problem z rozsuwanym dachem

Wszystko o klasycznych Mini.

Moderator: flapjck1

aba2000
WITAJ.Zanim zapytasz poszukaj odpowiedzi
Posiadane auto: Rover Mini

problem z rozsuwanym dachem

Post autor: aba2000 »

Witajcie,
Jestem nowy i mam "nowego" mini z '92 z silnikiem 1,3. Nie mam jeszcze tablic ale już mam pierwszy problem. Mini posiada rozsuwany dach i wszystko działa a dach się nie otwiera. Przesuwa się jedna strona a druga stoi jakby była przyspawana. Oczywiście całości w ten sposób nie mam możlwiości otwarcia. Czy ktoś z was spotkał się z takim problemem i pomoże czy może zdany jestem na swoje pomysły. Będę wdzięczny za pomoc.
Awatar użytkownika
Arti
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto: Rover Mini Balmoral edition
Kontakt:

Re: problem z rozsuwanym dachem

Post autor: Arti »

Czesc. Jaki to dach? Manualny czy elektryczny? Jak ten drugi to w tyle na podsufitce powinienes miec zaslepke a pod nia otwor pod chyba imbus za pomoca ktorego mozesz recznie go otworzyc. Mozesz tez miec uszkodzona jedna prowadnice. Rozebranie dachu jest problematyczne ale nie niemożliwe :)
Pozdrawiam,
Arti
Awatar użytkownika
dyslaw
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: 1992 MINI Honda
Kontakt:

Post autor: dyslaw »

Spróbuj wpuścić jakieś smarowidło, może się coś zapiekło. Może Ci się przyda schemat dachu.
Załączniki
GRID000950.gif
GRID000950.gif (69.76 KiB) Przejrzano 2128 razy
aba2000

niestety mój dach jest elektryczny. Tą zaślepkę już znalazłem i kręciłem imbusem ale ten sam efekt tylko jedna strona się przesuwa. Z drugiej stoii jakby był zaspawany. Próbowałem kręcić i przy okazji pomagać ręcznie ruszyć stojącą część ale bez powodzenia. Pewnie gdybym miał jakąś instrukcję jak ten dach zbudownay jest to bym sobie poradził, niestety nie mogę nic takiego znaleźć na necie. Może ktoś ma i chce się podzielić>?
aba2000

to była szybsza odpowiedz niż moje pytanie. spróbuję z tym dodatkowym smarowaniem może pomoże.
dzięki
Awatar użytkownika
gawa
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: Mini British Open
Kontakt:

Post autor: gawa »

zadzwoń jak będziesz w Warszawie
pozdrawiam
Waldek

601348937
tdk47

Post autor: tdk47 »

Witam, mam podobny probelm, rozebralem dach i okazało się że: końcówka plastiku na prowadnicach była ułamana, posklejałem to na gorąco, ale jeszcze nie poskladalem i nie testowalem czy działa...

Mam natomiast pytanie czy jest możliwość kupienia nowych części właśnie do otwieranego elektrycznego dachu?
Awatar użytkownika
Arti
Wiarus
Wiarus
Kontakt:

O nowych częściach zapomnij :)
Z mojego śledztwa wynika, że model dachu montowany na pewno w wersji Balmoral i (być może) British Open to wcześniejszy model Webasto Hollandia 400. Niestety obecnie dostępny model ma niewiele wspólnego z wersją poprzednią. W zeszłym roku obdzwoniłem pół Polski i nikt nie chciał podjąć się naprawy/regeneracji mojego dachu :)
Aha Hollandii 400 i da się podmienić 1:1 ze starym. Stary jest szerszy. Dla ciekawości - regenerowana Hollandia 400 z rokiem gwarancji w zeszłym roku kosztowała 2400zł
Pozdrawiam,
Arti
Awatar użytkownika
dyslaw
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Kontakt:

Arti pisze:O nowych częściach zapomnij :)
Z mojego śledztwa wynika, że model dachu montowany na pewno w wersji Balmoral i (być może) British Open to wcześniejszy model Webasto Hollandia 400. Niestety obecnie dostępny model ma niewiele wspólnego z wersją poprzednią. W zeszłym roku obdzwoniłem pół Polski i nikt nie chciał podjąć się naprawy/regeneracji mojego dachu :)
Aha Hollandii 400 i da się podmienić 1:1 ze starym. Stary jest szerszy. Dla ciekawości - regenerowana Hollandia 400 z rokiem gwarancji w zeszłym roku kosztowała 2400zł
Masz racje jeśli chodzi o części to dachów. Samo poszycie da się zmienić. Ja swój oddałem właśnie do takiej naprawy. Jest firma tapwid, która robi to za 700zł.
Awatar użytkownika
Arti
Wiarus
Wiarus
Kontakt:

Tapwid = Samochód marzeń ;) Też mam na nich namiar.
Pozdrawiam,
Arti
Awatar użytkownika
flapjck1
Maniak
Maniak
Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
Kontakt:

Post autor: flapjck1 »

ej chlopaki, myla mi sie wasze avatary
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
Awatar użytkownika
dyslaw
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Kontakt:

Tapicerkę też mi robi tapwid, zobaczymy jaki będzie efekt końcowy.
Awatar użytkownika
Arti
Wiarus
Wiarus
Kontakt:

Koniecznie daj znać! Najlepiej z kilkoma fotkami.
Powodzenia!
Pozdrawiam,
Arti
Awatar użytkownika
Bochen
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: Rover Mini 1.3i MPi 1999

Post autor: Bochen »

Nie dalej jak wczoraj mialem problem z dachem pierwszy panel sie skrzywil i jedna czesc byla blizej a druga dalej. Wynikalo to z faktu ze silnik sie obluzowal i na zebatce lancuch jednej prowadnicy przeskoczyl kilka zabkow. Mechanizm dziala na podobnej zasadzie jak mechanizm wycieraczek w mini. Zeby zrobic cokolwiek z mechanizmem najpierw odkreccie trzy sruby mocujace silnik do dachu, a potem go zdejmijcie. Wtedy mozna swobodnie suwac dachem za pomoca raczek ;)

Jak sie zsunie dach do tylu to mozna wyjac z prowadnic 2,3, i 4 poprzeczke (czerwone mocowania). Potem mozemy ladnie przesmarowac prowadnice, mocowania i lancuchy. Zajelo mi to wczoraj godzine i dziala wspaniale
ODPOWIEDZ