wymiana przegubu
Moderator: flapjck1
- Kolpak
- Nowy
- Posiadane auto: Austin Mini Mayfair Automat
Re: wymiana przegubu
Panowie uporalem się z tematem. Wszystko złożone.
Na prawej stronie się uczyłem przez 2 tygodnie i chyba są efekty nauki, bo lewą rozebralem i zlozylem w 3 godziny
W temacie problemu z włożeniem nowego przegubu - wyciaglem go raz jeszcze i poprawiłem ułożenie pierścienia zabezpieczajacego. Po tym przegub wszedł po lekkim stuknieciu mlodkiem
Także z powodzeniem da się to wszystko zrobić bez wyciągania półosi.
Najważniejsze jednak mieć porządny ściągacz do sworzni i końcówki drążka kier. Bez tego niewiele bym zrobił.
Dziękuję wszystkim za podpowiedzi
Na prawej stronie się uczyłem przez 2 tygodnie i chyba są efekty nauki, bo lewą rozebralem i zlozylem w 3 godziny
W temacie problemu z włożeniem nowego przegubu - wyciaglem go raz jeszcze i poprawiłem ułożenie pierścienia zabezpieczajacego. Po tym przegub wszedł po lekkim stuknieciu mlodkiem
Także z powodzeniem da się to wszystko zrobić bez wyciągania półosi.
Najważniejsze jednak mieć porządny ściągacz do sworzni i końcówki drążka kier. Bez tego niewiele bym zrobił.
Dziękuję wszystkim za podpowiedzi
Podepnę się pod temat pytając o samą osłonę przegubu.
Muszę zamówić nową i zastanawiam się, czy ta z linka poniżej będzie pasowała:
http://sklepmotonet.eu/partscatalogue/3 ... 00393.aspx
Na różnych stronach różnie piszą.
Muszę zamówić nową i zastanawiam się, czy ta z linka poniżej będzie pasowała:
http://sklepmotonet.eu/partscatalogue/3 ... 00393.aspx
Na różnych stronach różnie piszą.
- flapjck1
- Maniak
- Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
- Kontakt:
Do fordów na pewno
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
Ech... Nie zwróciłem uwagi wklejając link... L300386 podobno pasuje do Mini.
Jak widać, czego się nie dotknę to spieprzę, więc problemów ciąg dalszy...
Wymieniałem przegub zewnętrzny, a z nim: nakrętkę przegubu, tarczę hamulcową, osłonę tarczy, klocki, zewnętrzne uszczelnienie łożysk w zwrotnicy i oba sworznie. Po złożeniu w całość moich uszu zaczął dobiegać dźwięk jak w filmie z poniższego linka:
https://www.youtube.com/watch?v=b8nzMb5HDsc
Koło podniesione na lewarku nie wydaje tego dźwięku. Z początku myślałem, że to tylko opaska przegubu ociera o zwrotnice, bo były widoczne ślady, ale nie - po zdjęciu opaski dźwięk nadal występuje.
Zapewne czeka mnie powtórna rozbiórka całości, ale może ktoś od razu mnie nakieruje, co spieprzyłem.
Wymieniałem przegub zewnętrzny, a z nim: nakrętkę przegubu, tarczę hamulcową, osłonę tarczy, klocki, zewnętrzne uszczelnienie łożysk w zwrotnicy i oba sworznie. Po złożeniu w całość moich uszu zaczął dobiegać dźwięk jak w filmie z poniższego linka:
https://www.youtube.com/watch?v=b8nzMb5HDsc
Koło podniesione na lewarku nie wydaje tego dźwięku. Z początku myślałem, że to tylko opaska przegubu ociera o zwrotnice, bo były widoczne ślady, ale nie - po zdjęciu opaski dźwięk nadal występuje.
Zapewne czeka mnie powtórna rozbiórka całości, ale może ktoś od razu mnie nakieruje, co spieprzyłem.
Nikt nic?
- flapjck1
- Maniak
- Kontakt:
Ja mam kulawy sprzet i nic nie slysze
Jakim momentem dokreciles?
Jakim momentem dokreciles?
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
No niestety klucza na 250nM nie mam, więc na pewno 120nM + przedłużka.
- flapjck1
- Maniak
- Kontakt:
Za slabo zle, za mocno zle
Obstawiam ze jednak za slabo u ciebie
Obstawiam ze jednak za slabo u ciebie
Ok... Spróbuję nieco dokręcić. Nie chciałem właśnie przesadzić, żeby znowu czegoś nie rozpieprzyć.
Z prawej strony też zdejmowałem przegub i nie ma takiego "skrzeczenia". Też skręcane "z łapy".
Tylko dlaczego na podnośniku jest cisza?
Z prawej strony też zdejmowałem przegub i nie ma takiego "skrzeczenia". Też skręcane "z łapy".
Tylko dlaczego na podnośniku jest cisza?
- flapjck1
- Maniak
- Kontakt:
Bo obciazenia nie ma - a z obciazeniem cos siada
No dobra... Dop***olę ją.
Tylko właśnie ile, żeby nie przesadzić, jak nie ma się klucza dynamometrycznego (przyglądając się czasami pracy mechaników to nie sądzę, żeby w warsztatach ktoś bawił się w dokręcanie na moment, więc nie ma co doradzać, żebym do takowego pojechał ).
Tylko właśnie ile, żeby nie przesadzić, jak nie ma się klucza dynamometrycznego (przyglądając się czasami pracy mechaników to nie sądzę, żeby w warsztatach ktoś bawił się w dokręcanie na moment, więc nie ma co doradzać, żebym do takowego pojechał ).
-
- Klubowicz
- Posiadane auto: ogór t2b2 garbus1303+1303cab sub impreza 2.0t,7mini spi,mpi,JAG XJS
JUTRO PODAM NACISK 250NM NA METROWYM RAMIENIU JAK CI PASI W KG
To poproszę.
Po temacie... Auto kolejny raz wylądowało na podnośniku i już miałem się zabierać za rozkręcanie, kiedy okazało się, że... koło jest niedokręcone.