Opony RUN FLAT czy normalne?

R50, R52 & R53

Moderatorzy: flapjck1, Drail

Olo

Re: Opony RUN FLAT czy normalne?

Post autor: Olo »

tomsop pisze:
jedrekx pisze: u siebie w A5 mam 255/35/19 Dunlop SportMaxx GT i Michelin Pilot Sport 2, obie opony mega twarde. ale i tak bardziej komfortowe niż te RF..
To chyba nie zasługa opon ale zawieszenia audi. W moim a6 jest podobnie mino "laczka" auto jest komfortowe... :)
Zalezy jaka zawiecha siedzi w tym Audi, seria moze opcjonalnie S line no chyba ze z RS.

RF fakt jest twardy mialem obraz na 20 calowych felgach w nowej 7mce oraz 5GT tez na RF oraz nowym Mietku A na oponie 17. Walilo nieziemsko na dziurach i nie tylko.

Jak ktos chce dobra opone moge smialo polecic Kumho KU31 albo ciut wyzej Ku39 jak na tor to V700 na droge srednio sie nadaja
Brennt
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto:

Post autor: Brennt »

nie wiem jak u was, ale w moim Cooperze od spodu, po stronie bez tlumika jest takie plastikowe cos, co wyglada jak miska-obudowa i za razem miejsce na zapas/dojazdowke - nie ma tam co prawda mocowania zadnego, ale wyglada jakby taka opcja byla

czy ktos cos o tym wie? pewnie w Sce z uwagi na centralnie umieszczony wydech moze byc inaczej
There's two muffins sitting side by side in a muffin tin in the oven. One muffin says to the other, "Boy, it's hot in here!", and the other one says, "Holy Crap! A talking muffin!".
Awatar użytkownika
Bzyq
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: MC R50

Post autor: Bzyq »

Brennt pisze:nie wiem jak u was, ale w moim Cooperze od spodu, po stronie bez tlumika jest takie plastikowe cos, co wyglada jak miska-obudowa i za razem miejsce na zapas/dojazdowke - nie ma tam co prawda mocowania zadnego, ale wyglada jakby taka opcja byla

czy ktos cos o tym wie? pewnie w Sce z uwagi na centralnie umieszczony wydech moze byc inaczej
Jak w Sce zrobisz coś takiego to może jakoś się upchnie to koło ale może być ciężko.

Co do dojazdówki w MC to więcej w tym temacie
Efekt końcowy tutaj
Z tego co się orientuje to cały zestaw do kupienia w ASO. Ile? Nie pamiętam.
Bzyku
Olo

Brennt pisze:nie wiem jak u was, ale w moim Cooperze od spodu, po stronie bez tlumika jest takie plastikowe cos, co wyglada jak miska-obudowa i za razem miejsce na zapas/dojazdowke - nie ma tam co prawda mocowania zadnego, ale wyglada jakby taka opcja byla

To miejsce to pewnie przygotowanie pod 2gi tlumik zeby wypuscic go srokiem jak w Sce. Tak samo mam w superbie nowym tlumik jest po lewej stronie ale moge zrobic obustronny z najmocniejszej benzyny dla picu jak to mawiam.

Ale jesli da sie tam dojazdowke upchnac to dobry pomysl tylko warto ja w cos jeszcze opatulic zeby syf nie lecial na nia caly czas i na felge bo po zimie sol ja bedzie jadla przez cale lato
kawa
Nowy
Nowy
Posiadane auto: MCS 2013 + JCW Brake Kit

Post autor: kawa »

Olo pisze: Co do rozmiaru to raczej 205/45/17 215 to na 35/18 prawidlowy rozmiar dla mini
Wydaje mi sie ze ten rozmiar 215/45/17 to jeszcze nie taki zly wybor.
Jezeli za baze przyjmiemy orginalne 205/45/17 to:
1) zakladajac zamiennik w postaci 215/45/17 w rzeczywistosci bedziemy jechac o ok 1,23% szybciej niz pokazuje licznik
2) zakladajac zamiennik w postaci 215/35/18 to w reczywistosci podrozowac bedzie sie o ok 1,65% wolniej niz pokazuje licznik
3) na naklejce w drzwiach jako dostepny rozmiar opon Mini podaje jeszcze rozmiar 205/40/18. Po przeliczeniu ten rozmiar tez nie jest idealny. Od 205/45/17 przeklamanie wynosi ok 0,82% a przeklamanie jest jak w przypadku 1), czyli bedziemy jechac minimalnie szybciej

http://tire-size-conversion.com/tire-size-calculator/

Jak uwzglednimy jeszcze jeszcze jeden czynnik: cene opon, to ten rozmiar 215/45/17 jest coraz ciekawszy, np:
http://www.oponeo.pl/dane-opony/dunlop- ... 17-91-y-v1
badz:
http://www.oponeo.pl/dane-opony/bridges ... 91-w-xl-fr

co nie zminiejsza mojego dylematu co wybrac :)

Ciekawa cenowa propozycja jest tez:
http://www.oponeo.pl/dane-opony/vredest ... 17-88-y-xl?

Czy ktos mial okazje jezdzic na tych oponach?
Olo

kawa pisze:
Olo pisze: Co do rozmiaru to raczej 205/45/17 215 to na 35/18 prawidlowy rozmiar dla mini
Wydaje mi sie ze ten rozmiar 215/45/17 to jeszcze nie taki zly wybor.
Jezeli za baze przyjmiemy orginalne 205/45/17 to:
1) zakladajac zamiennik w postaci 215/45/17 w rzeczywistosci bedziemy jechac o ok 1,23% szybciej niz pokazuje licznik
2) zakladajac zamiennik w postaci 215/35/18 to w reczywistosci podrozowac bedzie sie o ok 1,65% wolniej niz pokazuje licznik
3) na naklejce w drzwiach jako dostepny rozmiar opon Mini podaje jeszcze rozmiar 205/40/18. Po przeliczeniu ten rozmiar tez nie jest idealny. Od 205/45/17 przeklamanie wynosi ok 0,82% a przeklamanie jest jak w przypadku 1), czyli bedziemy jechac minimalnie szybciej

http://tire-size-conversion.com/tire-size-calculator/

Jak uwzglednimy jeszcze jeszcze jeden czynnik: cene opon, to ten rozmiar 215/45/17 jest coraz ciekawszy, np:
http://www.oponeo.pl/dane-opony/dunlop- ... 17-91-y-v1
badz:
http://www.oponeo.pl/dane-opony/bridges ... 91-w-xl-fr

co nie zminiejsza mojego dylematu co wybrac :)

Ciekawa cenowa propozycja jest tez:
http://www.oponeo.pl/dane-opony/vredest ... 17-88-y-xl?

Czy ktos mial okazje jezdzic na tych oponach?
Dla mini gdzie zbieznosc wychodzi 0.00 na liczniku i kilometrach to rozmiar 215/35/18 na 205/45/17 juz jest 0.06 i potem idzie juz coraz wicej. Wiadomo, ze jezdza na roznych opcjach :) kazdy wybierze co mu lepiej siadzie.

Na wlewie nie pisze ze mozna jezdzic n 205/40/17 a jezdza na lekkim naciagu :) to samo w 18 gdzie naciag juz jest wiekszy i ranty felg dostaja po tylku nieziemsko bo kumpel ma w pasku na feldze 18x8 205/40/18 - nie polecam dla tych co nie lubia sie toczyc :)
Olo

Co do dunlopow to mialem na miniaczu jak go przywiazlem i opony zabkowaly wiec juz wiecej nie kupie. Nastepne mialem Continentale Contact Sport 3 super fanie ale profil za wysoki i przy ostrych zakretach opona za bardzo pracowala na boki (wiem ze to nie RF) za to w deszczu przy ostrej jezdzie zostawialy sporo do zyczenia.

Vredestainy tez mialem nowki na superbie nowym 225/40/18 i po jednym sezonie wywalilo bable na nich - pierwszy raz mi sie cos takiego trafilo... Ale ogolnie opona swietna na mokrym jak i na suchym! Jak sie rozgrzeja to przyklejone do jezdzi i bardzo wolno sie zurzywaja cena adekwantana do jakosci.

Teraz bede wrzucal na 18x8 215/35 Kumho Ku39 zobaczymy co to warte jest
Kumho Ku31 bardzo dobre jakby ktos chcial ciut tansze od Ku 39 a nie ustepuja nic ani Vredesteinom, Dunlopom czy Conti.

Toyo nie polecam sliskie na deszczu
Rafikielce

Post autor: Rafikielce »

Pytanie może trochę z innej beczki.
Opony nowe, może 5 tysięcy przebiegu, Bridgestone Potenza RE050A RFT 205/45/17.
Po wizycie na Torze Kielce (super zabawa, polecam) zaczęły strasznie głośno pracować i czuć takie "mikro wibracje" - jak bym jechał po tarce.
Minie to samo (zetrze się i wyrówna) czy czeka mnie wymiana "nowych" na nowe?
Olo

Moze ci sie wyzabkowaly. Daj na wywazarke moze cos sie jeszcze da zrobic zeby oblatac ten sezon. Na tor polecam zakladac inne lacki niz te na ktorych sie poruszamy na codzien.
Rafikielce

Post autor: Rafikielce »

Nie wiem czy wyważarka coś pomoże. Starły się, co prawda dość sporo na rantach ale na boki nie biją. Przynajmniej na kierownicy nic nie czuć. Nie zetrze się to wyząbkowanie?
Olo

Jedz do wulkanizatora oceni stan opon. Ja jak raz na recznym szalalem to przy jednym 180 stopniowym obrocie starlem milimetr opony w jednym miejscu i zaczela bic po czym zalozylem na przod i uaplilem ja i przestalo juz.

Jak jest opona zabkowana mozesz tak jezdzic tylko bedzie sie trzaskac ale zazwyczaj zabkowane opony to zlom jest
venomenon

Post autor: venomenon »

Słuchajcie, szykując się (już) do sezonu letniego chcę zakupić felgi i opony na lato do mojego r56. Mam bardzo fajną ofertę czarnych 16" z Good Year'ami Eagle F1 195/45 r16.
I w tym miejscu mam do Was dwa pytania:

1) Czy profil 45 nie jest za niski? w tej chwili mam założone także felgi 16" ale z oponami o profilu 195/55 r16. Może ktoś już miał takie u siebie i może coś powiedzieć?
2) Zastanawiam się czy kupić normalne opony czy Run Flat'y?? Bo na zimę mam run flaty i w połączeniu ze sportowym zawieszeniem "trzepie" masakrycznie.

Chętnie wysłucham/przeczytam każdą radę i opinię.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Kocyk
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: MINI Cooper Green Arrow

Post autor: Kocyk »

Z tego co wiem bazowymi oponami MINI R50, R56 itp. są 175/65 R15 na podstawie tych opon wyliczane są inne zamienniki. Opony o których piszesz mają zbyt niski profil... różnica w średnicy między zamiennikiem a oponą bazową nie powinna przekraczać 2%. Tak jak na obrazku poniżej. Gdybyś chciał samodzielnie wyliczyć sobie jakie możesz kupić zamienniki, pod tym linkiem jest fajne narzędzie: http://www.oponeo.pl/narzedzia/zamienniki-opon
Załączniki
tabela.jpg
tabela.jpg (71.88 KiB) Przejrzano 1326 razy
Awatar użytkownika
t_scarf
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Post autor: t_scarf »

Kocyk, jeśli się nie mylę, to w R56 Cooper S, podobnie jak w R53, fabrycznie zakładane są 205/45 R17 :roll:

Jeśli na zimowych Run Flatach trzepie Ci masakrycznie to na letnich nie będzie inaczej - mam RF ''17 o profilu 45 na lato i doznania są podobne :wink:
Awatar użytkownika
Kocyk
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: MINI Cooper Green Arrow

Post autor: Kocyk »

Tak, tak, ja mam fabrycznie 205/45 R17 zamontowane w R50. Chodziło mi jedynie o to, że bazową oponą jest 175/65 R15 i z tego rozmiaru wyliczane są inne.

W każdym razie 195/45 R16 będą za małe :)
ODPOWIEDZ