Plastiki do foteli
Plastiki do foteli
Witam wszystkich.
Mam pytanie odnośnie plastikowej obudowy foteli- które znajdują się w tylniej stronie foteli kierowcy i pasażera. Otóż zamówiłem nowe (używane) fotele do swego MINI ONE 2002r., ponieważ obecne mają luzy w oparciu, i problem z systemem składania i rozkładania. Nowy zestaw pochodzi również z modelu 2002r. ale plastiki z tylu sa strasznie porysowane.
Moje pytanie jest takie, czy da się zrobić przeszczem z moich starych foteli na zestaw skórzany- wtedy bede szczęśliwy, ponieważ plastiki ze strych foteli sa w stanie idealnym.
Czy dużo jest pracy przy rozbiórce fotela?
Mam pytanie odnośnie plastikowej obudowy foteli- które znajdują się w tylniej stronie foteli kierowcy i pasażera. Otóż zamówiłem nowe (używane) fotele do swego MINI ONE 2002r., ponieważ obecne mają luzy w oparciu, i problem z systemem składania i rozkładania. Nowy zestaw pochodzi również z modelu 2002r. ale plastiki z tylu sa strasznie porysowane.
Moje pytanie jest takie, czy da się zrobić przeszczem z moich starych foteli na zestaw skórzany- wtedy bede szczęśliwy, ponieważ plastiki ze strych foteli sa w stanie idealnym.
Czy dużo jest pracy przy rozbiórce fotela?
- Załączniki
-
- DSC04824.JPG (143.74 KiB) Przejrzano 1057 razy
-
- DSC04824.JPG (143.74 KiB) Przejrzano 1057 razy
Re: Plastiki do foteli
Luzik-guzik. Jeśli chcesz wymienić same "plecy" to jakieś 20 - 30 minut. Robiłem to 2 tygodnie temu. Operacja nie wymaga demontażu foteli z auta.
1) Ściągasz okrągłe zaślepki z obu dźwigni regulacji i składania fotela (prawa, lewa strona). Najlepiej podnieść fotel max w górę wtedy łatwiej odkręcić w/w śruby od strony ręcznego.
2) Odkręcasz śruby mocujące dźwignie (imbus lub torx).
3) Plastiki z "pleców" foteli po ściągnięciu obu w/w dźwigni trzyma się jeszcze na 3 czarnych zatrzaskach. Delikatnie, po kolei je odbezpieczasz.
4) Po odbezpieczeniu plastiku w miejscu dźwigni można zacząć się szarpać (dosłownie) z górną partią plastiku. Są tam 2 zaczepy u góry i 2 po środku fotela. Jeśli wszystkie 4 puszczą unosisz całość do góry i kolejne 2 zaczepy puszczają.
5) Możesz mieć tapicerkę, która jest napięta pod spodem na 2 gumach. Zaczepiona jest haczykami do pręta w stelażu fotela. Powinieneś sobie z tym poradzić. Ciężko to zobaczyć bo jest pod spodem ale jak pomacasz to będziesz wiedział jak to ściągnąć.
6) Montaż w odwrotnej kolejności.
1) Ściągasz okrągłe zaślepki z obu dźwigni regulacji i składania fotela (prawa, lewa strona). Najlepiej podnieść fotel max w górę wtedy łatwiej odkręcić w/w śruby od strony ręcznego.
2) Odkręcasz śruby mocujące dźwignie (imbus lub torx).
3) Plastiki z "pleców" foteli po ściągnięciu obu w/w dźwigni trzyma się jeszcze na 3 czarnych zatrzaskach. Delikatnie, po kolei je odbezpieczasz.
4) Po odbezpieczeniu plastiku w miejscu dźwigni można zacząć się szarpać (dosłownie) z górną partią plastiku. Są tam 2 zaczepy u góry i 2 po środku fotela. Jeśli wszystkie 4 puszczą unosisz całość do góry i kolejne 2 zaczepy puszczają.
5) Możesz mieć tapicerkę, która jest napięta pod spodem na 2 gumach. Zaczepiona jest haczykami do pręta w stelażu fotela. Powinieneś sobie z tym poradzić. Ciężko to zobaczyć bo jest pod spodem ale jak pomacasz to będziesz wiedział jak to ściągnąć.
6) Montaż w odwrotnej kolejności.
-
- Wiarus
- Posiadane auto:
o losie... co ktos z tymi plastikami robil?!
There's two muffins sitting side by side in a muffin tin in the oven. One muffin says to the other, "Boy, it's hot in here!", and the other one says, "Holy Crap! A talking muffin!".
Bardzo dziękuję za szybką i precyzyjną odpowiedź. Z pewnością sobie teraz poradzę. Mam jeszcze jedno pytanie. Czy plastiki w każdych fotelach są jednakowe (nie chodzi mi o kolor), i czy będą pasowały rozmiarem? Obecnie mam siedzenia standardowe- materialowe, a kupiłem skorzane:)
W R50 i R53 takie same. Kubełki czy zwykłe fotele plastiki są identyczne w kształcie. Pamiętaj, żeby przed wymianą foteli (jeśli masz w nich poduszki) ściągnąć (+) z akumulatora. Później już tylko wykręcenie 4 śrub z podłogi po 2 szt na szynę, wypięcie przewodów ze spodu i fotel do wyciągnięcia. Wymiana napinaczy pasów jeśli jest taka potrzeba jest też banalna bo to tylko 1 śruba.
- Kocyk
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: MINI Cooper Green Arrow
Może nie w takim stopniu, ale też mam zniszczone plastiki z tyłu foteli... :/ niestety dziecko na tylnym siedzeniu potrafi narobić strat... Dobrze wiedzieć, że da się to wymienić! A czy jest możliwość kupienia gdzieś samych plastików?
Kupisz nowe to wez oklej folia przezroczysta i tyle...Kocyk pisze:Może nie w takim stopniu, ale też mam zniszczone plastiki z tyłu foteli... :/ niestety dziecko na tylnym siedzeniu potrafi narobić strat... Dobrze wiedzieć, że da się to wymienić! A czy jest możliwość kupienia gdzieś samych plastików?
- Kocyk
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: MINI Cooper Green Arrow
W zasadzie teraz już z tyłu prędko jakiekolwiek dziecko nie usiądzie (całe szczęście)
ale zastanawiam się, gdzie można kupić nowe plastiki...

Jeszcze raz dziękuję wszystkim. Po zabiegu przeszczepienia plastikow, wstawie fotki nowych odrestaurowanych siedzeń:) Pozdrawiam:)