Remont skrzyni biegów

R50, R52 & R53

Moderatorzy: flapjck1, Drail

rawi
Nowy
Nowy
Posiadane auto: one 1,4 d4d 2003

Remont skrzyni biegów

Post autor: rawi »

Witam wszystkich,
Moje mini to one z silnikiem 1,4 d4d cieszę się nim od ponad pół roku i nie mogę narzekać. Jednak moje mini ma już blisko 200tyś przebiegu i czuję dziwne opory skrzyni przy zmianie biegów. wydaje mi się że trzeba by wyminięć łożyska a jak już robić to, to i sprzęgło, i koło dwumasowe również można by zmienić. Wiecie może gdzie dostanę potrzebne łożyska?
Może macie inne podejrzenia co do przyczyn tych oporów?(nie słychać żadnych trzasków czy głośniejszego działania przekładni) czy może to być jedynie wina oleju?- przy dużych mrozach bardzo ciężko wszystko chodziło
Dzięki za rady
Awatar użytkownika
flapjck1
Maniak
Maniak
Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
Kontakt:

Re: Remont skrzyni biegów

Post autor: flapjck1 »

jak opory to po prostu sprzeglo, + rozruszanie/przesmarowanie ciegiel
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
rawi
Nowy
Nowy
Posiadane auto: one 1,4 d4d 2003

Post autor: rawi »

Masz może jeszcze jakieś uwagi co zmienić od razu- chciałbym tylko raz je rozebrać- czy do wymiany będą potrzebne jakieś specjalne narzędzia? chciałbym to sam zrobić :)
romek300

Post autor: romek300 »

Z tego co się orientuje, wymiana sprzęgła to nie jest jakiś super skomplikowany proces, ale jeśli nie za bardzo ogarniasz temat to lepiej się za to nie brać samemu. Od siebie, moge Ci polecić stronkę http://sprzegladoaut.pl często korzystam z ich pomocy jak mam problem ze sprzęgłem/skrzynią.
ODPOWIEDZ