Skrzynia biegów, gdzie naprawić w Warszawie ?
- Kuner
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: R56, R50, BMW Rally, Chrysler
- Kontakt:
Re: Skrzynia biegów, gdzie naprawić w Warszawie ?
Aha, nie zapominajmy o śrubach i zapinkach jednorazowego użytku (nie mozna ich zastosować drugi raz) gdzie ich koszt to 174 zł .
http://www.swiatMINI.pl
Niezależny serwis samochodów MINI
Serwis, modyfikacje, części do Twojego MINI.
tel. 665 885 775; 690 094 000
Kuner, nie napisałem tego żeby Ci cokolwiek zarzucać.
Może Ty masz takie ceny. Ktoś może mieć inne. Inne źródła, tańsze sprawdzone części itd.
Jeszcze raz zaznaczam że gość siedzi w skrzyniach ponad 20lat i nie robi ich na sztuke bo już robiłem u nich skrzynie. Znajomi tak samo i nastukali na tych skrzyniach ładną ilość kilometrów i nikt nigdy nie narzekał, a wręcz chwalił.
Wiec po co mam płacić za skrzynie 4 koła jak wiem że za tysiąc złotych mam pewną skrzynie z gwarancją.
Z resztą u Was są inne ceny z tego co widzę bo inny region.
Piszesz że przekładka skrzyni 600zł - u nas ok. 250-300zł
Geomertia 150zł - u nas zrobisz za 70zł bardzo dobrze.
Może Ty masz takie ceny. Ktoś może mieć inne. Inne źródła, tańsze sprawdzone części itd.
Jeszcze raz zaznaczam że gość siedzi w skrzyniach ponad 20lat i nie robi ich na sztuke bo już robiłem u nich skrzynie. Znajomi tak samo i nastukali na tych skrzyniach ładną ilość kilometrów i nikt nigdy nie narzekał, a wręcz chwalił.
Wiec po co mam płacić za skrzynie 4 koła jak wiem że za tysiąc złotych mam pewną skrzynie z gwarancją.
Z resztą u Was są inne ceny z tego co widzę bo inny region.
Piszesz że przekładka skrzyni 600zł - u nas ok. 250-300zł
Robił ktoś z Was skrzynię u Kunera ?
- Kuner
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: R56, R50, BMW Rally, Chrysler
- Kontakt:
Przekładka skrzyni - 600 z pełna geometrią która kosztuje 150 zł - czyli sama przekładka 450.Lolo pisze: Piszesz że przekładka skrzyni 600zł - u nas ok. 250-300zł
70 zł to u nas sama zbierzność, ale nie spotkałem MINI w którym tył nie wymagał by korekcji

Co do części w skrzyni - wystepują one jedynie z oryginału i nie znalazłem zamienników.
http://www.swiatMINI.pl
- Kocyk
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: MINI Cooper Green Arrow
Ile zazwyczaj taka seryjna skrzynia wytrzymuje?
Robiłem skrzynię zaraz po zakupie auta po przebiegu delikatnie ponad 100 000 km. Przy okazji wymieniłem sprzęgło i wszystkie płyny "ustrojowe" olej w skrzyni, płyn w układzie chłodzenia, nabiłem klimę.Kuner pisze:900 zł?
Słuchaj, same łożyska do skrzyni biegów kosztują dokładnie 1081 zł. Same łożyska, a gdzie reszta? Ja oferuje skrzynie regenerowaną gdzie skrzynia jest praktycznie nowa. Ty za 900 zł miałeś pewnie wymienione byle co, na byle co. Ceny nowych łożysk do skrzyni mówią same za siebie i nie wierzę że tamta skrzynia nie została zrobiona po taniości, na sztuke.
Koszty :
Sprzęgło Sachs ok 400 pln
Łożyska SNR (oryginalne jak na I montaż z hurtowni łożysk tocznych a nie z hurt. moto) komplet chyba 700 pln
Płyny, gazy, robocizna 900 pln.
Razem 2000 pln.
Byłem przy naprawie i nie wierzę, że ktoś zrobi skrzynię za 900 pln
PS. Poniżej zdjęcie jak wyglądał mój miniacz przy robocie skrzyni

- Załączniki
-
- 082012.jpg (129.48 KiB) Przejrzano 1584 razy
Nie dodaje tego żeby z kimś się kłócić czy coś udowadniać.
Chce po prostu pokazać że da się to zrobić łatwiej/taniej.
Skrzynie za pierwszym razem wyciągałem sam(żeby wymienić sprzęgło) jak widać na fotkach wyżej i jest troche roboty, ale nie tyle co z całym silnikiem.
Potem skrzynie wyciągał mechanik od skrzyń przy naprawie i tak samo robił to "dołem".
Dzisiaj mechanicy są różni. Mini to rzadkie auto więc jest na czym klienta naciągnąć
Chce po prostu pokazać że da się to zrobić łatwiej/taniej.
Skrzynie za pierwszym razem wyciągałem sam(żeby wymienić sprzęgło) jak widać na fotkach wyżej i jest troche roboty, ale nie tyle co z całym silnikiem.
Potem skrzynie wyciągał mechanik od skrzyń przy naprawie i tak samo robił to "dołem".
Dzisiaj mechanicy są różni. Mini to rzadkie auto więc jest na czym klienta naciągnąć

Faktycznie. Można było prościej. Grunt, że jest dobrze zrobione i od roku auto śmiga bez problemu. Nie ukrywam, że mechanik robił skrzynię w mini pierwszy. Kilka godzin więcej i tym samym kilka stówek więcej. Generalnie myślę, że tym postem otwieramy oczy forumowiczom z problemem
i informujemy co ile kosztuje w naszych regionach i jak się do tego zabrać.
PS. Myślę, że gdyby do Twojej naprawy dodać nowe sprzęgiełko + czynnik do klimy mimo wszystko zrobiło by się kilka stówek taniej.

PS. Myślę, że gdyby do Twojej naprawy dodać nowe sprzęgiełko + czynnik do klimy mimo wszystko zrobiło by się kilka stówek taniej.
Cena nie jest dla mnie najważniejsza. Jest wiele modeli oszczędniejszych w naprawie od Mini i tutaj nie mam złudzeń, natomiast poszukałem trochę po forach i podzwoniłem po firmach. W większość przypadków naprawy skrzyń w r50 zamknęły się kwotami 1500-2000 z robotą, czasem taniej. Na dzisiaj nie znalazłem nikogo kto wydałby więcej niż 2500 na to. Ciągle biorę jednak pod uwagę że może warto jednak zrobić to najdrożej czyli za 4350, ale nie znam nikogo kto by tyle wydał.
Dlatego ponawiam pytanie:
Czy ktoś naprawiał skrzynię w r50 w Świat Mini ?
Dlatego ponawiam pytanie:
Czy ktoś naprawiał skrzynię w r50 w Świat Mini ?
STi77 jako dawno i ile kilometrów temu naprawiałeś ?
Koniec sierpnia 2012 r. Przejechane od wymiany jakieś 15 000 km.
- Kocyk
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: MINI Cooper Green Arrow
Czyli to co z czym się spotkałem wcześniej sprawdza się. Mianowicie naprawa skrzyni po maksymalnie 100kkm.STi77 pisze:
Robiłem skrzynię zaraz po zakupie auta po przebiegu delikatnie ponad 100 000 km. Przy okazji wymieniłem sprzęgło i wszystkie płyny "ustrojowe" olej w skrzyni, płyn w układzie chłodzenia, nabiłem klimę.
Dziwna akcja, bo mam przejechane 140kkm i nic. Zero objawów uszkodzeń... Nie chcę wywoływać wilka z lasu i odpukuję w niemalowane żeby nie zapeszyć! Zaznaczę, że posiadam wersję przed liftową i mimo, że auto posiadam od pół roku to znam jego historię od momentu wyjechania z salonu.
Pamiętajcie, że Kuner nie pisze o naprawie skrzyni. On pisze o wyjęciu starej i włożeniu nowej regenerowanej.
Osobiście uważam, że jeżeli pojedziemy do jakiegoś gościa, który skrzyniami zajmuje się od 20 lat to czy to miniacz, ford, czy mercedes nie będzie stanowić to dla niego problemu.
Dokładnie STi77. Dużo ludzi jak widać szuka rozwiązań dla mini, a mało jest informacji na necie.
Ja wymieniłem sprzęgło na Sachs bo moje było już mocno zużyte. Jak po złożeniu pierwszy raz je nacisnąłem to przestraszyłem się że coś zmaściłem bo chodzi tak lekko że aż byłem w szoku
Także polecam Sachsa jak ktoś się zastanawia. Valeo podobno jest dużo "słabsze".
Przy okazji wymiany skrzyni wymieniałem też kompletne półosie bo miałem dziwne drgania.
U nas za jedną wołają ok. 500zł. Ja zamówiłem z ebay.uk dwie z porządnego zamiennika za 600zł(2szt z przesyłką). Także polecam tam patrzeć bo w GB jest dużo tych aut i części tanie.
Ja wymieniłem sprzęgło na Sachs bo moje było już mocno zużyte. Jak po złożeniu pierwszy raz je nacisnąłem to przestraszyłem się że coś zmaściłem bo chodzi tak lekko że aż byłem w szoku

Przy okazji wymiany skrzyni wymieniałem też kompletne półosie bo miałem dziwne drgania.
U nas za jedną wołają ok. 500zł. Ja zamówiłem z ebay.uk dwie z porządnego zamiennika za 600zł(2szt z przesyłką). Także polecam tam patrzeć bo w GB jest dużo tych aut i części tanie.
Moja skrzynia jest do zrobienia a na liczniku jest 148 tysi i to jest realny przebieg...