Cześć,
ostatnio jak wymieniałem płyn hamulcowy, to mi w mechanik zwrócił uwagę żebym sobie wymienił końcówki drążków kierowniczych. Ale jak go zapytałem ile by za to wziął to powiedział że około 150 zł za jedną końcówkę, założenie końcówki 100, geometria 100 czyli razem 600. Trochę sporo. Pytanie mam takie czy nie mógłbym sobie gdzieś takich końcówek kupić taniej? Jakie końcówki będą pasować do Mini Coopera R50? Znalazłem jakąś taką stronę:
http://www.iparts.pl/auto-czesci/koncow ... 00198.html
Czy coś z tego by się nadało?
PS. Ostatnio zauważyłem że jak manweruję na parkinkgu - czyli przy małych prędkościach - to przy skręcaniu kół słyszę taki odgłos jakbym stare nienaoliwione drzwi otwierał (takie niskotonowe skrzypienie). Czy to może mieć związek ze zużytymi końcówkami drążków czy czymś innym?
Końcówki drążków kierowniczych
- Kocyk
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: MINI Cooper Green Arrow
Re: Końcówki drążków kierowniczych
Trochę drogo... Mi za wymianę tulei wahacza, gum łącznika stabilizatora i pełną geometrię (przód, tył) wyszło 560zł. Zaznaczę, że jest to nawet bardziej skomplikowana rzecz niż wymiana samych końcówek drążków... Ale każdy mechanik ma swoje ceny. W poprzednim aucie (opel astra g) za to co Ty chcesz zrobić zapłaciłem 250zł.
Ale dobre końcówki tyle kosztują, nie ma co porównywac astry do tego auta, niestety ceny są jakie są. Ja do peugeota kupowałem części o połowe tańsze i co z tego.
Na końcówkach nie oszczedzaj, tak samo na tulejach. Jak sie chce oszczedzac to sie kupuje auto bardziej przystosowane na nasze dziurawe drogi.
Na końcówkach nie oszczedzaj, tak samo na tulejach. Jak sie chce oszczedzac to sie kupuje auto bardziej przystosowane na nasze dziurawe drogi.
- Kuner
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: R56, R50, BMW Rally, Chrysler
- Kontakt:
Mogą to być raczej górne mocowania amortyzatora, a raczej łożyska w nich :/kamilkp pisze: PS. Ostatnio zauważyłem że jak manweruję na parkinkgu - czyli przy małych prędkościach - to przy skręcaniu kół słyszę taki odgłos jakbym stare nienaoliwione drzwi otwierał (takie niskotonowe skrzypienie). Czy to może mieć związek ze zużytymi końcówkami drążków czy czymś innym?
P.S Co do części - wyślij mi mailem zapytanie z numerem VIN na adres biuro@swiatMINI.pl i coś dobierzemy w dobrej cenie

http://www.swiatMINI.pl
Niezależny serwis samochodów MINI
Serwis, modyfikacje, części do Twojego MINI.
tel. 665 885 775; 690 094 000
Niezależny serwis samochodów MINI
Serwis, modyfikacje, części do Twojego MINI.
tel. 665 885 775; 690 094 000
Wymieniłem te końcówki. Mechanik przy okazji mi popatrzył na to "skrzypienie" i stwierdził że to przekładnia kierownicza, ale że z tym to nie do niego bo on się takimi rzeczami nie zajmuje.
Kojarzy ktoś ile może kosztować naprawa czegoś takiego, albo sama część gdyby okazało się że trzeba wymienić?
Kojarzy ktoś ile może kosztować naprawa czegoś takiego, albo sama część gdyby okazało się że trzeba wymienić?
Przekladnie kierownicza najlepiej regenerowac, ale (w innych autach) to od 800zl za porzadna robote. Jedz do dwoch kolejnych mechanikow, bo najlatwiej powiedziec, ze magiel jest do roboty, a to moze byc wiele innych rzeczy