Co to za płyn?

R50, R52 & R53

Moderatorzy: flapjck1, Drail

Phantomas

Re: Co to za płyn?

Post autor: Phantomas »

Cuba pisze:
minimini pisze:w tej chwili mam min w takim razie mam dolać do maxa ? Czy ktoś się orientuje jaki jest koszt płynu w ASO ?

Wysłany: Sob 18 Lip, 2009
wczoraj podjechalem do Fusa (salon i serwis BMW/MINI),kupilem za 44zl. koncentrat.Oryginal to oryginal

Potwierdzam - koncentrat 1,5L kupisz w ASO za właśnie 40zeta z hakiem. Taki koncentrat BMW w zupełności wystarczy Ci na cały zbiornik. Ale dolewać go musisz sukcesywnie - w zależności, ile Ci go brakuje.... Ja dolewałem go codziennie, nim całkowie pojemnik nie wchłonął 1,5L i się nie odpowietrzył...
Phantomas

o znalazłem taką okazję:

płyn do chłodnic bmw

W sumie po co przepłacać :) Z przesyłką do domu wyjdzie taniej niż w ASO.

Natomiast tak się głośno zastanawiam - co ile czasu, powinno się spuścić cały płyn do chłodnicy i wlać nowy? I ile tego w chłodnicę wejdzie?
Jeśli taki koncentrat miesza się 1:1, a ma 1,5L to rozumiem po wymieszaniu z wodą otrzymam 3L. Wystarczy? Jakieś specjalne wymagania co do jakości wody? Może być "kranówa" ?
Marci-n

Post autor: Marci-n »

Najlepiej woda destylowana. Kranówka ma sporo zanieczyszczeń które mogą znacząco podnieść temperaturę zamarzania. Co do ilości, to prędzej 3-4 litry koncentratu potrzebujesz, ale nie wiem jakiej ilość płynu potrzeba akurat w mini patrzę przez pryzmat innych aut.
Phantomas

Marci-n pisze:Najlepiej woda destylowana. Kranówka ma sporo zanieczyszczeń które mogą znacząco podnieść temperaturę zamarzania. Co do ilości, to prędzej 3-4 litry koncentratu potrzebujesz, ale nie wiem jakiej ilość płynu potrzeba akurat w mini patrzę przez pryzmat innych aut.

no ok, dziękuję :) W wodę destylowaną się zaopatrzę.
Natomiast zastanawia mnie dalej sam płyn - gdy miałem przegląd w ASO, wystawili mi kosztorys pod inspekcję. Jedną z pozycji była właśnie wymiana płynu:

numer katalogowy: 81229407456
nazwa: płyn chłodniczy 205l.
ilość: 3L
cena jedn.: 19,84
cena brutto: 72,61

i teraz pytanie za 10 punktów: jeśli w ASO koncentrat bmw kosztuje za 1,5L 40PLN, to co oni chcieli mi wlać za 72zł ? hehe.... wie ktoś może, co kryje się pod nazwą "płyn chłodniczy 205l." ?
Awatar użytkownika
Saint
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:
Kontakt:

Post autor: Saint »

Zalali Ci płyn z beczki zapewne.
Zawodowy Szyderca
Phantomas

Saint pisze:Zalali Ci płyn z beczki zapewne.

nie zalali, chcieli zalać dopiero.... kosztorys dostałem przed wykonaniem usługi.

[edit] fajnie by było, gdyby ktoś komu już zalali, opowiedział, co mu wlali konkretnego? ten koncentrat czy coś innego...
Marci-n

Ja osobiście zawsze stosowałem płynu firmy febi( stosowany w całej grupie vw) jak dla mnie jeden z najlepszych. Borygo petrygo itp do jest lekko mówiąc straszna kupa.
Awatar użytkownika
flapjck1
Maniak
Maniak
Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
Kontakt:

Post autor: flapjck1 »

nie wiem czemu negujesz jakosc boryga czy petryga

bardzo dobre plyny i dlugo trzymajace parametry, ja tam nie mam im nic do zarzucenia
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
alan
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto:
Kontakt:

Post autor: alan »

teraz borygo jest bezkrzemowe czyli jak febi,mozna lac je do auta spokojnie
Marci-n

No może się coś zmieniło ostatnio, ale nie będę próbował. Tak samo jak oleju lotosa nie wleje nigdy do auta. Niby te same specyfikacje, a jednak nie do końca tak jest. Zresztą co kto lubi:)
ODPOWIEDZ