Montaż xenonów w miejce zwykłych lamp

R50, R52 & R53

Moderatorzy: flapjck1, Drail

TCE

Montaż xenonów w miejce zwykłych lamp

Post autor: TCE »

Witam

Jednyna rzecz w naszym Mini, która mi przeszkadza to zwykłe halogenowe lampy.

Doczytałem, że lampy mają te same wtyczki, tylko trzeba coś przeprogramować.

Ktoś już to przerabiał ?

Kto to może zrobić na śląsku ?

Czy może styknie to wpiąć i bedą śmigać.
Awatar użytkownika
mainecoon6
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Re: Montaż xenonów w miejce zwykłych lamp

Post autor: mainecoon6 »

Kupujemy lapmy( nie angielskie) podpinamy wszystko p&p i trzeba przekodować moduł świateł bo xenony nie wystartują na odpalonym silniku.
MINI R50 R52 R56 ONE-->COOPER programowa zmiana ECU na Cooper w każdym MINI One
Remap 90--> 120 KM
DIAGNOSTYKA KODOWANIE DOPOSAŻANIE NAGŁOŚNIENIE
BMW MINI NAWIGACJE POLSKIE MENU MAPY 2015 KODY FSC

http://bmw-retrofit.pl/
TEL: 533-734-913
Awatar użytkownika
STi77
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto: R56

Post autor: STi77 »

mainecoon6 pisze:Kupujemy lapmy( nie angielskie) podpinamy wszystko p&p i trzeba przekodować moduł świateł bo xenony nie wystartują na odpalonym silniku.
A jakieś info w kwestii spryskiwaczy i samopoziomowania bo to co powyżej chyba każdy wie.
Barburka73

Post autor: Barburka73 »

Ja mam tak założone ksenony a spryskiwaczy nie mam. Spoko jest. Nie za bardzo rozumiem jednak jak to teraz jest z poziomowaniem. Po włączeniu lampy się poziomują a można je również podnieść z kabiny regulacją która jest do H7. Przy kolejnym załączeniu poziomowanie niweluje to co ustawiliśmy wcześniej z kabiny. Troszkę dziwne rozwiązanie.
Awatar użytkownika
Alfik30
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: Cooper S - R53

Post autor: Alfik30 »

Barburka73 pisze:Ja mam tak założone ksenony a spryskiwaczy nie mam. Spoko jest. Nie za bardzo rozumiem jednak jak to teraz jest z poziomowaniem. Po włączeniu lampy się poziomują a można je również podnieść z kabiny regulacją która jest do H7. Przy kolejnym załączeniu poziomowanie niweluje to co ustawiliśmy wcześniej z kabiny. Troszkę dziwne rozwiązanie.
Oryginalnie wyposażone samochody w światła ksenonowe nie mają możliwości regulacji wysokości świateł z kabiny. Sam przerabiałeś, czy już taki kupiłeś ?
TCE

Post autor: TCE »

mainecoon6 pisze:Kupujemy lapmy( nie angielskie) podpinamy wszystko p&p i trzeba przekodować moduł świateł bo xenony nie wystartują na odpalonym silniku.
Da się te lampy poznać, żeby mnie handlarz nie zaprawił.
Jakieś oznaczenia ?
Barburka73

Post autor: Barburka73 »

Już takiego kupiłem. Ale przecież nie będę wymontowywał regulacji wysokości w kabinie, bo i po co?
maniujr
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto: był Cooper S R53 Aero LPG
Kontakt:

Post autor: maniujr »

Barburka73 pisze:Już takiego kupiłem. Ale przecież nie będę wymontowywał regulacji wysokości w kabinie, bo i po co?
trochę dziwnie... ja mam dołożony xenon (stary typ, bez soczewki) i same się poziomują po włączeniu, a pokrętło wywaliłem, bo i tak nie działało przy xenonach. wymienione oczywiście mam całe lampy, a nie tylko dołożone żarniki to zwykłych lamp. spryskiwaczy nie mam.
Awatar użytkownika
mainecoon6
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

po dołożeniu xenonów nie trzeba nic wiecej. Światła bedą się same poziomować (poziomowanie z pokrętła w kabinie nie będzie reagować) , ja u siebie nie zakładałem sprysków (40 zł kosztuja zaślepki w aso).
Remap 90--> 120 KM

Awatar użytkownika
mainecoon6
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

TCE pisze:
Da się te lampy poznać, żeby mnie handlarz nie zaprawił.
Jakieś oznaczenia ?
Trzeba szukać oznaczenia na kloszu i na naklejce powinno być oznaczenie ECE
Remap 90--> 120 KM

Awatar użytkownika
se7ven
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto: Mini, Triumph Dolomite Sprint, Triumph TR7

Post autor: se7ven »

Jednak w Polsce to jest "dziki zachód". Czy ktoś z Was zastanowił się czy lampy nie oślepiają?
Zaślepki bez spryskiwaczy to też jest normalne? Tak bo diagności nie sprawdzają tej funkcji, Policja też.
Ale jest wszystko "trendy" czyli ??????????? :sad:
wolnossący 1,3 112KM/6700 , 138Nm/5197
maniujr
Wiarus
Wiarus
Kontakt:

se7ven pisze:Jednak w Polsce to jest "dziki zachód". Czy ktoś z Was zastanowił się czy lampy nie oślepiają?
Zaślepki bez spryskiwaczy to też jest normalne? Tak bo diagności nie sprawdzają tej funkcji, Policja też.
jeżeli zakładasz oryginalne xenony i są dobrze ustawione (lub się poziomują) to w czym problem ? czym się różni takie auto od takiego które z fabryki wyjechało na xenonie ?

też potępiam zakładanie palników xenonowych do zwykłych lamp lub żarówek 12K, bo to oślepia, ale oryginalny xenon w miejsce zwyklych lamp (mówimy o całych lampach, z przetwornicą i odpowiednim szkłem) jest ok, nawet jeśli brakuje sprysków.

FYI - nie wszystkie auta mają spryskiwacz mimo, że oryginalnie mają xenon (np. Subaru Impreza z lat 2003-2005). Do tego nawet wersje US nie mają samo poziomowania, tylko pokrętło.

i niektórym nie chodzi o bycie trendi, tylko o bezpieczeństwo, czy może twierdzisz, że xenon to tylko szpan, a nie lepsza barwa i większy zasięg świecenia ?
Awatar użytkownika
Psztymucel
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto: IMA, Fulvia, 900, Ypsilon
Kontakt:

Post autor: Psztymucel »

Mogą być Xenon'y bez spryskiwaczy ale…

Wszytsko jest zależne od mocy tych świateł.
Oryginalne Xenony MINI mają 3200 lumenów i one prawnie wymagają spryskiwaczy.
Są montowane również xenony z ciemniejszym strumieniem świetlnym 2000 lumenów i one rzeczywiście nie wymagają spryskiwaczy.
Dla przykładu standardowe żarówki halogenowe na ogół mają 1700 lumenów.

Spryskiwacze do mocnych świateł mają czyścić reflektor i zapobiegać rozpraszaniu światła i świeceniu gdzie popadnie, a nie tam gdzie powinno. Jednym zdaniem mają minimalizować ryzyko oślepienia kierowców jadących z naprzeciwka.

Pisanie o bezpieczeństwie swoim i ignorancja w sprawie bezpieczeństwa ludzi jadących z naprzeciwka raczej świadczy o głupocie piszącego.
One of God's own prototypes. A high-powered mutant of some kind never even considered for mass production. Too weird to live, and too rare to die.
maniujr
Wiarus
Wiarus
Kontakt:

Witek pisze:
Pisanie o bezpieczeństwie swoim i ignorancja w sprawie bezpieczeństwa ludzi jadących z naprzeciwka raczej świadczy o głupocie piszącego.
czytaj ze zrozumieniem i waż słowa...

do czego służą spryskiwacze każdy wie, ale wyolbrzymianie ich roli jest mocno przesadzone, bo karoserii myjką ciśnieniową dobrze nie domyjesz, ale niby klosz lampy jednym siknięciem idealnie oczyścisz, a by nie oślepiało ? gratuluję wyobraźni facepalm
Awatar użytkownika
Alfik30
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: Cooper S - R53

Post autor: Alfik30 »

se7ven pisze:Jednak w Polsce to jest "dziki zachód". Czy ktoś z Was zastanowił się czy lampy nie oślepiają?
Wiedziałem że po tej wypowiedzi będzie "dym" :)
ODPOWIEDZ