Wyciągam stary temat. Po 6 chudych latach pod plandeką w garażu moje Mini znowu jeździ. Mimo tak długiego postoju m.in. dzięki Waszej pomocy, udało mi się (mimo, że moje doświadczenie z mechaniką jest zerowe) wymienić olej, uszczelnić silnik, rozebrać na części, wyczyścić, złożyć i uruchomić gaźnik, wymienić kolektor, w końcu uruchomić silnik. Mini znów jest na drodze! Teraz wracam do spraw jeszcze nie rozwiązanych.
Dla przypomnienia: problemem jest grzejąca się kostka włącznika świateł pozycyjnych/mijania. Poradziliście instalację przekaźnika albo dwóch. Próbowałem zrozumieć otrzymane od Was schematy (dzięki) i jakoś nałożyć je na schemat z Haynesa, ale z mizernym skutkiem. Nie bardzo wiem jak do tego podejść, w którym miejscu przykręcić te przekaźniki, jak zidentyfikować właściwe przewody.
W dodatku zauważyłem jakiś bałagan w instalacji świateł. Mini miało kiedyś halogeny. Ktoś mi je potłukł, więc postanowiłem je zdemontować. Wydaje mi się, że właśnie wtedy pojawił się ten problem z grzaniem, ale nie wiem na pewno. Być może kostka grzała się też wcześniej a zauważyłem to dopiero jak roztopiła się na tyle, że któregoś dnia nie mogłem po prostu wyłączyć świateł. Od tamtej pory zwisa na przewodach żeby mieć ją na oku.
Zerknijcie na zdjęcie, bo może wystarczy coś inaczej podłączyć. Jest tam przykręcony i nie podłączony przekaźnik o jakim mówiliście. Ten czerwony przewód nie jest nigdzie podłączony, ma końcówkę oczkową, tak jak przewody masowe. Może tu jakoś powinny być wpięte przewody od świateł? Wygląda jak by ktoś kto instalował halogeny dołożył inny przekaźnik, a ten zostawił nie używany. Te niebieskie przewody idą jeden do masy, drugi do przodu do przedniego pasa i wchodzi do instalacji (pewnie do świateł, bo halogeny działają tylko przy włączonych światłach mijania), trzeci do pudełka z bezpiecznikami, a w puste miejsce idzie przewód do halogenów.
Dodatkowo znalazłem jeszcze czarny przewód do niczego nie podłączony, a biegnący w stronę tych przekaźników. Przewód wchodzi do kabiny i tam wchodzi do fabrycznej wiązki. Końcówka oczkowa, jak do masy. Co by z nim zrobić?
Szukam w necie, szperam, zbieram informacje. Może jakoś dojdę o co w tym chodzi. Będę wdzięczny za uwagi i sugestie. Acha, dodam, bo to pewnie istotne, moje Mini to anglik, mam coś co się nazywa dim/dip rezystor. Cokolwiek to jest