MINI ONE R50 INDI BLUE

Moderatorzy: flapjck1, Drail

Awatar użytkownika
Gutowski
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: r50

Re: MINI ONE R50 INDI BLUE

Post autor: Gutowski »

koła to 17x8,5 et20

sprężyny wylicytowałem za 220 zł na allegro nówki sztuki w pudełku i z certyfikatami (jakaś likwidacja sklepu) to ciężko było się nie skusić. Myślałem jednak że niżej będzie siedział w e46 coupe miałem h&r -40mm plus amortyzatory sachcsa sport performance i i miał koła na równo z nadkolami, bez prześwitu.
druga sprawa skąd wziąć cambery do coopera?

co do koloru to rzeczywiście, średnio do utrzymania na granatowym widać kurz zacieki spad chromów, a dach i paski co jakiś czas muszę czyścić takim środkiem odtłuszczaczem.

Koszt przyciemnienia wszystkich szyb?
Awatar użytkownika
Gutowski
Swój Człowiek
Swój Człowiek

interesuje mnie też taki zabieg - oklejenie deski folią 3M, zastanawiam się jak to rozebrać. Chyba, że ktoś zna kogoś ze śląska co by się tego podjął i jaki mógłby być tego koszt.
Załączniki
CF_Dash_1.jpg
CF_Dash_1.jpg (60.6 KiB) Przejrzano 1445 razy
Awatar użytkownika
lookee94
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: R55 Clubman S

Post autor: lookee94 »

z rozebraniem deski to dłuuugi dzień Cię czeka,kiedyś musiałem zdjąć te pionowe słupki... po godzinie zwątpiłem, samo oklejanie to pikuś. Tylko folie kupić i suszarkę albo opalarkę, trochę czasu wolnego i gitara :D
adrianoscyganos

Post autor: adrianoscyganos »

Panowie, zaczynam wątpić w waszą duszę majsterkowicza :mrgreen: Słupki przy radiu wyciągamy w mega prosty sposób! Po pierwsze trzeba schylić głowę pod srebrne dekory pod zegarami, tam powinny być 2 śrubki TORX które odkręcamy, podważamy ręką plastik który jest pod zegarami, teraz odkręcamy TORXY które mamy z boków słupków, teraz na spokojnie ciagniemy delikatnie te słupki od góry tak aby wyszły poza plastik i wyciągamy je do góry! Gotowe, a reszta plastików trzyma się na zaczepach plastikowych i TORX pod nimi.

Jeśli to przedliftowy R50 to po wyjęciu środkowej listwy pod zegarami oraz kratki od nawiewu poduszkę można obkleić bez wyciągania, dostęp jest bardzo dobry. Jedyny problem tworzy nam ten element za obrotomierzem, nad kolumną kierowniczą. Wyciągnąć go to jest problem. Po 1 jest gumowa osłona która jest "owinięta" dookoła kolumny kierowniczej i wyciągnięcie jej równa się z uszkodzeniem tej gumy, a po 2 trzeba się nieźle nagimnastykować aby ten plastik przeszedł pomiędzy obrotomierzem a deską rozdzielczą. Reszta to pikuś :)

Jeśli ktoś będzie chciał mogę zrobić tutorial jak zdemontować te elementy
Ostatnio zmieniony 08 mar 2014, 09:33 przez adrianoscyganos, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
lookee94
Swój Człowiek
Swój Człowiek

Chciałem zdjąć slubki bez rozbierania całego auta i tu jest problem bo ttzeba deskę odkrecac, a w przed lifrowym to jest jeden wielki panel, treba było sobie radzić w jakiś inny sposób ;d
Awatar użytkownika
Gutowski
Swój Człowiek
Swój Człowiek

no mi zależy właśnie przede wszystkim na wyciągnięciu tych słupków, jeśli nie okleje wszystkiego to będę je musiał wyciągnąć i dać pomalować bo sa porysowane od montażu radia i od strony pasażera 'skopane'
Awatar użytkownika
lookee94
Swój Człowiek
Swój Człowiek

no to moich obserwacji wynika, że do zdjęcia słupków trzeba rozebrać pół auta ;D (ale mogę się mylić) jak komuś się nudzi to w kilkadziesiąt minut, kilka godzin się uwinie ;d
Awatar użytkownika
Gutowski
Swój Człowiek
Swój Człowiek

nie wiem, ale wydaję mi się, że zawieszenie się jakoś ułożyło, jest jakoś niżej niż od razu po montażu?
Załączniki
8.jpg
8.jpg (129.4 KiB) Przejrzano 1356 razy
Awatar użytkownika
lookee94
Swój Człowiek
Swój Człowiek

Dobrze jest, ale jakoś dużo niżej nie siedzi od mojego, patrząc po nadkolach ze 2 cm, montowales dystanse pod felgi? A jak z komfortem, dużo gorzej niż na serii??
Awatar użytkownika
lookee94
Swój Człowiek
Swój Człowiek

Jeszcze co do ułożenia się sprężyn, to normalne, nawet jak podnosisz auto np do zmiany kół, później zawias się musi ułożyć, a co dopiero przy nowych amorkach ;) u mnie było tak samo ale jaka gleba była jak mi sprężyna pękła :D
Awatar użytkownika
Gutowski
Swój Człowiek
Swój Człowiek

Bez dystansow. Felgi maja niskie et dlatego tak wygladaja.

A Ty masz jakies sprezyny czy seria?
Awatar użytkownika
Gutowski
Swój Człowiek
Swój Człowiek

mały serwis na wiosnę, brakuje tylko świec.
Załączniki
20140318_152925.jpg
20140318_152925.jpg (104.8 KiB) Przejrzano 1374 razy
Awatar użytkownika
lookee94
Swój Człowiek
Swój Człowiek

U mnie seria jest zawias, co do felg to.tez wystają za nadkola, ale chyba nie aż tak. Tez się rozglądam za jakimś filterkiem powietrza, może zainwestuje w cos pokroju K&N, tak jeszcze z ciekawości, cóż to test to w żółtym pudelku? I chyba malowanko się zbliża bo lakiernika znalazłem po znajomości, bierze mało bo w garażu sobie dorabia, a ogarniać musi bo w frankcarsie maluje
Awatar użytkownika
Gutowski
Swój Człowiek
Swój Człowiek

klocki hamulcowe.
Awatar użytkownika
lookee94
Swój Człowiek
Swój Człowiek

Heh faktycznie,.na telefonie nie ogarnąłem, a jak te sprężyny, dużo twardsze od serii?
ODPOWIEDZ