problem z rozsuwanym dachem
Moderator: flapjck1
-
- WITAJ.Zanim zapytasz poszukaj odpowiedzi
- Posiadane auto: Rover Mini
problem z rozsuwanym dachem
Witajcie,
Jestem nowy i mam "nowego" mini z '92 z silnikiem 1,3. Nie mam jeszcze tablic ale już mam pierwszy problem. Mini posiada rozsuwany dach i wszystko działa a dach się nie otwiera. Przesuwa się jedna strona a druga stoi jakby była przyspawana. Oczywiście całości w ten sposób nie mam możlwiości otwarcia. Czy ktoś z was spotkał się z takim problemem i pomoże czy może zdany jestem na swoje pomysły. Będę wdzięczny za pomoc.
Jestem nowy i mam "nowego" mini z '92 z silnikiem 1,3. Nie mam jeszcze tablic ale już mam pierwszy problem. Mini posiada rozsuwany dach i wszystko działa a dach się nie otwiera. Przesuwa się jedna strona a druga stoi jakby była przyspawana. Oczywiście całości w ten sposób nie mam możlwiości otwarcia. Czy ktoś z was spotkał się z takim problemem i pomoże czy może zdany jestem na swoje pomysły. Będę wdzięczny za pomoc.
- Arti
- Wiarus
- Posiadane auto: Rover Mini Balmoral edition
- Kontakt:
Re: problem z rozsuwanym dachem
Czesc. Jaki to dach? Manualny czy elektryczny? Jak ten drugi to w tyle na podsufitce powinienes miec zaslepke a pod nia otwor pod chyba imbus za pomoca ktorego mozesz recznie go otworzyc. Mozesz tez miec uszkodzona jedna prowadnice. Rozebranie dachu jest problematyczne ale nie niemożliwe
Pozdrawiam,
Arti
Arti
- dyslaw
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: 1992 MINI Honda
- Kontakt:
Spróbuj wpuścić jakieś smarowidło, może się coś zapiekło. Może Ci się przyda schemat dachu.
- Załączniki
-
- GRID000950.gif (69.76 KiB) Przejrzano 2128 razy
-
niestety mój dach jest elektryczny. Tą zaślepkę już znalazłem i kręciłem imbusem ale ten sam efekt tylko jedna strona się przesuwa. Z drugiej stoii jakby był zaspawany. Próbowałem kręcić i przy okazji pomagać ręcznie ruszyć stojącą część ale bez powodzenia. Pewnie gdybym miał jakąś instrukcję jak ten dach zbudownay jest to bym sobie poradził, niestety nie mogę nic takiego znaleźć na necie. Może ktoś ma i chce się podzielić>?
-
to była szybsza odpowiedz niż moje pytanie. spróbuję z tym dodatkowym smarowaniem może pomoże.
dzięki
dzięki
Witam, mam podobny probelm, rozebralem dach i okazało się że: końcówka plastiku na prowadnicach była ułamana, posklejałem to na gorąco, ale jeszcze nie poskladalem i nie testowalem czy działa...
Mam natomiast pytanie czy jest możliwość kupienia nowych części właśnie do otwieranego elektrycznego dachu?
Mam natomiast pytanie czy jest możliwość kupienia nowych części właśnie do otwieranego elektrycznego dachu?
- Arti
- Wiarus
- Kontakt:
O nowych częściach zapomnij
Z mojego śledztwa wynika, że model dachu montowany na pewno w wersji Balmoral i (być może) British Open to wcześniejszy model Webasto Hollandia 400. Niestety obecnie dostępny model ma niewiele wspólnego z wersją poprzednią. W zeszłym roku obdzwoniłem pół Polski i nikt nie chciał podjąć się naprawy/regeneracji mojego dachu
Aha Hollandii 400 i da się podmienić 1:1 ze starym. Stary jest szerszy. Dla ciekawości - regenerowana Hollandia 400 z rokiem gwarancji w zeszłym roku kosztowała 2400zł
Z mojego śledztwa wynika, że model dachu montowany na pewno w wersji Balmoral i (być może) British Open to wcześniejszy model Webasto Hollandia 400. Niestety obecnie dostępny model ma niewiele wspólnego z wersją poprzednią. W zeszłym roku obdzwoniłem pół Polski i nikt nie chciał podjąć się naprawy/regeneracji mojego dachu
Aha Hollandii 400 i da się podmienić 1:1 ze starym. Stary jest szerszy. Dla ciekawości - regenerowana Hollandia 400 z rokiem gwarancji w zeszłym roku kosztowała 2400zł
Pozdrawiam,
Arti
Arti
- dyslaw
- Swój Człowiek
- Kontakt:
Masz racje jeśli chodzi o części to dachów. Samo poszycie da się zmienić. Ja swój oddałem właśnie do takiej naprawy. Jest firma tapwid, która robi to za 700zł.Arti pisze:O nowych częściach zapomnij
- flapjck1
- Maniak
- Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
- Kontakt:
ej chlopaki, myla mi sie wasze avatary
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
- dyslaw
- Swój Człowiek
- Kontakt:
Tapicerkę też mi robi tapwid, zobaczymy jaki będzie efekt końcowy.
- Arti
- Wiarus
- Kontakt:
Koniecznie daj znać! Najlepiej z kilkoma fotkami.
Powodzenia!
Powodzenia!
Pozdrawiam,
Arti
Arti
- Bochen
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: Rover Mini 1.3i MPi 1999
Nie dalej jak wczoraj mialem problem z dachem pierwszy panel sie skrzywil i jedna czesc byla blizej a druga dalej. Wynikalo to z faktu ze silnik sie obluzowal i na zebatce lancuch jednej prowadnicy przeskoczyl kilka zabkow. Mechanizm dziala na podobnej zasadzie jak mechanizm wycieraczek w mini. Zeby zrobic cokolwiek z mechanizmem najpierw odkreccie trzy sruby mocujace silnik do dachu, a potem go zdejmijcie. Wtedy mozna swobodnie suwac dachem za pomoca raczek
Jak sie zsunie dach do tylu to mozna wyjac z prowadnic 2,3, i 4 poprzeczke (czerwone mocowania). Potem mozemy ladnie przesmarowac prowadnice, mocowania i lancuchy. Zajelo mi to wczoraj godzine i dziala wspaniale
Jak sie zsunie dach do tylu to mozna wyjac z prowadnic 2,3, i 4 poprzeczke (czerwone mocowania). Potem mozemy ladnie przesmarowac prowadnice, mocowania i lancuchy. Zajelo mi to wczoraj godzine i dziala wspaniale