Dla kogo Mini?

Wszystko o klasycznych Mini.

Moderator: flapjck1

iwohank

Re: Dla kogo Mini?

Post autor: iwohank »

Pietro pisze:moja pierwsza fura to właśnie Mini,

"Fura" jakoś mi do Mini nie pasuje a wracając do głównego pytanie tego tematu:
moim zdaniem Mini jest dla osób, które:
- nie liczą kosztów generowanych przez samochód
- nie liczą czasu spędzonego przy samochodzie
- nie porównują wartości innych samochodów o tym samym roczniku i przebiegu
- po prostu kochają te autka.
mum666

Post autor: mum666 »

Witam, to mój pierwszy post i chyba w odpowiednim temacie, moja druga połowa podjęła męską ( :lol: ) decyzje, że jej samochodem będzie mini. Mamy już civica, który jest i będzie daily driverem, mini będzie jeździło w "trasy" nie przekraczające pewnie 50km w jedną strone, najczęściej to do miasta i spowrotem. W zimie pewnie będzie spało. Mam nadzieje, że to jest właśnie dobre podejście do tego samochodu. Pytań mam pare, niezbyt konkretnych, chodzi głównie o wasze odczucia... ona uparła sie na coopera, ale nie wiem czy to dobre rozwiązanie bo civic ma koło 85 koni i waży prawie 900kg i w jej mniemaniu jest samochodem szybkim, boje sie, że 200kg (czy więcej nawet?) lżejszy cooper może ją zaskoczyć, szczególnie, że pewnie jest dosyć nerwowy i bezpośredni w prowadzeniu nie? Jak wygląda porównanie wtrysku i gaźników w mini? Kiedyś byłem zwolennikiem wtrysku w samochodach ale jakoś mi z wiekiem przeszło... mam u siebie gaźnik, lubie jego natychmiastową reakcje na gaz i to jak gada, ale troche mnie boli, że przy tym samym stylu jazdy spalanie wzrasta w zimie z 6 do 8 litrów. Kurde no nie chce was zanudzać, ale tak w skrócie chodzi mi o jakieś złote mysli ludzi którzy na miniakach zęby zjedli a nie o suche dane techniczne którymi mnie atakuje google. pozdrawiam.
Anna

Post autor: Anna »

hm.. troszkę tak przykro czytać, ze ktoś przeznacza miniaczka tylko do tras jak to napisałes do 50km.. po pierwsze, miniak nijak nadaje się na weekendowe wypady do marketu na zakupy - za maly bagaznik ;) a po drugie - cała przyjemność posiadania miniaczka to właśnie dłuższe podróże, poznawanie autka, przyzwyczajanie się do niespodzianek jakie ono może zrobić i zaprzyjaźnianie się z nim.
moja pierwsza traska to było 840km w pewną sobotę, jechałam sobie nieświadoma możliwych usterek sama i na szczęscie miniak popsuł się przed samym domem.. :)
Bez przesady z tym "zaskakiwaniem" ze strony coopera w stosunku do civica - kwestia przyzwyczajenia się i wyczucia samochodu, jeśli tylko go polubi, bez wspomagania itp. ja wcześniej jeździłam roverkiem 200, 2l i 120koników i nie ma co porównywać ani komfortu jazdy, ani przyspieszenia - chyba ze ma się jak kolega Maciek wstawiony silnik-potworka.. ;) z moich babskich codziennych doświadczeń - miniak lubi jeździć ok 100-120km/h i naprawdę trzeba na naszych drogach uważac - strefa zgniotu pewnie kończy się na tylnym siedzeniu (na szczęście nie sprawdzane ;)), więc trzeba jeździć pewnie i spokojnie. no i nie warto wybierać się po zakup stojaka na kompakty do marketu - nie mieści się nawet w poprzek ;)
Mini jest humorzaste, nigdy nie wiadomo co się moze tym razem zepsuć, no i nie ma co ukrywać, jest autkiem awaryjnym. Dlatego jeśli Twoja dziewczyna potrzebuje autka słodkiego i niezawodnego - odradzam. Musi być przygotowana na niejednokrotne fochy ze strony miniaka i koszty naprawy. a do tego trzeba cierpliwości i duuuuzo miłości do autka.. ja osobiście nie zamierzam się pozbyć mojego, nawet jeśli parę razy już mu groziłam stojąc w snieżycy gdzieś na A4 :)
dajcie znać czy się zdecydujecie.

pozdrawiam, Ania
mum666

Post autor: mum666 »

Z powodu tych fochów i kosztów miniak będzie weekendowozem, nasze zakupy ograniczamy do 2 pełnych greenbagów więc to nawet miniak pomieści... nie wiem o jakim komforcie mówimy w przypadku civica na poliuretanowych tulejach ze stabilizatorami którym jeździ sie jak taczką ;) Dlaczego to przykre, że nie każemy mu jeździć daleko albo przy złej pogodzie?
Zdecydowani jesteśmy na 100% kupimy je w tym roku, albo i za 5 lat, ale kupimy. Chcemy je mieć tylko z powodu jego legendy, i uczuć jakie wzbudza u ludzi którzy je widzą/mają/lubią, do jeżdżenia jest i będzie civic, który robi 1200km jednego dnia bez pierdnięcia i tyle.
zbyszek_r

Post autor: zbyszek_r »

auto super :lol: ale z tym blacharzem , to 100 % PRAWDY .POWOLI SIE Z TYM GODZE. :mrgreen:
ODPOWIEDZ