cooper zgasł na austostradzie pomocy!
cooper zgasł na austostradzie pomocy!
witam! wczoraj jadać na autostradzie nagle zagotował mi się płyn w chłodnicy, zapaliła się czerwona kontrolka od akumulatora i taki wiatraczek pomaranczowy teraz patrze i jest to awaria systemu wtrysku a na samym dole pod tym wiatraczkiem napis ETML po czym samochod zgasł , stanęłam na poboczu i zaczelo mi sie dymic z maski i pod spodem patrze a tam kałuża płynu koło drzwi ktory sie wylał .Zeby nie stac na autostradzie odczekałą chwile az silnik sie schłodzi i odpalilam auto ujechalam 2 km autem zaczelo szarpac i znowu zagotowal sie plyn w chlodnicy , kontorli swiecily dalej , nie było wspomagania kierownicy . znowu odczekalam chwile po czym udalam się na najblizszą stacje benzynową . poradzilam sie pana na stacji i on mi powiedzial ze pękł mi pasek klinowy . zostawilam auto na stacji i zaraz jade kupic pasek klinowy i prosto do mechnika , tylko czy to jest tylko pasek klinowy czy cos wiecej?? niepokoi mnie ten wiatraczek żólty ;// z tego co czytalam to jest to waria systemu wtrysku i zapala sie gdy nastepuje awaria silnika;// dzis musze wrocic do domu mam do pokonania jeszcze 200 km;/ czy moge jechac tym autem po wymienieniu paska klinowego ?czy ja przypadkiem nie zatarlam ssilnika?????? ale olej mam na max bo patrzylam dwa dni temu przed podróżą. prosze o szybkie odpowiedzi bo zaraz zwiariuje!
Re: cooper zgasł na austostradzie pomocy!
chcialam dodac jeszcze ze przed tą awarią tankoalam auto ale benzyne 98 .
-
- Wiarus
- Posiadane auto: był Cooper S R53 Aero LPG
- Kontakt:
rodzja paliwa nie ma znaczenia.
pierwsze słyszę, aby wentylator był napędzany paskiem klinowym... pasek może i pękł, straciłaś ładowanie to i serwo odcięcło. być może pękł, bo już tak gorąco było pod maską, że nie dał rady...
moim zdaniem TYLKO I WYŁĄCZNIE lawetą do mechanika i sprawdzić. duża szansa, że przegrzałaś motor (przy dobrych wiatrach uszczelka pod głowicą do wymiany, w gorszym - nie pytaj....).
z tego co kojarzę była w jakimś wątku dyskusja o podejrzeniu zapowietrzonego układu chłodzenia w Twoim aucie i pisali, aby tak nie jeździć...
pierwsze słyszę, aby wentylator był napędzany paskiem klinowym... pasek może i pękł, straciłaś ładowanie to i serwo odcięcło. być może pękł, bo już tak gorąco było pod maską, że nie dał rady...
moim zdaniem TYLKO I WYŁĄCZNIE lawetą do mechanika i sprawdzić. duża szansa, że przegrzałaś motor (przy dobrych wiatrach uszczelka pod głowicą do wymiany, w gorszym - nie pytaj....).
z tego co kojarzę była w jakimś wątku dyskusja o podejrzeniu zapowietrzonego układu chłodzenia w Twoim aucie i pisali, aby tak nie jeździć...
klinowy napedza uklach chlodzenia . jak powoli toczylam sie do stacji to kontrolka z tym wiatraczkiem zgasła. nawet mnie nie strasz ze przegrzalam silnik :// kurde;/
-
- Wiarus
- Kontakt:
owszem, napędza pompę wody. może tylko to wystarczy. pytanie jak daleko masz do mechanika.nena pisze:klinowy napedza uklach chlodzenia . jak powoli toczylam sie do stacji to kontrolka z tym wiatraczkiem zgasła. nawet mnie nie strasz ze przegrzalam silnik :// kurde;/
2 kmmaniujr pisze:owszem, napędza pompę wody. może tylko to wystarczy. pytanie jak daleko masz do mechanika.nena pisze:klinowy napedza uklach chlodzenia . jak powoli toczylam sie do stacji to kontrolka z tym wiatraczkiem zgasła. nawet mnie nie strasz ze przegrzalam silnik :// kurde;/
-
- Wiarus
- Kontakt:
spytaj mechanika.
- flapjck1
- Maniak
- Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
- Kontakt:
ja bym nie jechal, 2 km to az za duzo zeby zabic motor do konca
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
Ty to masz pecha Nena.... nie zazdroszcze :)ale bedzie OKI:)
-
- Wiarus
- Kontakt:
a jeżeli już to sprawdzić wpierw poziom płynu chłodzącego, oleju i oczywiście uzupełnić...flapjck1 pisze:ja bym nie jechal, 2 km to az za duzo zeby zabic motor do konca
z drugiej strony, jeżeli pompa nie pompuje wody, to chyba jest już pozamiatane, skoro jeszcze na siłę jechałaś kilka kilometrów...
co innego jak padnie wentylator, czy termostat, ale pompa pompuje, a powietrze schłodzi podczas jazdy chłodnicę, ale jeżeli w ogóle nie nie ma obiegu wody to kiepsko to widzę...
1. jeśli pasek pękł to od razu swieci sie kontrolka od ładowania a dopiero potem gotuje sie silnik od braku cyrkulacji w układzie chłodzenia
2. pytanie ile jechałaś na świecącej kontrolce od ładowania. Jeśli długo to mogłaś silnik ugotować - najczesciej wtedy uszczelke pod głowicą szlag tafia
3. jedz do DOBREGO mechanika i niech sprawdzi czy w czasie wypadku np nie skrzywiło sie jakieś kółko pasowe od paska wieloklinowego co w konsekwencji spowodowało zerwanie paska
4. jeszcze raz pisze jedz do dobrego mechanika niech sprawdzi auto bo tego wszytskiego ostatnio masz za dużo i mam dziwne wrażenie że jedno jest konsekwencją drugiego
Powodzenia
2. pytanie ile jechałaś na świecącej kontrolce od ładowania. Jeśli długo to mogłaś silnik ugotować - najczesciej wtedy uszczelke pod głowicą szlag tafia
3. jedz do DOBREGO mechanika i niech sprawdzi czy w czasie wypadku np nie skrzywiło sie jakieś kółko pasowe od paska wieloklinowego co w konsekwencji spowodowało zerwanie paska
4. jeszcze raz pisze jedz do dobrego mechanika niech sprawdzi auto bo tego wszytskiego ostatnio masz za dużo i mam dziwne wrażenie że jedno jest konsekwencją drugiego
Powodzenia
...dlatego cenię sobie dobry pakiet assistance.
Sprawdź czy w ramach ubezpieczenia nie przysługuje Ci holowanie na okoliczność awarii.
Sprawdź czy w ramach ubezpieczenia nie przysługuje Ci holowanie na okoliczność awarii.
youhavemyword.pl - technical authoring and translations
Life's just one lap, why don't we make it a good one...
Life's just one lap, why don't we make it a good one...
-
- Wiarus
- Posiadane auto:
ale ci tego miniaka zlozyli... tylko pozazdroscic
There's two muffins sitting side by side in a muffin tin in the oven. One muffin says to the other, "Boy, it's hot in here!", and the other one says, "Holy Crap! A talking muffin!".
bylam u mechanika i powiedzial ze pompa wodna do wymiany i pekł jakiś napinacz dlatego pasek się urwał .jutro mają mi to wszystko wymienić.
- hello
- Wiarus
- Posiadane auto: '96 Sportspack
- Kontakt:
poproś żeby Ci ktoś to auto dobrze przejrzał, żeby się nie okazało że jakieś jeszcze niespodzianki będziesz mieć w przyszłości bo ktoś niefachowo naprawił