przerażona mini cooper S
przerażona mini cooper S
nie wiem jak u Was jest z tym ale mnie zaczyna to powoli irytować , co zatankuje coopera to nawet się nie obejrze a wskazowka leci w doł , pisze mi np ze mam do zrobienia 300 km a przejade 60 km i już mi pisze inaczej ( 190 ) . no bez jaj .. przed kupnem patrzylam na spalanie tego auta i pisalo ze jest w granicach 8-9 , ale moim zdaniem jest to 12 ! ..nie jezdze znowoz strasznie szybko , jak trzeba to dodam wiecej gazu ale bez szaleństw, a tu takie cyrki.. wkurza mnie jak wyjezdzam ze stacji i wsazowke mam na połowie , jade do miasta 15 km , wracam z niego a wskazowka juz opadla na ćwierć;/ .Czy wy tez tak macie?? zastanawiam się nad zalozeniem gazu , bo denerwuje mnie ze w ciagu mieisaca wydalam na paliwo ok 1200 zł .a nie jezdze niewiadoomo gdzie , bo tylko do miasta 2 razy w tyg .
Re: przerażona mini cooper S
Na początek proponuję obliczyć ile faktycznie pali a nie "na oko" i dopiero później zastanawiać się czy spalanie jest wysokie bo jest jakaś usterka lub noga za ciężka 

a jeśli wolno spytać- kto Ci napisał, że on pali 8-9? pan z Auto Świata?
- t_scarf
- Swój Człowiek
- Posiadane auto:
Jak się chce, to spali nawet 6 (na trasie)
więc 8-9 w trybie mieszanym można osiągnąc bez problemu (Ale wtedy nie ma takiej frajdy z jazdy oczywiście) Jeżdżąc po zatłoczonym Krakowie można chyba zapomnieć o 9 litrach 

- zimonK
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: R56 Cooper S 13'
U mnie jest tak, że jak zatankuję na maxa, to do połowy wskazówka leci powolutku, a od połowy w dół już z zawrotną prędkością
Nie wiem jaka to fachowa porada, ale zawsze coś
Ale rzeczywiście, policz sobie ile Ci realnie spala

Szymon
- Killer1629
- Swój Człowiek
- Posiadane auto:
Komputer w większym stopniu opiera się na obliczeniach z spalania w danej chwili a w mniejszym z średniej np. jeżdżąc cały dzień po mieście komputer pokazuje, ze zostało 100km , jednak kiedy wyjedziesz w trasę to po jakimś czasie może okazać się, ze zostało dalej 100km a najczęściej jest tak (przynajmniej u mnie) , że kilometraż zasięgu auta zwiększa się.nena pisze:..., pisze mi np ze mam do zrobienia 300 km a przejadę 60 km i już mi pisze inaczej ( 190 ) .
Nie wiem jedynie czy kilometraż zasięgu obliczany jest np. poprzez obliczenie ostatnich 10km czy jest to jakaś średnia chwilowego spalania np z ostatnich 30 minut.
Killer1629
- t_scarf
- Swój Człowiek
- Posiadane auto:
W R53 zasięg jest obliczany "z uwzględnieniem sposobu jazdy przez ostatnie 30 km."
- zimonK
- Swój Człowiek
A ja znalazłem coś takiego
http://www.vectraklub.pl/porady/abc-nad ... paliwa.htm

Szymon
- zimonK
- Swój Człowiek
No widzisz, przynajmniej jesteś niewrażliwy na zmianę cen paliwbob.dsk pisze:Mi pali zawsze za stówę

Szymon
- flapjck1
- Maniak
- Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
- Kontakt:
a ja bym prosil autorke o jakies sensowne tytulowanie watku, bo juz tylko 3 tygodnie nie bylo takiego glupiego
po drugie kupujesz sportowe auto i liczysz ze bedzie spalal jak miejski pizdzik z motorem 1.0 ?
po trzecie, moze zaloz gaz jak za drogo??
po drugie kupujesz sportowe auto i liczysz ze bedzie spalal jak miejski pizdzik z motorem 1.0 ?
po trzecie, moze zaloz gaz jak za drogo??
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
-
- Wiarus
- Posiadane auto: był Cooper S R53 Aero LPG
- Kontakt:
a MCS R53 to w ogóle ma komputer ? mój nie ma...t_scarf pisze:W R53 zasięg jest obliczany "z uwzględnieniem sposobu jazdy przez ostatnie 30 km."

- markfive
- Super użytkownik
- Posiadane auto:
- Kontakt:
Każdy rozruch zimnego silnika to zużyte ok 0,25 litra paliwa.
Pierwsze 3 km jazdy to szosowe najniższe zużycie X 3 a więc np. 6 x 3 = 18 L/100 km
Jazda w ruchu miejskim to 1,5 do 2 X najniższego zużycia szosowego a więc 9 do 12 L/100 km
Tak zachowuje się większość benzynowych silników ok 1,6 litra pojemności i nic w tym nienormalego.
Średnia zależy od proporcji ilości zimnych rozruchów, krótkich odcinków jazdy, jazdy miejskiej i szosowej.
Na ogół ludzie twierdzący, że ich auta mało palą, podają najniższe wyniki jakie udało im się osiagnąć, na zasadzie "mój jest lepszy od wszystkich innych"
Pierwsze 3 km jazdy to szosowe najniższe zużycie X 3 a więc np. 6 x 3 = 18 L/100 km
Jazda w ruchu miejskim to 1,5 do 2 X najniższego zużycia szosowego a więc 9 do 12 L/100 km
Tak zachowuje się większość benzynowych silników ok 1,6 litra pojemności i nic w tym nienormalego.
Średnia zależy od proporcji ilości zimnych rozruchów, krótkich odcinków jazdy, jazdy miejskiej i szosowej.
Na ogół ludzie twierdzący, że ich auta mało palą, podają najniższe wyniki jakie udało im się osiagnąć, na zasadzie "mój jest lepszy od wszystkich innych"

Ja tez jak kupowałem Mini usłyszałem od właściciela ze 9l jeszcze nigdy nie przekroczyl
Nie wiem jak to sie dzieje bo ja poniżej 14l rzadko schodze.

Nie wiem jak to sie dzieje bo ja poniżej 14l rzadko schodze.