potrzebne zezwolenie na używanie. Teraz kupuję używane ale dobrej klasy.
- Konrad K_2
- Maniak
- Posiadane auto:
- Kontakt:
- LUPER
- Zarząd
- Posiadane auto: mini i MINI
Tu masz najtańszy model presidenta Kenji ttp://www.president.com.pl/oferta/cb-radia/kenji/ i też już w nim jest ASC czyli automatyczny SQ
a antenka do której linka posłałem we wcześniejszym poście to właśnie model ML145 bardzo dobrej firmy SIRIO
a antenka do której linka posłałem we wcześniejszym poście to właśnie model ML145 bardzo dobrej firmy SIRIO
Mini Cooper 1,3 93r - czerwony
no ten kenji super ja bym go kupil jakbym jeszcze nie mial radia
sądu nie ma... ale wyrok wydany na wieczność, z ogólnego też mnie wyrzucą;-)
- se7ven
- Super użytkownik
Super (wysoka) to w tym radiu jest cena i nic więcej.
- Beny
- Super użytkownik
- Posiadane auto: Mini '76 1300, mini van, mini kombi
prezes urzędu komunikacji elektronicznej na podstawie ustawy z dnia 30 sierpnia 2002 podał cb radia których nie wolno uzywać bo nie spełniają zasadniczych wymagań, sa to:
1. Midland 1001Z
2. UNIDEN PRO 510XL
3. UNIDEN PRO 520XL
4. COBRA 190 X IV
policja może je zabrać jako nie spełniające norm
1. Midland 1001Z
2. UNIDEN PRO 510XL
3. UNIDEN PRO 520XL
4. COBRA 190 X IV
policja może je zabrać jako nie spełniające norm
Mini Countryman Cooper S ALL4 R60 2011
Fiat X1/9 1974, 1300 - w trakcie remontu
Opel Manta B 1979
Opel Manta B 1979
- se7ven
- Super użytkownik
Używać można, wprowadzać do obrotu nie - takie błędne koło.
Wg mnie lepiej nie używać tak jak wiele innych sprzedawanych np. w supermarketach.
"Stare" radia są o wiele lepsze.
Wg mnie lepiej nie używać tak jak wiele innych sprzedawanych np. w supermarketach.
"Stare" radia są o wiele lepsze.
Adaś, bardzo dobrym zestawem jest UNIDEN 520XL z anteną HUSTLER. Jedynym problemem jest fakt, że od jakiegoś miesiaca UNIDENY nie mają homologacji - kupione wcześniej mają. Mozna się tylko domyślać dlaczego tak się stało (PRESIDENT jest produkowany na licencji UNIDENA, ale mocno stracił w udziałach rynkowych) Kup sobie UNIDENA, a homologacje Ci wyślę na maila od mojego i wszystko gra. Antenka ma 1 m długości i 10 cm magnesową podstawę. Naklejasz jak Beny foliową nalepkę na dach i jest OK. Radyjko kosztuje około 300,00 PLN, a antena 70,00 PLN.
- Beny
- Super użytkownik
Marcin, chyba jest odwrotnie: Uniden jest robiony na licencji Presidenta ... radyjka w zaadzie identyczne a cena Unidena rzeczywiście wyraźnie niższa.
Proponuję jednak lepszą antenę .... oczwyiście z długim "batem" autko będzie wyglądać jak zdalnie sterowane, heh
Proponuję jednak lepszą antenę .... oczwyiście z długim "batem" autko będzie wyglądać jak zdalnie sterowane, heh
Opel Manta B 1979
Opel Manta B 1979
Jeżeli dłuższa antena to polecam PRESIDENT ML - 145. Fantastyczna antenka na magnesie... 145 cm wysokości. Ale moim skromnym zdaniem do komunikacji, która spełni twoje wymagania ( ML ma zasięg przy dobrych warunkach eterowych ok. 30 km - tylko po co Ci to ) w zupełności wystarczy HUSTLER - a tak na prawdę to i PRESIDENT FLORIDA (45 cm) byłby dobry. I tu w grę wchodzą różnice cenowe: ML-145 ok. 230,00; HUSTLER ok. 70,00 (nie daj się ubrać w podróbę SUNKER za 40,00); FLORIDA ok. 130,00. Jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej to zadzwoń do Janusza, który jest specem od CB - 501560747. Gość prowadzi serwis CB w Chrzanowie. Powołaj się na mnie i pytaj o co chcesz... Wiem Beny, że to dziwnie wygląda, ale to President kupił licencję od Unidena na te modele. Uniden jest z segmentu mainstream, a President premium. Dlatego w Presidencie niektóre podzespoły (np. głośnik) są wyższej jakości, a co za tym idzie droższe. No i za markę też trzeba swoje zapłacić.
- se7ven
- Super użytkownik
Uniden robi płyty główne dla Presidenta i Stabo!
- Beny
- Super użytkownik
Marcin, w takim razie zwracam honor, zasłyszałem taką informację na radyjku i jej nie sprawdziłem
Opel Manta B 1979
Opel Manta B 1979