Czy częściz cooper s pasują do zwykłego coopera??

R50, R52 & R53

Moderatorzy: flapjck1, Drail

PawcioCooper

Czy częściz cooper s pasują do zwykłego coopera??

Post autor: PawcioCooper »

Hejka! Mam pytanko! :) może ktoś wie jak zwiększyć moc w cooperze 121PS? Myślałem o dodaniu podzespołów z cooper s lub o dokupieniu kitu jwc ,ale nie wiem czy to dobty pomysł. :roll: . Pozdrawiam wszystkich forumowiczów.
Motox

Re: Czy częściz cooper s pasują do zwykłego coopera??

Post autor: Motox »

a to chyba nowy ten cooper co? czyli BMW
PawcioCooper

no właśnie też się obawiam o inne komponenty czyli skrzynie- też lepiej zakupić od eski. Ciekawe czy taka skrzynie biegów da się wmontować do zwykłego coopera?? drugą rzecz to sprzeło. Może jest ktoś kto się na takim rasowaniu zna???? i mógłby mi powiedzieć czy takie zmiany sa do wykonania. i spotykane w świecie miniaków. Pozdrawiam:) idzięki za wszelkie info!!:))
PawcioCooper

Dzięki Witek!! za odp. Tu nie chodzi o kase z którą zresztą kłopot ,ale o sentyment do swojego samochodu:) ( nie do modelu, ale do indywidualnego samochodu który ma swoje imię) Gdyby chodziło o kase to napewno nie kupiłbym mini coopera tylko coś znacznie szybszego za tą sama cene np. mitsubishi Cot CZ albo Civic r Type itp. ale takich bez dusznych samochodów jest mnóstwo i niczym się nie wyróżniają może jakąś lampka rodem z choinki pod podwoziem :wink: i skrzydłem z ala' prom discovery.. Pozdrawiam wszystkich fanów motoryzacji.... :wink: i Dzięki za info Ps nikt kto tuniguje samochod nie liczy tego w pieniądzu, liczy sie pasja i fun który się z tego czerpie Pozdroowki :roll: !
PawcioCooper

Dzięki Witek:) no też tak chce zrobić dokupic sprzęgło i skrzynie z S'a bo silnik to ta sama jednostka różni się tylko oprogramowaniem i kompresorem no i na koniec JCW +/- to jakieś 30 tysięcy wyjdzie ale czego się nie robi dla swojego wozidełka:) no coż narazie jestem na etapie naprawiania kangoora od ojca bo rozwalił skrzynie biegów teraz szukam używki w dobrym stanie bo nowa to wydatek ok. 3000 zł :( Dzięki za wszelkie info i pozdrawiam!! :roll:
majcher
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Post autor: majcher »

Cześć! Na wstępie chciałbym przywitać się z Wszystkimi na forum gdyż jest to mój pierwszy post.
Jakiś rok temu zastanawiałem się nad podobną przeróbką - również jeżdzę cooperem. Nie jest to takie proste jakby się wydawało i dość kosztowne. Naprawdę zastanów się nad pytaniem postawionym przez Ulvera czy jest to opłacalne? Zrobić można praktycznie wszystko. Jeśli naprawdę możesz na to przeznaczyć 30 tyś to sprzedaj coopera i kup s-kę. Nikt nie namawia Cię do zamiany na samochód innej marki. No chyba, że z jakiegoś sentymentalnego powodu chcesz przerabiać swój obecny samochód. :D
Różnic między zwykłym cooperem a s-ką jest wiele, teraz nasuwają mi się takie:
1.W s-ce silnik wyposażony w kompresor z intercoolerem montowanym na silniku i po to jest ta dziura w masce.
2. W cooperze akumulator masz z przodu w s-ce się już tam nie mieści i jest w bagażniku.
3. Skrzyni biegów - w s-ce 6 biegowa i mocniejsza. Na zachodnich forach mówią, że z tą z coopera pojawiają się problemy przy mocach powyżej 150-160 KM
4. Układ wydechowy też jest inny i nie chodzi bynajmniej o umieszczenie końcówki wydechu.
Co do silnika to nie pamiętam już czy są jakieś większe róznice ale chyba nie wszystko jest tak samo.
Jeśli interesuje Cię moc w granicach 150 KM to są pakiety tuningowe umozliwiające taką konwersje. Jeśli chcesz to mogę przesłać Ci linki do takich firm gdzie można je zamówić. Jednak apetyt rośnie w miare jedzenia i jeśli piszesz o pakiecie Worksa to myślisz o większej mocy więc naprawdę pomyśl o zamianie na coopera s.
W Pakiecie Worksa nie ma turbo. Zostaje kompresor i intercooler na silniku, wlot na masce nie jest atrapą. Atrapą jest w najnowszej wersji mini R56 gdzie jest już turbo.
Poszukaj informacji na forum www.mini2.com
Pytałeś o takie zmiany, tam znajdziesz takie informacje ale przeważa pogląd, że taniej zamienić coopera na s-kę niż przerabiać. Zbyt dużo przeróbek. A mając s-kę dalszy tuning nie ogranicza sie do pakietu JCW, jest wiele innych firm robiących konwersję nawet na większe moce. Przykładem może być oferta minisport z UK. http://www.minisport.com/new-mini-shop/ ... ducts.html
Oczywiście w warunkach polskich musiałbyć znleźć kogoś kto zamontuje taki zestaw lub wybrać się na wycieczkę bo najbliższe firmy specjalizujące się w tunigu mini znajdują się chyba w Niemczech.
?yczę powodzenia i wytrwałości, osobiście zabrakło mi odwagi do zabrania się za takie przeróbki i odkładam pomału na s-kę.
Pozdrawiam!
Minidus

Post autor: Minidus »

Taniej, latwiej i lepiej sprzedac Cooper i kupic Cooper S.

Mozna potem myslec o JCW lub inne podkrecenie. Cooper S znacznie sie rozni konstrukcyjnie.
JIMEK

Post autor: JIMEK »

sluchajcie sie kolegi majchera. jedyny sensowny post, a przy tym wyjatkowo cierpliwie i kulturalnie zdementowane plotki i pogloski. :wink:
ODPOWIEDZ