wentylacja i ogrzewanie:)
Moderator: flapjck1
Re: wentylacja i ogrzewanie:)
a co myślicie o zamontowaniu na sezon zimowy nagrzewnicy np takiej jak tu
http://moto.allegro.pl/item272626558_na ... _150w.html
http://moto.allegro.pl/item272626558_na ... _150w.html
ale nie wystarcza wam standardowa nagrzewnica??
to może macie z nią coś nie tak?
u mnie grzeje jak głupia i po 4min mam ciepło a szyba jest odparowana
sądu nie ma... ale wyrok wydany na wieczność, z ogólnego też mnie wyrzucą;-)
- Sadam
- Super użytkownik
- Posiadane auto:
- Kontakt:
zgadza się, jak tylko silnik dojdzie do normalnej temp. to od razu z nagrzewnicy wali cieplutko...czestermo pisze:ale nie wystarcza wam standardowa nagrzewnica??
chyba, że jest zatkana tzn. jeden przewód przy nagrzewnicy jest ciepły a drugi nie bo i tak się zdaża

www.minicentrum.pl - Sklep internetowy
Mini Custom '92 HIF 44, LCB, 1300 big valve head, AP4T vented brakes
Mini Racer 96' 75,5KM/6798rpm 102Nm/3758rpm na remont nadszedł czas
Mini Custom '92 HIF 44, LCB, 1300 big valve head, AP4T vented brakes
Mini Racer 96' 75,5KM/6798rpm 102Nm/3758rpm na remont nadszedł czas

no niestety to prawda:( w moim także strasznie parują szyby zimą.I zawsze z przodu mam ściągaczkę i skrobaczkę które mi w tym pomagają.
no ale cóż .... czekam do wiosny:D

mój malutki;)
- flapjck1
- Maniak
- Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
- Kontakt:
a nie jest tak ze ci smierdzi plynem w kabinie? moze masz dziurawa nagrzewnice?
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
- makrojal
- Swój Człowiek
- Posiadane auto:
potwierdzam hipotezę flapa, nawet jak jest niewielki wyciek(możesz go nawet nie zauważyć) to na szybę paruje jak w saunie.flapjck1 pisze:a nie jest tak ze ci smierdzi plynem w kabinie? moze masz dziurawa nagrzewnice?
- minimaniak
- Klubowicz
- Posiadane auto: Klasyki "Dziadek" 25LE, 35LE, 40LE, Cabriolet, Van,Kombi i parę innych
- Kontakt:
Parować także może jeśli są np dywaniki wilgotne, wytłumienie itp. Starczy, że woda będzie się sączyć po przedniej szybie
Osobiście tak miałem, a nagrzewnica ciepłem dawała i ...
parowało - z dywaników

Pozdrawiam Adam
TEL. 606-877-927
PIERWSZY W POLSCE SKLEP Z CZĘŚCIAMI DO MINI www.morris-land.pl
TEL. 606-877-927
Ja mam chyba ten przypadek i z cieknącą szybą (jakieś pomysły? Silikon? Wymienić uszczelkę?), bo jak pada to w lewym i prawym dolnym rogu szyby leje się zdrowo... Cieknący wąż nagrzewnicy też zdaje się mam, bo dziś na dywaniku gumowym od pasażera zauważyłem krople... pomacałem węże i pod jednym (tuż przy nagrzewnicy) było mokro.
A jak włączę ogrzewanie, to w rześkie poranki z otworów nawiewowych na szybę leci para...
A jak włączę ogrzewanie, to w rześkie poranki z otworów nawiewowych na szybę leci para...

Jeśli chodzi o szybę - Silikon pod uszczelkę najczęściej wystarcza. Jeśli dobrze oczyścisz ewentualną rdzę - albo klej do szyb- chyba lepszy
A układ chłodzenia najlepiej proszkiem do doszczelniania chłodnic- Stop Leak:)dostaniesz na każdej stacji paliw:)
Sprawdzone na własnym-

A układ chłodzenia najlepiej proszkiem do doszczelniania chłodnic- Stop Leak:)dostaniesz na każdej stacji paliw:)
Sprawdzone na własnym-

- minimaniak
- Klubowicz
- Posiadane auto: Klasyki "Dziadek" 25LE, 35LE, 40LE, Cabriolet, Van,Kombi i parę innych
- Kontakt:
A czasem starczy dokręcić obejmy od przewodów przy nagrzewnicy - sprawdzone 

Pozdrawiam Adam
TEL. 606-877-927
TEL. 606-877-927
- flapjck1
- Maniak
- Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
- Kontakt:
Paweł Rak pisze: A układ chłodzenia najlepiej proszkiem do doszczelniania chłodnic- Stop Leak:)dostaniesz na każdej stacji paliw:)
Sprawdzone na własnym-
skutek uboczny: wybitny spadek wydajnosci chlodnicy i nagrzewnicy
NIE POLECAM!!!!
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
Nie wiem jak jest u Was ale moja nagrzewnica składa się aluminiowego wymiennika i bocznego tanka plastikowego z przykręcanymi króćcami również plastikowymi.
Nawet gdy się poruszy przewodami można spowodować przeciek na łączeniu, tak było u mnie.
Rozebranie splanowanie papierem i dobry silikon i musi być dobrze
wszelkie uszczelniacze to kicha, silnik może się grzać, w środku będzie zimno albo jak motodoktor, będzie dobrze do czasu...
Nawet gdy się poruszy przewodami można spowodować przeciek na łączeniu, tak było u mnie.
Rozebranie splanowanie papierem i dobry silikon i musi być dobrze

wszelkie uszczelniacze to kicha, silnik może się grzać, w środku będzie zimno albo jak motodoktor, będzie dobrze do czasu...

No i wywołałem nagrzewnicę, tfu, wilka z lasu... Od jakiegoś czasu na dywanikach gumowych po jeździe robią się mini-kałuże płynu chłodniczego... Sprawdzałem przewody - obejmy dokręcone.
A kapie najpierw po stronie kierowcy, a później, jak popłynie dołem obudowy - również po stronie pasażera... Efekt jest taki, że na razie jeżdżę bez ogrzewania. Dobrze, że jeszcze temperatura jest w miarę powyżej zera...
Czy tak duże wycieki oznaczają dziurę w nagrzewnicy, czy coś jeszcze mogło się stać?
Aha, w trakcie jazdy, jak otwierałem zawór (czyli "włączałem" ogrzewanie) kapanie jakby ustawało, dopiero po zamknięciu zaworu i nocy w garażu pojawiały się wycieki... Teraz, jak nie włączam ogrzewania, kapie również w trakcie jazdy...
A kapie najpierw po stronie kierowcy, a później, jak popłynie dołem obudowy - również po stronie pasażera... Efekt jest taki, że na razie jeżdżę bez ogrzewania. Dobrze, że jeszcze temperatura jest w miarę powyżej zera...
Czy tak duże wycieki oznaczają dziurę w nagrzewnicy, czy coś jeszcze mogło się stać?
Aha, w trakcie jazdy, jak otwierałem zawór (czyli "włączałem" ogrzewanie) kapanie jakby ustawało, dopiero po zamknięciu zaworu i nocy w garażu pojawiały się wycieki... Teraz, jak nie włączam ogrzewania, kapie również w trakcie jazdy...

- minimaniak
- Klubowicz
- Kontakt:
No to może i poszła
wyciągnąć i sprawdzić - w razie w - można lutować 

Pozdrawiam Adam
TEL. 606-877-927
TEL. 606-877-927
nagrzewnica.
Bywa i tak.że pod króćcami do których przyłancza się wężyki gumowe puszczaią uszczelki.
Tak czy inaczej należy wymontować nagrzewniczkę a wtedy już wszystko da się "wymacać".
Tak czy inaczej należy wymontować nagrzewniczkę a wtedy już wszystko da się "wymacać".