Zakup Mini Coopera - prośba o rady

R50, R52 & R53

Moderatorzy: flapjck1, Drail

schakalator

Zakup Mini Coopera - prośba o rady

Post autor: schakalator »

Witam forumowiczów,

W związku z tym, że przymierzam się do zakupu Mini dla mojej żony postanowiłem udać się do skarbnicy wiedzy jaką z pewnością jest Wasze forum (a być może niebawem i Nasze :) )

Budżet to 30k (+/- 5k).

Czego szukamy:
- benzyna
- minimum 120 km
- będziemy zakładać LPG - czy są jakieś wersje które lepiej tolerują LPG?
- czy występują z podgrzewanymi siedzeniami?

Pytania:
- na co zwracać uwagę przy zakupie?
- jakieś wersje/roczniki których powinienem unikać?
- a może jakieś polecane, forumowe autko?

Będę wdzięczny za wszelakie porady.
Pozdrawiam,
KRS
Awatar użytkownika
Luomo
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Re: Zakup Mini Coopera - prośba o rady

Post autor: Luomo »

Patrząc na moc myślisz chyba o BMW Mini? ;-) To troszkę nie ten dział ponieważ tutaj dyskusje toczą się na temat klasycznego Mini.

P.S. Jeśli chcesz, żeby Forumowicze przychylniej patrzyli na Twoje zapytania i prośby, najpierw się przedstaw w odpowiednim dziale, a potem zadawaj pytania ;-)
schakalator

Post autor: schakalator »

Rzeczywiście pomyliłem działy, czy można prosić moderatora o przeniesienie do działu BMW Mini? Czy powinienem zamknąć ten temat i założyć nowy we właściwym?
Awatar użytkownika
Kocyk
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: MINI Cooper Green Arrow

Post autor: Kocyk »

Czego szukamy:
- benzyna
- minimum 120 km
- będziemy zakładać LPG - czy są jakieś wersje które lepiej tolerują LPG?
- czy występują z podgrzewanymi siedzeniami?

- Benzyna to dobry wybór (MINI benzyna a MINI diesel to jak kubańskie cygaro i elektryczny papieros).
- R50 (Cooper) 1.6 16v ma 116KM i generalnie jest już ok, R56 (Cooper) 1.6 16v ma 120KM i też wystarczy, ma mniejsze spalanie niż ten z R50.
- Wiele osób twierdzi, że LPG to profanacja dla MINI, ja też tak twierdzę, ale z drugiej strony oszczędność to nie powód do wstydu. Kwestia gustu. W MINI ciężko zakłada wstawić instalację gazową, chyba że zrezygnujemy z bagażnika (który i tak już jest mały).

Pytania:
- na co zwracać uwagę przy zakupie?
- jakieś wersje/roczniki których powinienem unikać?
- a może jakieś polecane, forumowe autko?

- Należy zwracać uwagę na WSZYSTKO!!! Jedziesz oglądać auto, a jak się podoba i nie masz zastrzeżeń jedź na przegląd - nie żałuj pieniążków. Pamiętajmy, że ponad 74% aut na rynku wtórnym to auta powypadkowe i marne są szanse na trafienie bardzo dobrego egzemplarza.
- MINI (BMW) to auta wymagające dużej troski. Generalnie nie ma takich, które mogłyby mieć jakieś większe problemy ale R50 mogą zagrozić skrzynią biegów i elektryczną pompą wspomagania (ale nie zawsze).
- Forumowych autek na sprzedaż nie znam. Aczkolwiek było niedawno do sprzedania jedno, które zostało złożone z kilku innych. Więcej o nim tutaj: http://forum.mini.org.pl/viewtopic.php?t=6773
tunix
Nowy
Nowy
Posiadane auto:

Post autor: tunix »

Moja rada jest taka by przejechać się jak największą liczbą samochodów. Szukam od jakiegoś czasu R53. Nie sądziłem że auta z przebiegami do 100Kkm mogą tak różnie jeździć. Jedne przyspieszają ładnie, inne ledwo się rozpędzają. Niektórym brakuje mocy na niskich obrotach a jadą na górze, inne odwrotnie. Im więcej aut porównasz tym lepiej będziesz w stanie ocenić czy to, które chcesz kupić jeździ tak, jak powinno.
Awatar użytkownika
Kocyk
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: MINI Cooper Green Arrow

Post autor: Kocyk »

Ta "inność" spowodowana jest głównie przez użytkowników auta. Każdy kierowca ma swój styl jazdy i wszystkie podzespoły docierają się w niepowtarzalny sposób dla każdego z nich. Inna sprawa to zła eksploatacja :) Znam człowieka, który 5 lat temu kupił auto, zrobił nim 130tyś. km i nigdy nie wymienił oleju: "bo po co". Auto "działa" ale ciekawe na jak długo.

Kupując używane auto nigdy nie wiemy co ktoś z nim robił :)
ODPOWIEDZ