Deska rozdzielcza_obudowa wskaznikow
- iad
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: MCS R53
Deska rozdzielcza_obudowa wskaznikow
Witam
Jak zdemontować obudowę prędkościomierza i pozostałych elementów pokazanych w załączniku. Czy aby ściągnąć obudowę od nawiewu wystarczy czymś pod wadzić czy trzeba coś odkręcać?
Z góry dzięki za pomoc
Jak zdemontować obudowę prędkościomierza i pozostałych elementów pokazanych w załączniku. Czy aby ściągnąć obudowę od nawiewu wystarczy czymś pod wadzić czy trzeba coś odkręcać?
Z góry dzięki za pomoc
- Załączniki
-
- mini_interior.jpg (242.68 KiB) Przejrzano 2723 razy
Re: Deska rozdzielcza_obudowa wskaznikow
Też mnie to ciekawi, bo potrzebuje wyczyścić szybke licznika od środka. Przeszukałem forum ale nic nie znalazłem.
-
- Swój Człowiek
- Posiadane auto:
Nakładki na kierownicy sam odkręcałem (mam srebrne) - od drugiej strony są śrubki torx po jednej na część. Co to kółeczek środkowych nawiewów wystarczy je chwycić i przekręcić w lewo (może w prawo) - nie pamiętam, robiłem to dawno a wymieniałem na chromowane - tutaj uwaga - nie ciagnij, a przekręc, bo są tam dwie takie małe zasuwki i kiedy pociagniesz to urwiesz mocowanie..
Co do osłony prędkościomierza - kiedy demontowałem całą środkową część, zauważyłem że ja mam wklejoną.. zatem możesz też spóbować przekręcić jak te małe, ale nie wiem do końca..
Co do osłony prędkościomierza - kiedy demontowałem całą środkową część, zauważyłem że ja mam wklejoną.. zatem możesz też spóbować przekręcić jak te małe, ale nie wiem do końca..
- iad
- Swój Człowiek
michu86 wielkie dzięki
kółeczka od nawiewów udało mi się odkręcić tak jak pisałeś wystarczy przekręcić
lecz wciąż nie wiem jak ściągnąć osłonę od prędkościomierza, nie chce się przekręcić
czy ktoś wie jak to ściągnąć oraz osłonkę od wskaźników nad kierownicą?
kółeczka od nawiewów udało mi się odkręcić tak jak pisałeś wystarczy przekręcić
lecz wciąż nie wiem jak ściągnąć osłonę od prędkościomierza, nie chce się przekręcić

czy ktoś wie jak to ściągnąć oraz osłonkę od wskaźników nad kierownicą?
Może u Ciebie będzie tak jak z tym obrotomierzem?
http://www.northamericanmotoring.com/fo ... ow-to.html
http://www.northamericanmotoring.com/fo ... ow-to.html
- iad
- Swój Człowiek
Ten link mi sie przyda.
Pod koniec miesiąca porozkręcam wszystko
Wszystkim dzięki za pomoc.
Pod koniec miesiąca porozkręcam wszystko

Wszystkim dzięki za pomoc.
-
- Swój Człowiek
- Posiadane auto:
@iad z tego co pamiętam osłona prędkościomierza jest lekko wklejana i musiałbys lepiej zdemontować cała środkową część by się do tego zabrac = by nie połamać czegoś.
- iad
- Swój Człowiek
będę chciał zdemontować cały środkowy panel
w linku od gOOdMan jest mniej więcej pokazane jak to zdemontować, więc myślę że sobie poradzę
chyba, że ktoś zna stronkę gdzie jest to jeszcze dokładniej pokazane to będę wdzięczny
w linku od gOOdMan jest mniej więcej pokazane jak to zdemontować, więc myślę że sobie poradzę

chyba, że ktoś zna stronkę gdzie jest to jeszcze dokładniej pokazane to będę wdzięczny
Nie ma problemu 

- Alfik30
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: Cooper S - R53
Tydzień temu demontowałem wszystkie elementy ponieważ wymieniałem wszystko na wersję chromową. Z nawiewami tak jak pisał kolega, wystarczy przekręcić tylko nie pamiętam w prawo lub w lewo. Aby zdjąć obwódki licznika i obrotomierza znad kierownicy, trzeba odkręcić wskaźniki potem je rozktęcić i zciągnąc obwódki podawżając zatrzaski od tyłu ( po zdjętej obudowie ). Najwięcej tzeba sie napracować z zegarem w moim przypadku zegarami chrono. Aby zdjąć obwódkę należy zdemontować całą deskę. Najpierw demontujemy obudowę pod kierownicą mocno ją pociągając do siebie. następnie lewą część deski rozdzielczej znad kierownicy, także pociągając do siebie - jest zamontowana za pomocą spinek. To samo trzeba zrobić z prawą stroną. Dopiero teraz można się brać za środek. od góry trzeba wykręcić 2 śrubki ( jedna w okolicach przycisku oświetlenia zegarów, a druga w okolicy świateł awaryjnych). potem zdejmujemy małe obwódki przycisków oswietlenia zegarów i awaryjnych ciągając je do siebie - nie wolno ich przekręcać. Następnie łapiemy środkową część od dołu i z wyczuciem szarpiemy do siebie. Bardzo ważne - ciągnąc środkową część deski inaczej niż pozostałe części deski musimy wyjąć nie plastkowe nakładki (lewa i prawa), ale musimy wyjąć nakładkę razem z całą czarną plastkową częścią. Prubując zciągnąć samą szarą nakładkę na 90% można uszkodzić górne mocowanie nakładki. Z tego powodu trzeba wyjąć cały centralny element. Po wyjęciu centralnego elementu od tyłu rozklejamy obwódkę. nie jest to trudne ponieważ klej jest elastyczny. Po ponownym zamontowaniu owódki przyklejamy ją klejem z pistoletu elektrycznego. Jest to taki sam klej jak oryginalny.
Jeżeli chodzi o deskę to generalnie wszystko. Ja wymieniałem jeszcze obwóski uchwytów na kubki obwódkę mieszka zmiany biegów i hamulca ręcznego. Ale to już inna historia.
pozdrawiam
Jeżeli chodzi o deskę to generalnie wszystko. Ja wymieniałem jeszcze obwóski uchwytów na kubki obwódkę mieszka zmiany biegów i hamulca ręcznego. Ale to już inna historia.
pozdrawiam
- iad
- Swój Człowiek
Ja planuje pomalować wszystkie obudowy włącznie z tymi na kubki.
- Alfik30
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: Cooper S - R53
U kogo bedziesz malował? Jeżeli chcesz zobaczyć jak to wygląda po malowaniu, ewentulanie jak pozdejmować elementy z tunela środkowego to mógłbyś podjechać pod M1 w Czeladzi.
- iad
- Swój Człowiek
Planuje sam to pomalować, ja chce to na czarno pomalować podobnie jak na zdjęciu wyżej.
-
- Swój Człowiek
- Posiadane auto:
@iad myślisz, że zwykle malowanie da radę? Myślę, że przy każdorazowym puknięciu (choćby nietrafieniu puszka po coli w uchwyt) powstaną zadrapania + farba zejdzie.. jak chcesz to malować?