Zasada działania pogrzewacza w kolektorze SPI

Wszystko o klasycznych Mini.

Moderator: flapjck1

hulit

Re: Zasada działania pogrzewacza w kolektorze SPI

Post autor: hulit »

Witam!

Kiedys przy okazji naprawy silniczka krokowego zdjelismy kolektor ssacy i zauwazylismy ze z ta grzalka jest cos nie tak!Jak ja wyciagnelismy i rozebralismy to sie doslownie rozsypala,kupilismy uzywana w dobrym stanie(z Gdanska) i zalozylismy,potem bylo wszystko ok!

Grzalka dziala tylko w poczatkowej fazie uruchamiania i pracy silnika,tzn.kiedy silnik osiagnie optymalna temp.pracy dzialka przestaje grzac!Jest powiazana z czujnikiem temp.,jej zadaniem jest podgrzanie mieszanki w poczatkowej fazie tak by paliwo sie nie skraplalo!Pozdrawiam!
hulit

Witam!

Nie jestem elektrykiem, ale sprobuje sie w niego pobawic :D , powoluje sie na schemat z haynesa, 56. to grzalka (manifold ptc heater), 47 to przekaznik (manifold ptc heater relay) ktory steruje wlasnie grzalka, jak widac przekaznik dostaje sygnal z komputera,nie wiem czy akurat od wyjscia 6 z komputera,moze z lewej strony, w kazdym razie jest to polaczone z komputerem!Jesli nie mam racji,to niech ktos mnie poprawi i pomoze koledze!Pozdro!

Ciekawe czy jak grzalka nie dziala,komputer ma blad i przechodzi np. w jakis tryb awaryjny???

Obrazek
Maciek

Post autor: Maciek »

Przedmówca ma całkowitą rację.
W sterowniku mini brak jest funkcji działania awaryjnego.
Pozdrawiam.
Maciek.
hulit

Jesli nie ma funkcji dzialania awaryjnego,to nie ma problemu,nawet jesli grzalka nie dziala,moze sluzyc jako atrapa i miniak bedzie chodzil :mrgreen:
ODPOWIEDZ