warsztat do wymiany rozrzadu
Re: warsztat do wymiany rozrzadu
Czy ktokolwiek orientuje się co ile robi się rozrząd?! - osoby wstawiające durne komentarza mogą sobie odpuścić!
Słyszałem, że w czterocylindrowych silnikach benzynowych 1.6 THP, montowanych w Mini do 2010 r. były wadliwe napinacze łańcuchów rozrządu (powiedział mi to pracownik MINI na infolinii). Podobno jak się psuje to coś klekocze czy coś takiego....
Nie zaobserwowałam tego w moim Miniaku, ale ze względu na wiek auta (2008 r.) zastawiam się co ile powinno się wymieniać rozrząd.
Czy komuś przytrafiła się taka usterka, jeżeli tak to po jakim przebiegu?
Słyszałem, że w czterocylindrowych silnikach benzynowych 1.6 THP, montowanych w Mini do 2010 r. były wadliwe napinacze łańcuchów rozrządu (powiedział mi to pracownik MINI na infolinii). Podobno jak się psuje to coś klekocze czy coś takiego....
Nie zaobserwowałam tego w moim Miniaku, ale ze względu na wiek auta (2008 r.) zastawiam się co ile powinno się wymieniać rozrząd.
Czy komuś przytrafiła się taka usterka, jeżeli tak to po jakim przebiegu?
Kolega wymieniał rozrząd. 45 tys. km. Po odpaleniu na zimno i lekkim przygazowaniu grzechotał.
a powinno sie w ogóle wymieniac łańcuch? wczesniej jeżdziłem bmw w różnych wersjach, auta nie nowe ale mialy po 200, 250tys i o wymienie rozrządu nie było mowy
kurde pasek to rozumiem po 100tys dla pewności można wymienić, ale łańcuch?
hmm...może jeszcze zależy w którym modelu
kurde pasek to rozumiem po 100tys dla pewności można wymienić, ale łańcuch?
hmm...może jeszcze zależy w którym modelu
- pididi
- Super użytkownik
- Posiadane auto: Clubman JCW LCI
W R56 jest z tym problem. W silnikach N18 jest już chyba inny, poprawiony, napinacz - trzeba by sprawdzić w realoem. http://www.youtube.com/watch?v=_UGzpJvsf18
static
- Kuner
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: R56, R50, BMW Rally, Chrysler
- Kontakt:
Ale silniki N18 to po 2010 o ile się nie myle występują.pididi pisze:W R56 jest z tym problem. W silnikach N18 jest już chyba inny, poprawiony, napinacz - trzeba by sprawdzić w realoem. http://www.youtube.com/watch?v=_UGzpJvsf18
W R56 w silnikach n12, n14 teoretycznie się ie wymienia rozrzadu, ale praktycznie jest wadliwy i wymienia się go jak go słychać. Przewaznie ok 100 000 km, ale ostatnio robiliśmy peugeota 308 z tym silnikiem i miał 56000 km przebiegu, a rozrąd już hałasował. Loteria ogólnie w tym temacie
http://www.swiatMINI.pl
Niezależny serwis samochodów MINI
Serwis, modyfikacje, części do Twojego MINI.
tel. 665 885 775; 690 094 000
Niezależny serwis samochodów MINI
Serwis, modyfikacje, części do Twojego MINI.
tel. 665 885 775; 690 094 000
- pididi
- Super użytkownik
- Posiadane auto: Clubman JCW LCI
Jakoś od lipca 2010. Generalnie chodziło mi o to, że napinacz stosowany w "starszych" R56 (11317597895) został zastąpiony poprawionym 11314609483 i można go stosowac w przypadku każdego Nxx
static
Dzięki, silnik w moim Mini gra i buczy jak marzenie, do 10 tys. km nie bierze mi nawet kropli oleju, trochę sie tylko martwiłem jak oficjalnie pracownik Marki ostrzega mnie przed tego typu usterką- czy oni nie powinni zrobić jakieś akcji serwisowej
Witam. Czy ktoś może doradzić na jakich częściach zrobić wymianę rozrządu oraz olei?
Mowa o Cooper S 1.6 T r56
Mowa o Cooper S 1.6 T r56