Zmina podświetlenia kokpitu.

R50, R52 & R53

Moderatorzy: flapjck1, Drail

Miłka S
Nowy
Nowy
Posiadane auto: R56
Kontakt:

Zmina podświetlenia kokpitu.

Post autor: Miłka S »

Siemka kochani !

Jestem "młodym" użytkownikiem Mini Coopera, dosłownie kilku dniowym. I już mnie palce świerzbią, żeby coś w nim zmienić ... ulepszyć :)

Mam niebieską karoserię i chciałabym zmienić z czerwonego na niebieskie podświetlenie zegarów kokpitu. Jest taka możliwość ?
Mój mąż mówi, że wyczytał o tym w instrukcji auta, ale ja przewertowałam strony i nic takiego nie było.
Dynamicznej jazdy życzy Miłka :)
Jack Sparrow

Re: Zmina podświetlenia kokpitu.

Post autor: Jack Sparrow »

Ja mam czarnego MINI ale nie udało mi się podświetlić zegarów na czarno facepalm :cry:
flipper
Nowy
Nowy
Posiadane auto:

Post autor: flipper »

a to mężuś dowcipniś
Awatar użytkownika
t_scarf
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Post autor: t_scarf »

Da się zrobić, ale dużo roboty z rozbieraniem, lutowaniem i składaniem.
Załączniki
blue.JPG
blue.JPG (11.01 KiB) Przejrzano 2242 razy
Awatar użytkownika
Alfik30
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: Cooper S - R53

Post autor: Alfik30 »

To zależy od modelu. W MINI 1-gen. nie ma możliwości zmiany koloru. W MINI 2-gen. od 2007 roku można zmieniać kolory podświetlenia na dowolny. Do tego służy przełącznik w podsufitce.
Awatar użytkownika
Psztymucel
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto: IMA, Fulvia, 900, Ypsilon
Kontakt:

Post autor: Psztymucel »

Alfik30 pisze:To zależy od modelu. W MINI 1-gen. nie ma możliwości zmiany koloru. W MINI 2-gen. od 2007 roku można zmieniać kolory podświetlenia na dowolny. Do tego służy przełącznik w podsufitce.
Ten przełącznik z tego co kojarzę to zmienia kolor podświetlenia wnętrza auta, a nie zegarów.
One of God's own prototypes. A high-powered mutant of some kind never even considered for mass production. Too weird to live, and too rare to die.
Awatar użytkownika
Alfik30
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: Cooper S - R53

Post autor: Alfik30 »

Witek pisze:
Alfik30 pisze:To zależy od modelu. W MINI 1-gen. nie ma możliwości zmiany koloru. W MINI 2-gen. od 2007 roku można zmieniać kolory podświetlenia na dowolny. Do tego służy przełącznik w podsufitce.
Ten przełącznik z tego co kojarzę to zmienia kolor podświetlenia wnętrza auta, a nie zegarów.
Być może. Ja użytkuję R53, wiec nie mam pewności. Kolorkami bawiłem się w R56 no i mi się podobało, ale szczerze powiedziawszy to nie pamiętam czy zmieniało się tylko podświetlenie kabiny czy wszystkiego razem????
Miłka S
Nowy
Nowy
Kontakt:

Właśnie ... właśnie ! Skoro mogę zmienić oświetlenie progów i sygnał powitalny to kolor podswietlenia kokpitu również.

Sceptycznym niedowiarkom dziękuję, to ja ubawiłam się z Waszej niewiedzy ;p
Awatar użytkownika
Psztymucel
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto: IMA, Fulvia, 900, Ypsilon
Kontakt:

Post autor: Psztymucel »

Miłka S pisze:Sceptycznym niedowiarkom dziękuję, to ja ubawiłam się z Waszej niewiedzy ;p
Skoro posiadasz taką super wiedzę to po co pytasz :?: ;-)

To jest kwestia zastosowanych LED. Te montowane w radiu są inne i posiadają tylko jeden kolor. Jedyna możliwość to podmiana ich na innego rodzaju. I nie było takiej opcji do wyboru.

Więc jeżeli chcesz mieć taki bajer to jak już pisał t_scarf bez rozbierania i lutowania się nie obejdzie.
One of God's own prototypes. A high-powered mutant of some kind never even considered for mass production. Too weird to live, and too rare to die.
Awatar użytkownika
bob.dsk
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto: A45 AMG

Post autor: bob.dsk »

Do zmiany oświetlenia proponuję jeszcze dodać lambo doors i tylne skrzydło facepalm
R56 239km 342nm
Miłka S
Nowy
Nowy
Kontakt:

Witek pisze:Skoro posiadasz taką super wiedzę to po co pytasz :?: ;).
Chodzi mi o tą kąśliwą uwagę, że czarne auto z czarnym podświetleniem. Prosiłam o konstruktywne podpowiedzi, a nie uśmieszki dla blondynki.
V

Post autor: V »

Wszystko sie da tylko dobrego elektronika i ogarnie temat, albo samem sie wziasc jak sie ma pojecie. Wszedzie da sie zmienic podswietlenie prawde mowiac tylko jest przy tym roboty sporo.

Co do R56 i podswietlenie sterowane w 7 kolorach to zmienia sie tylko podstwietlnie w klamkach, boczku drzwi, srodkowych diodach u gory gdzie sie je zmienia oraz w slubkach B w R56 LCI jest mozliwosc ustawienia automatycznej plynnej samozmianie.
V

Post autor: V »

Miłka S pisze:
Witek pisze:Skoro posiadasz taką super wiedzę to po co pytasz :?: ;).
Chodzi mi o tą kąśliwą uwagę, że czarne auto z czarnym podświetleniem. Prosiłam o konstruktywne podpowiedzi, a nie uśmieszki dla blondynki.
Najszybciej wykrec obrotowmierz i go rozkrec zobacz czym jest podswietlany i to zmien na diody, bez rozkrecenia i sprawdzenia sie nie obejdzie.

I nie piszcie, ze sie nie da bo sie wszystko da...
kopciuszek

Post autor: kopciuszek »

V pisze:Wszystko sie da tylko dobrego elektronika i ogarnie temat, albo samem sie wziasc jak sie ma pojecie. Wszedzie da sie zmienic podswietlenie prawde mowiac tylko jest przy tym roboty sporo.

Co do R56 i podswietlenie sterowane w 7 kolorach to zmienia sie tylko podstwietlnie w klamkach, boczku drzwi, srodkowych diodach u gory gdzie sie je zmienia oraz w slubkach B w R56 LCI jest mozliwosc ustawienia automatycznej plynnej samozmianie.
Kolego powiedz gdzie się to zmienia, bo też bym skorzystała :D
Miłka S
Nowy
Nowy
Kontakt:

Nie miałam na myśli rozbierania i lutowania diod. Sądziłam, że można to zmienić "bez bólu" w opcjach, tak jak manetkami kierunkowskazów rodzaj wyświetlanych wiadomości na monitorach elektronicznych wskaźników. Jeśli to robota dla elektronika/wynalazcy to ja sobie odpuszczam :wink:
Wolę ten czas spędzić na torze pokonując kolejne ciasne zakręty, albo zapiać troleje :mrgreen:
ODPOWIEDZ