Średnie wydatki roczne na MINI.

R50, R52 & R53

Moderatorzy: flapjck1, Drail

kunik

Średnie wydatki roczne na MINI.

Post autor: kunik »

Siemka.
Mam pytanie odnośnie Mini Cooperów zwłaszcza z przedziału 2004-2005r. Ile rocznie wydajecie na eksploatacje Mini Cooperów ? Nie pytam o oleje, filtry, klocki itd. bo takie rzeczy wiadomo trzeba wymieniać. Czy to auto jest jakoś mega awaryjne ? Czy spalanie w mieście przy normalnej jeździe zmieści się w normie czyli ok. 10 l ? Proszę o szczere opinie, ponieważ w piątek wybieram się oglądać MINI i będzie to decyzja na kilka lat a nie na pół roku. Wiadomo, że po zakupie może coś trzeba będzie podłubać, ale zależy mi na tym żeby ten samochód nie był mega skarbonką. Od razu zaznaczę, że nie celuje w auta powypadkowe, niezadbane. Auto będzie sprawdzane w serwisie ASO Mini. Mówię to po to, aby uniknąć odpowiedzi typu "zależy jaki kupisz..." To wiem. Chcę po prostu kawe na ławe ile wydajecie na MIN :) Auto ma sprawiać frajdę to fakt, ale frajdą nie jest przesiadywanie w serwisach. Pozdrawiam ;)
Awatar użytkownika
Alfik30
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: Cooper S - R53

Re: Średnie wydatki roczne na MINI.

Post autor: Alfik30 »

Witaj. Ceny części zamiennych są porównywalne z częściami do innych zachodnich samochodów. Trzeba jednak przyznać że nieraz trudno szukać zamienników. Nie chodzi mi tutaj o typowe części eksploatacyjne typu filtry, klocki, tarcze hamulcowe, łożyska itp. Ja wymieniałem obejmę puszki tłumika to jedynie oryginał lub samodzielne wykonanie :). Komplet obejm ( dół i góra) ok. 240 zł. To samo z wieszakami gumowymi tłumika. Co prawda znalazłem zamiennik w Inter- cars ale kosztował dokładnie tyle samo co w ASO czyli 70 zł za sztukę. Generalnie z kosztami nie jest źle. Oczywiście właściciele chcąc dopieścić swoje kochane wózeczki z reguły kupują części z górnej półki, więc wydają więcej niż na utrzymanie przeciętnego samochodu, ale prawdę mówiąc nie jest to konieczne :)
Co do spalania to faktycznie silniki 1,6 są paliwożerne, jednak frajda jaką daje samochód rekompensuje z naddatkiem wydatki na paliwo. Ja mam 1,6 z kompresorem i w mieście spalanie oscyluje pomiędzy 12 a 12,4 l / 100 km. Co dziwne nie ważne czy jeździ żona 90% czy ja 10% :((a jak już do niego się dopcham to lubię go przepalić) to spalanie mamy porównywalne.
Podsumuję to tak - gdybym jeszcze raz miał kupować to brałbym w ciemno.
kunik

No to fajnie trochę mnie uspokoiłeś, ale czekam na dalsze opinie ;) Dzięki
Olo

Post autor: Olo »

Psotry przyklad mocowanie lozyska amortyzatora w przednich kielichach kosztuje w ASO 350 zloty a z Lemfordera 120zloty. Ale zadaza sie tak ze w ASO kupisz taniej niz na allegro :) ja tak kupilem nadkole tyle
kunik

A wahacze ktoś wymieniał ?
Olo

kunik pisze:A wahacze ktoś wymieniał ?
Tak w ASO lewy tylny dolny niecale 1000zloty...
RatinaZ

Post autor: RatinaZ »

Ja wymieniałam wachacze...350zł zapłaciłam za tył...:)
A szczerze MINI BMW (Będziesz Miał Wydatki :))
240zł za obejmę to normalna cena Aso...Ja dałam 700zł za cały wydech :)
Ps. Inter-cars z tego co wiem ma części z Aso i nawet córka właściciela pracuje u jednego z dealerów jako sprzedawca MINI więc tam bym raczej nie szukała.
Spalanie: zalezy na jakich kołach...ja mam na 15 ok 8,5-9l po mieście, na 17 ok 11l.
kunik

Aha. A te tłumiki to tak mniej więcej przy jakim przebiegu są do wymiany ?
Olo

RatinaZ pisze:Ja wymieniałam wachacze...350zł zapłaciłam za tył...:)
A szczerze MINI BMW (Będziesz Miał Wydatki :))
240zł za obejmę to normalna cena Aso...Ja dałam 700zł za cały wydech :)
Ps. Inter-cars z tego co wiem ma części z Aso i nawet córka właściciela pracuje u jednego z dealerów jako sprzedawca MINI więc tam bym raczej nie szukała.
Spalanie: zalezy na jakich kołach...ja mam na 15 ok 8,5-9l po mieście, na 17 ok 11l.
Dziwne masz informacje z tym ASO a intercarsem…

Czyli mam rozumiec ze jak bede chcial kupic lacznik na przod to w ASO i Intercarsie kupie to samo? Bo ja wiem, ze nie bo odkad TRW,Lemforder, Delphi, Bilstein i inne firmy to samo co BMW. Jelsi chodzi o takie czesci to Lemforder produkuje laczniki, wachacze i inne pascia dla BMW ale jak kupujesz z Lemfordera to masz 1/3 ceny. Przyklad prosty mocowania amortyzatora na kieliuchu z lozyskiem w ASO 350 z lemforder albo TRW po 120zl z lozyskiem juz kupisz w intercarsie…

Jakos wszsytko kupuje do Miniacza w IC i zawsze place o polowe mniej.

Nie kupisz tam wszystkiego co prawda ale kolejny przyklad. W ASO Sprzeglo i dwumas do R56 Ska kosztujr 5500zl za calosc i to jest niby czesc BMW do skrzni ZF. A firma ZF to nikt inny jak wlasciciel firmy Sachs i to samo bez znaczka BMW a ze znaczkiem sachsa w IC kupisz za 2400zloty wiec nie mow ze 3tys to jest to samo co 5500. Za 5tys to kupisz sportowe sprzeglo Exedy ze sztywnym kolem zamachowym.

Dzisiaj bylem w ASO i rozmawielm znowu ze znajomym i sam potwierdza jak wyglada polityka z cenami do tych samochodow, kroja ile wlezie.

Glupia sluba do kola 25zloty z gwintem 1.25 a normalnie ta sama sruba 15zloty. Sonda lamba ktora im klepie bosch w ASO bodajze 800 teraz kosztuje a idzie kupic za 380 to samo tylko ze znaczkiem boscha.

Jedziemy dalej amortyzatory Delphi Sport do Ski R56 koszt 1 to 609 zloty - za 2tys masz Bilsteiny B8 albo 200stowy taniej B6, ktore gniota Delphi. Delphi to juz najnizsza liga jesli chodzi o amorty no sa wiadomo jeszcze gorsze jak Kagery ale zeby tyle placic za nalepke przykleona ze BMW Delphi to glupota moim zdaniem…

Kazdy zrobi jak uwaza, zawsze mozna zadzwonic w pare miejsc i samemu porownac ceny.

Akumulator w mini to nic innego jak najgorsza seria varty black tyle ze oprocz warty tez widnieje logo bmw a cena 700zloty a akumulator kosztuje 300 z Varty najwyzsza seria Silver bo mamy jeszcze za 700 serir AGM do aut z systemem Start/stop
RatinaZ

Post autor: RatinaZ »

Olo podzieliłam się swoją opinia...Ja z czym nie zadzwoniłam do intercarsu to mi ceny podawali o 30zł niższe niż w ASO...a jak dzwoniłam sie pytać czy mają lusterko prawe bo miałam stłuczke i urwałam to cena byla wyższa :mrgreen:
Wtedy całe lusterko (bez wkładu i nakładki) kupiłam w Bawarii za 170zł (nowe,w Aso)

A ja wiele rzeczy kupuję na allegro,albo tutaj zawsze wygrzebie jakiś link do sklepu internetowego co ktorys chlopak wrzuci...siedzę trochę nad tym (wiadomo wertowanie internetu trwa) ale dzieki temu zawsze mam kilka stówek w kieszeni. :mrgreen:
Awatar użytkownika
spooner
Nowy
Nowy
Posiadane auto:

Post autor: spooner »

ASO nie ASO, musisz się liczyć z wyższymi wydatkami niż w przypadku typowych kompaktów klasy średniej.
Moja jedyneczka w Wwie pali zimową porą jakieś 8,5 l, ale tylko dlatego, że trzymam go w ciepłym garażu (szybciej łapie temperaturę) i unikam korków zderzak w zderzak.
youhavemyword.pl - technical authoring and translations

Life's just one lap, why don't we make it a good one...
ODPOWIEDZ