swiecaca kontrolka po wymianie oleju
Re: swiecaca kontrolka po wymianie oleju
Zamówiłem czujnik w BMW, we wtorek teoretycznie będzie. Jak tylko wymienię to dam Wam znać czy to było to (mam tylko nadzieje, że to nie pompa albo coś innego)
Witam ponownie
Sprawa zakończyła się następująco:
Auto trafiło do serwisu BMW w Sopocie ( bo tam zamówiłem czujnik ciśnienia oleju ) i na szczęście ludzie, którzy tam pracują pokapowali się że mieli dawno temu podobny przypadek i że wcale nie była to wina czujnika ani innych pierdół. Po szybkim rozkręceniu filtra okazało się że faktycznie poprzedni serwis nie przełożył plastikowej tulejki ze starego filtra. Sam plastik kosztowałby kilka złotych ale panowie powiedzieli że już nie są produkowane osobno. Rozwiązaniem okazał się zakup używanej kompletnej obudowy filtra i przełożenie tulejki.
Kontrolka przestała się świecić i mam nadzieje, że już nie będę musiał jej oglądać.
Sprawa zakończyła się następująco:
Auto trafiło do serwisu BMW w Sopocie ( bo tam zamówiłem czujnik ciśnienia oleju ) i na szczęście ludzie, którzy tam pracują pokapowali się że mieli dawno temu podobny przypadek i że wcale nie była to wina czujnika ani innych pierdół. Po szybkim rozkręceniu filtra okazało się że faktycznie poprzedni serwis nie przełożył plastikowej tulejki ze starego filtra. Sam plastik kosztowałby kilka złotych ale panowie powiedzieli że już nie są produkowane osobno. Rozwiązaniem okazał się zakup używanej kompletnej obudowy filtra i przełożenie tulejki.
Kontrolka przestała się świecić i mam nadzieje, że już nie będę musiał jej oglądać.
-
- Swój Człowiek
- Posiadane auto:
Podobną sytuacje ja miałem - powód rozszczelniony czujnik oleju link do tematu:
http://forum.mini.org.pl/viewtopic.php? ... sc&start=0
http://forum.mini.org.pl/viewtopic.php? ... sc&start=0
Witam,jestem nowy.Dzisiaj wymieniałem olej w swoim Mini Cooperze (2003) 1.6 benzyna kupiłem olej taki jak był lany Castrol 5w40 i filtr boscha. Po wymianie oleju zaczęła palić się kontrolka oleju po dodaniu gazu gaśnie a na wolnych obrotach zapala sie. Jeszcze raz rozebrałem obudowę filtra i zauważyłem że nie przełożyłem tego plastiku co wkłada sie w filtr.Złożyłem go i zakręciłem obudowę filtra,odpalam auto i nie zapaliła się kontrolka,myśle sobie naprawiłem .Pare razy odpaliłem przy gazowałem i jest ok. Po ok 20 min odpalam auto i co dalej pali się kontrolka,i znowu rozebrałem filtr wszystko na swoim miejscu a kontrolka dalej sie zapala. Założyłem stary filtr i kontrolka gaśnie. Nie zapala się ani na zimnym ani na gorącym silniku. Filtr nowy jak zarówno stary jest tej samej firmyBOSCH i mają ten sam kod i wygląd.Co to może być może wina filtra jakiś felerny. Co wy na to. A i jeszcze jedno koledzy piszą że w skład filtra wchodzi jakaś sprężynka ja nie mam nic takiego. Gdzie ona powinła być? Proszę o pomoc. Pozd.
Witam,kupiłem filtr MANN był droszy od BOSCHA o1zł.Ale całkiem inne wykonanie oczywiście lepsze. Usterka zniknęła. A ta sprężynka jest, znajduje się obok filtra i jest to sprężynka na zaworze. Pozdrawiam
- Kocyk
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: MINI Cooper Green Arrow
U mnie taki problem pojawił się po wymianie oleju i jego filtra. Okazało się, że w moim R50 konfigurator pokazał filtr, który teoretycznie pasował jednak różnił się małą dziurką od tego oryginalnego.. na biegu jałowym zapalała się kontrolka oleju. Kiedy założyłem stary filtr kontrolka się nie zapalała. Jak później się okazało musiałem znaleźć taki sam filtr jaki miałem. Identyczny był montowany w PT Crouser'ach
Zamontowałem i problemu nie ma 

To widocznie u mnie to samo było, taka małą rzecz a tyle nerwów