countryman JCW 218KM silnik i jego awarie

R50, R52 & R53

Moderatorzy: flapjck1, Drail

paw

countryman JCW 218KM silnik i jego awarie

Post autor: paw »

Dzień dobry jestem nowy na tym forum. Rozważam zakup nowego Countrymana JCW. Chciał bym usłyszeć waszą opinie dotyczącą awarii silników 1,6 htp. Naczytałem się na forach, że są to silniki wyjątkowo awaryjne. Z dyskusji z mechanikami usłyszałem opinie, że są to świetne silniki dla mechaników bo się psują. Inn opinia wyrażana przez mechanika to taka, że silnik wymaga precyzyjnego monitorowania stanu olej i w razie przestrzegania w/w warunku silnik działa dobrze i nie psuje się nadmiernie. Jakie są wasze doświadczenia ?
Olo

Re: countryman JCW 218KM silnik i jego awarie

Post autor: Olo »

A ja slyszalem tyle o innych silnikach i ich wadach, ze chyba nikt nie powinien niczego kupic i jezdzic hulajnoga…

Chcesz kupic to kupuj. Kupujesz nowe masz gwarancje, mozesz sobie ja przedluzyc do 5lat w bmw na 50tys km wiem ze to malo w przypadku mini ale zawsze cos. W kazdym aucie powinno sie sprawdzac plyny i nie jest to zaden swiety rytulal tylko wrecz obowiazek bo pozniej moze byc zapozno. Nwet benteley sie psuje.

Naprawde slyszalem rozne opinie ale wiekszosc to jest zaniedbanie przez ludzi. Nie sprawdzanie oleju jak i jego brak wymian, butowanie samochodu z turbo i jego gaszenie. Mozna tak wymieniac w nieskonczonosc.

Kolejny mit z przegrzanie silnika w bmw, ze odrazu nadaje sie na smietnik facepalm czasami rece opoadaja a mity tworza amatorzy, ktory nie potrafia dobrze zdiagnozowac a co dopiero naprawic usterke...
wieśniak

Post autor: wieśniak »

paw pisze:Dzień dobry jestem nowy na tym forum. Rozważam zakup nowego Countrymana JCW. Chciał bym usłyszeć waszą opinie dotyczącą awarii silników 1,6 htp.
No cóż :roll: , w tym silniku może paść prawie wszystko (ale oczywiście nie musi, wszystko zależy na jaki egzemplarz trafisz) , np. turbosprężarka, pompa wysokiego ciśnienia, napinacz łańcucha rozrządu, czujnik ciśnienia doładowania (to wszystko usterki jakie miałem w ciągu sześćdziesięciu kilku tysięcy kilometrów eksploatacji do dnia dzisiejszego). Dodam, że samochód był i jest prawidłowo eksploatowany i na bieżąco kontrolowany.

Wszystkie te usterki w żaden sposób nie zraziły mnie do mojego Wieśniaka i jeżeli tylko moja sytuacja finansowa pozwoliła by mi, to od razu udałbym się do zaprzyjaźnionego salonu MINI i zakupił Wieśniaka JCW. :grin:

Uważam, że MINI kupuje się serduchem a nie rozumem i jeżeli ktoś chce analizować usterkowość, porównywać z ofertami innych producentów itd. to lepiej niech od razu uda się do salonu konkurencji. :roll:

Myślę, że jak ktoś kupi MINI na zimno, kierując się tylko rozumem to istnieje duże prawdopodobieństwo, że może w którymś momencie bardzo się rozczarować. :wink:

P.S. Tak jak napisał Kolega Olo w przyszłości nie zastanawiał bym się nad przedłużeniem gwarancji (można ją przedłużyć do 6 lat maksymalnie 110000 km) ja gwarancji nie przedłużyłem :oops: i turbina padła mi dokładnie w dwa dni po jej wygaśnięciu. :???:
Olo

wieśniak pisze:
paw pisze:Dzień dobry jestem nowy na tym forum. Rozważam zakup nowego Countrymana JCW. Chciał bym usłyszeć waszą opinie dotyczącą awarii silników 1,6 htp.
No cóż :roll: , w tym silniku może paść prawie wszystko (ale oczywiście nie musi, wszystko zależy na jaki egzemplarz trafisz) , np. turbosprężarka, pompa wysokiego ciśnienia, napinacz łańcucha rozrządu, czujnik ciśnienia doładowania (to wszystko usterki jakie miałem w ciągu sześćdziesięciu kilku tysięcy kilometrów eksploatacji do dnia dzisiejszego). Dodam, że samochód był i jest prawidłowo eksploatowany i na bieżąco kontrolowany.

Wszystkie te usterki w żaden sposób nie zraziły mnie do mojego Wieśniaka i jeżeli tylko moja sytuacja finansowa pozwoliła by mi, to od razu udałbym się do zaprzyjaźnionego salonu MINI i zakupił Wieśniaka JCW. :grin:

Uważam, że MINI kupuje się serduchem a nie rozumem i jeżeli ktoś chce analizować usterkowość, porównywać z ofertami innych producentów itd. to lepiej niech od razu uda się do salonu konkurencji. :roll:

Myślę, że jak ktoś kupi MINI na zimno, kierując się tylko rozumem to istnieje duże prawdopodobieństwo, że może w którymś momencie bardzo się rozczarować. :wink:

P.S. Tak jak napisał Kolega Olo w przyszłości nie zastanawiał bym się nad przedłużeniem gwarancji (można ją przedłużyć do 6 lat maksymalnie 110000 km) ja gwarancji nie przedłużyłem :oops: i turbina padła mi dokładnie w dwa dni po jej wygaśnięciu. :???:

Jesli ktos chce analizowac wady to najlepiej kupic malucha zadbanego…

Ja wymienilem w przeciagu roku juz wiekszosc, zaczne od silnika: Turbo nowe od JCW wsadzeone + wszelkie uszczelki nowe weze smarujace i odprowadzajace olej , uszczelka pod kolektor, zawor DOV - upustowy od turbo, akumulator, teraz sprzeglo i dwumas idzie do mnie, wszystkie amortyzatory bo padl jeden po 68tys km. i jeszcze tego sie nazbiera z kilkanascie rzeczy, ale przyjemnosc z jazd jest super. Moze nie na wszystkich drogach ale na wiekszosci jest ogien. Zalezy ktos do czego auto kupuje i co od niego oczekuje :)
paw

Hm... Radosc jazdy jak sama nazwanam mowi to radosc gdy samochod jezdzi a nie stoi w warsztacie. Czy wasze mini glownie sa naprawiane?
Olo

paw pisze:Hm... Radosc jazdy jak sama nazwanam mowi to radosc gdy samochod jezdzi a nie stoi w warsztacie. Czy wasze mini glownie sa naprawiane?
Nie, ale sam wmymyslami i nowymi modami powoduje, ze wiecej stoi niz jezdzi bo troche rzeczy juz wymienilem i wymienie napewno
paw

Ok A jak jes u innych. Jezdzicie czy stoicie w warsztacie?
Olo

Jak sie normalnie uzywa samochodu i go nie katuje to jezdzi. Inni z tego co widac po forum maja jakies tam male awarie jak kazdy chyba
Awatar użytkownika
bob.dsk
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto: A45 AMG

Post autor: bob.dsk »

Jak dobrze że u mnie nić się nie psuje :)

Bo nie mam silnika hahahaha !
Załączniki
MINI.jpg
MINI.jpg (144.33 KiB) Przejrzano 1969 razy
R56 239km 342nm
Awatar użytkownika
bob.dsk
Wiarus
Wiarus

nic* ( fajnie że można posty edytować ) facepalm
R56 239km 342nm
Olo

bob.dsk pisze:nic* ( fajnie że można posty edytować ) facepalm
raz mozna raz nie cos jest na ustawieniach zle poustawiane na forum i juz o tym kiedys pisalem.

A gdzie wcielo serducho miniacza?
wieśniak

Post autor: wieśniak »

paw pisze:Hm... Radosc jazdy jak sama nazwanam mowi to radosc gdy samochod jezdzi a nie stoi w warsztacie. Czy wasze mini glownie sa naprawiane?
paw pisze:Ok A jak jes u innych. Jezdzicie czy stoicie w warsztacie?

Bez przesady :grin: Ja od lutego 2011 r. do dnia dzisiejszego przejechałem około 65 000 km.

Tak więc możesz sobie sam odpowiedzieć na pytanie czy samochód głownie jeździ, czy stoi w warsztacie. :wink:
Awatar użytkownika
bob.dsk
Wiarus
Wiarus

wieśniak pisze:
paw pisze:Ok A jak jes u innych. Jezdzicie czy stoicie w warsztacie?

Bez przesady :grin: Ja od lutego 2011 r. do dnia dzisiejszego przejechałem około 65 000 km.

Tak więc możesz sobie sam odpowiedzieć na pytanie czy samochód głownie jeździ, czy stoi w warsztacie. :wink:

Ja bardzo dużo się przemieszczam po polsce swoim Mini i tak naprawdę większych problemów nie sprawia poza jedną większą usterką którą zapoczątkował poprzedni właściciel ...

Zawiecha jak każda na polskie drogi szybciej się kończy.

Są pewne wady fabryczne ale nie tak naprawdę to drobnostki :)

A tak BTW paw nie chcesz Cooper S ? :cool:
R56 239km 342nm
Olo

Moze i wady ma ale silnik Mini kolejney rok znowu dotal najwyzsza note za najlepszy motor w swojej klasie pojemnosciowej wiec o czyms to swiadczy, silnik smiga w wielu autach: citroen, peugeot i mini wiec mozna wziac rowniez opinie od uzytkownikow tamych marek i wycaiganc swoje
paw

I tu jest problem na forach pegouta i citroena mozna wyczytac, ze silnik 1, 6THP jest zly.
ODPOWIEDZ