naprawa powypadkowa bezgotówkowa czy wycena likwidatora?

Wszystko o klasycznych Mini.

Moderator: flapjck1

Awatar użytkownika
Arti
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto: Rover Mini Balmoral edition
Kontakt:

Re: naprawa powypadkowa bezgotówkowa czy wycena likwidatora?

Post autor: Arti »

Dane z bieżącego numeru :)
Załączniki
Tabela
Tabela
20140414_220109.jpg (264.73 KiB) Przejrzano 968 razy
Pozdrawiam,
Arti
Awatar użytkownika
Arti
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto: Rover Mini Balmoral edition
Kontakt:

Post autor: Arti »

Sorry ale nie dodalem, ze to ceny w euro ;)
Pozdrawiam,
Arti
jaś
Nowy
Nowy
Posiadane auto:

Post autor: jaś »

Z tego wychodzi, że mój model to Cooper 1.3i, czyli jeden z droższych w tej tabeli... Miejmy nadzieję, że oni też używają takich danych (w Euro) ;p
jaś
Nowy
Nowy
Posiadane auto:

Taka sprawa: dostałem dziś wiadomość od allianz :

"Aby móc przeprowadzić postępowanie likwidacyjne prosimy o dostarczenie następujących dokumentów:
1. deklaracja formy rozliczenia -numer konta
Do zakończenia likwidacji niezbędne będą również następujące dokumenty, o które wystapił Allianz:
1. potwierdzenie okoliczności kolizji/wypadku"

Teraz moje pytanie: Jeżeli odeśle i te dokumenty będzie to oznaczało moją decyzję, że chcę otrzymać pieniądze? I wypłacą mi je po tym? a jeżeli nie będę się zgadzał z kwotą, którą oni od razu prześlą, mogę się jeszcze po tym odwoływać? Od razu chcę zaznaczyć, że deklaracja formy rozliczenia oraz potwierdzenie okoliczności kolizji znajduje się na jednym druku.
Co robić?
strefakrzysiek

Post autor: strefakrzysiek »

Numer konta potrzebny im do wypłacenia kwoty gwarantowanej, będzie to pewnie najniższa stawka, Potwierdzenie, czyli krótki opis zdarzenia i miejsce kolizji jezeli nie było osób poszkodowanych(7 dni w szpitalu) jeżeli były to wtedy jest to wypadek, najlepiej przy takiej szkodzie i uderzeniu z tyłu udać się do lekarza nawet na następny dzień wziąść zwolnienie i troche poświrować, nie zapomnij o rzeczach w bagażniku, telefonie komórkowym i tym podobnych rzeczach które mogły ulec uszkodzeniu podczas kolizji. Raz walczyłem z ubezpieczalnią w podobnej sytuacji zapłacili 2400 pln gwarantowane, po walce skończyło się na 10000, no i auto zastępcze też ci się nalezy w podobnej klasie. A tak na marginesie alianz to straszne skurczybyki jeżeli chodzi o odszkodowania. Poczekaj na wycene. Oni będą cisnąć bo mają określony ustawą czas do wypłacenia odszkodowania(30 dni od zgłoszenia kolizji) no i proś o wszystko na piśmie. Pzdr
Mimichooo
Nowy
Nowy
Posiadane auto:

Post autor: Mimichooo »

[quote="jaś"]Taka sprawa: dostałem dziś wiadomość od allianz :

Hej

Najpierw zanim prześlesz im swój nr konta to poproś ich o przeslanie propozycji kwoty odszkodowania, którą bedziesz mógł zakwetionować jeśli uznasz ze jest za niska (tak bedzie z duzym prawdopodoieństwem). Jezeli teraz prześlesz im nr konta to wpłacą Ci pieniądze wg swojego uznania bez pytania sie Ciebie a wtedy trudniej Ci bedzie dochodzic czegokolwiek bo oni uznaja sprawę za zakonczoną

Mi udało sie z propozycji ubezpieczyciela - 2800 wywalczyc na 5600 co nie było oszałamiajacą kwotą za te uszkodzenia ale juz mnie satysfakcjonowalo.
jaś
Nowy
Nowy
Posiadane auto:

A więc tak: po kilkudziesięciu telefonach oraz mailach w końcu dostałem odszkodowanie. Tyle ile dałem za Miniak tyle dostałem, a więc w plecy nie jetem ;) Auta zastępczego niestety mi nie dali, chociaż z jednej strony mogłem to sam załatwić w jakiejś wypożyczalni ale teraz już po sprawie. Teraz prawdopodobnie kupie jakieś inne jeżdżące autko, a Miniaka powoli będzie trzeba robić. Mam już gościa, który by mi to ogarnął ale to jeszcze muszę dogadać. No i oczywiście powoli kompletować części i prawdopodobnie całą karoserię.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Beny
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto: Mini '76 1300, mini van, mini kombi

Post autor: Beny »

kup drugiego :) najlepsze wyjście
Mini Countryman Cooper S ALL4 R60 2011
Fiat X1/9 1974, 1300 - w trakcie remontu
Opel Manta B 1979
jaś
Nowy
Nowy
Posiadane auto:

Nie no przywiązałem się już do mojego. Ma fajne wyposażenie, silnik dobrze pracuje, a więc chyba przekładkę w inną karoserię zrobię. A pro po ma ktoś coś ciekawego do mpi? Czy jest w ogóle jakaś różnica?
ODPOWIEDZ