Światła drogowe wR50
Światła drogowe wR50
Witam. Wczoraj dokończyłem instalację dodatkowych dalekosiężnych świateł drogowych. Wygląda to jak poniżej ale prawdziwa jazda zaczyna się w nocy. 160 mm średnicy i żarówki 2 x 130W naprawdę dają radę Polecam.
- Załączniki
-
- 800x600 (1).JPG (195.44 KiB) Przejrzano 7309 razy
-
- 800x600 (2).JPG (148.46 KiB) Przejrzano 7309 razy
-
- 800x600 (3).JPG (179.15 KiB) Przejrzano 7309 razy
Re: Światła drogowe wR50
i jeszcze face
- Załączniki
-
- 800x600 (4).JPG (158.49 KiB) Przejrzano 7305 razy
-
- 800x600 (5).JPG (178.17 KiB) Przejrzano 7305 razy
Trzeba bylo wrzucic sobie ksenon na te dodatkowe lampy. W golfie znajomy ma na dlugie na xenonie i swieci to kosmicznie!
- se7ven
- Super użytkownik
- Posiadane auto: Mini, Triumph Dolomite Sprint, Triumph TR7
Do pierwszej kontroli Policji lub wypadku. Nie jesteś sam na drodze.STi77 pisze:Witam. Wczoraj dokończyłem instalację dodatkowych dalekosiężnych świateł drogowych. Wygląda to jak poniżej ale prawdziwa jazda zaczyna się w nocy. 160 mm średnicy i żarówki 2 x 130W naprawdę dają radę Polecam.
Takie żarówki tylko na odcinki zamknięte.
wolnossący 1,3 112KM/6700 , 138Nm/5197
-
- Wiarus
- Posiadane auto:
z ciekawosci zapytam, czy jezdzisz po jakichs lasach, czy tak z zamilowania do jazdy w dzien?
There's two muffins sitting side by side in a muffin tin in the oven. One muffin says to the other, "Boy, it's hot in here!", and the other one says, "Holy Crap! A talking muffin!".
To też naprawdę dobrze świeci (130-150 metrów od auta w nocy można czytać gazetę) a żarówka 130W kosztowała mnie 8,00 pln/szt. Nie jestem fanem nie fabrycznych ksenonów bez homologacji, żyroskopu i spryskiwaczy. Co prawda moje H3 130W też nie ma homologacji ale ...
Od wczoraj jestem fanem nocnych, leśnych OS-ów
Jak sie mawia, nie wywoluj wilka z lasu a raczej sarny bo one ida do swiatla i nocny os moze sie przerodzic w brak przodu w mini...
- Bzyq
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: MC R50
A ja zwrócę uwagę na coś innego niż lampy. Widać, że czysto pod maską, to mi się podoba! Oby tak dalej!
Bzyku
Fakt. Posprzątałem również pod maską po zimie. Trzymam się zasady: "jak się dba tak się ma" i nie dotyczy to tylko czystości. Dzięki za miłe spostrzeżenie. Pozdrawiam.
Też chce takie "oczka" wstaw prosze zdjęcia jak wyglądają mocowania lamp gdzie dołożyłeś wlącznik, jak poprowadziłeś kable )
ps. znalazłem ostatnio takie oczka w garażu okazao się ze są od garbusa z lat długich włosów mojego ojca
ps. znalazłem ostatnio takie oczka w garażu okazao się ze są od garbusa z lat długich włosów mojego ojca
Poniżej przesyłam zdjęcie i schemat instalacji. Halogeny dalekosiężna mam polskiego producenta Wesem (ten model to dawny ZELMOT montowany w w Syrenach, Polonezach, Fiatach ...) link: http://sklep.wesem.pl/4/6691/halogeny_p ... pu_610_611
Jak na poniższych zdjęciach zastosowałem przekaźnik typu 541 z dwoma wyjściami 87 (koszt 6 pln). Przewód (+) z akumulatora i (-) z nadwozia ma przekrój 4 mm2. Pozostałe przewody mają przekrój 3 mm2. Zastosowałem takie przekroje dla bezpieczeństwa przy moich żarówka H3 o mocy 130W. Dodatkowo na przewodzie (+) z akumulatora zastosowałem bezpiecznik 30A. Halogeny są przykręcone do belki wzmacniającej i stąd też mają masę (-). Niestety wymagało to wycięcia prostokątnych otworów w zderzaku ale trzymają się przez to bardzo mocno. Sygnał (+) na przekaźnik wyciągnąłem bezpośrednio z kostki do świateł drogowych i halogeny załączają się razem z tymi światłami.
Całość z wycinaniem, wierceniem i podłączaniem bez pośpiechu zajęła mi ok 5 godzin
Jak na poniższych zdjęciach zastosowałem przekaźnik typu 541 z dwoma wyjściami 87 (koszt 6 pln). Przewód (+) z akumulatora i (-) z nadwozia ma przekrój 4 mm2. Pozostałe przewody mają przekrój 3 mm2. Zastosowałem takie przekroje dla bezpieczeństwa przy moich żarówka H3 o mocy 130W. Dodatkowo na przewodzie (+) z akumulatora zastosowałem bezpiecznik 30A. Halogeny są przykręcone do belki wzmacniającej i stąd też mają masę (-). Niestety wymagało to wycięcia prostokątnych otworów w zderzaku ale trzymają się przez to bardzo mocno. Sygnał (+) na przekaźnik wyciągnąłem bezpośrednio z kostki do świateł drogowych i halogeny załączają się razem z tymi światłami.
Całość z wycinaniem, wierceniem i podłączaniem bez pośpiechu zajęła mi ok 5 godzin
- Załączniki
-
- Instalacja pod maską
- Halogeny - instalacja.JPG (605.36 KiB) Przejrzano 7067 razy
-
- Schemat instalacji
- Halogeny - schemat.jpg (47.82 KiB) Przejrzano 7067 razy
-
- Sposób montażu (niestety nie robiłem zdjęć w trakcie montażu)
- Halogeny - montaż.JPG (176.57 KiB) Przejrzano 7067 razy
Dzięki za super opis Jak dodam do mojego MINI oczka postaram się wrzucić wyniki pracy.
Siema!! oświerzę temat jak zamocowałeś halogeny?? robiłeś dziury w zderzaku czy może jakieś metalowe uchwyty??