foteliki dla dziecka

R50, R52 & R53

Moderatorzy: flapjck1, Drail

PURCHEWCIA
Nowy
Nowy
Posiadane auto:

foteliki dla dziecka

Post autor: PURCHEWCIA »

Witamy,

Szukaliśmy długo i wnikliwie, jednak na forum nie udało nam się znaleźć tematu dotyczącego fotelików dla dziecka, które mozna zamontować w Mini Cooper.
Macie może jakieś doświadczenia w tym temacie. Jakie foteliki jakiej firmy najlepiej się sprawdzaja na małej tylnej kanapie naszych autek.
U nas trochę sprawa utrudniona bo potrzebujemy wcisnąć dwa foteliki w zasadzie 0+ lub od 9 kilogramów.

Pozdrawiamy
servicemile

Re: foteliki dla dziecka

Post autor: servicemile »

Ciężka sytuacja, MINI to nie jest samochód zbytnio rodzinny i przyjazny dzieciom. Miałem ten sam problem i szczerze Ci powiem, że po prostu jeżdząc z dzieckiem, przerzuciliśmy się na Bmw żony. Może coś zza granicy spowadzić?
PURCHEWCIA
Nowy
Nowy
Posiadane auto:

fotelik dla dziecka

Mam jednak nadzieje, że ktoś na forum ma doświadczenie z fotelikami w swoim mini i wesprze w poszukiwaniach. Raczej nie usmiecha nam sie stanie pod sklepem i przymierzanie kilkunastu czy kilkudziesieciu modeli z oferty:-(
AsiaBe
Nowy
Nowy
Posiadane auto: Mini Cooper Clubman

Post autor: AsiaBe »

z tego właśnie względu wybrałam Clubmana, woże 2 foteliki z tyłu :)
AsiaBe
Nowy
Nowy
Posiadane auto: Mini Cooper Clubman

Post autor: AsiaBe »

wczoraj obok mnie pod szkołę przyjechała kremowa s-ka, był foteli więc przyjżałam się. recaro monza
PURCHEWCIA
Nowy
Nowy
Posiadane auto:

super - dzieki za info - podjedziemy gdzieś do sklepu i sprawdzimy jak siedzi. Szkoda, że w miniaczu nie ma IsoFix-a:-(
Awatar użytkownika
STi77
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto: R56

Post autor: STi77 »

PURCHEWCIA pisze:super - dzieki za info - podjedziemy gdzieś do sklepu i sprawdzimy jak siedzi. Szkoda, że w miniaczu nie ma IsoFix-a:-(
W MINI począwszy od modelu R50/53 IsoFix występuje ale opcjonalnie.
tunix
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Post autor: tunix »

Ja mam u siebie Concorde Transformer XT ISOFIX i syn się mieści. Natomiast od zaraz muszę jeszcze zmieścić nosidełko. To, które mam (Recaro) nie wchodzi na długość za mój fotel. Jeśli znacie jakieśbardziej kompaktowe to chętnie siędowiem.
PURCHEWCIA
Nowy
Nowy
Posiadane auto:

robilismy w sobotę próbę i całkiem nieźle siedzi Maxi Cosi Priori. Nawet nieźle odwzorowuje kształt tylnej kanapy i co zbawienne dla nas wchodzą dwa obok siebie. Mamy nadzieje, że tylko dzieciaczkom beda odpowiadać;-)
martiso
Nowy
Nowy
Posiadane auto:

Post autor: martiso »

w r56 mamy recaro monza. Nasza córka ma 6 lat, rewelacji nie ma jeżeli chodzi o miejsce dla dziecka ale jak jeździsz sama tylko z dzieckiem to fotel pasażera można przesunąć aby było komfortowo dla dziecka. Oczywiście tylko isofix jeżeli chodzi o montaż fotelika.
WW

Post autor: WW »

Ja na codzień mam dwa foteliki w porywach do trzech... z tym, że dzieci trochę starsze tył 2 x 3 latka, a przód 6 lat... wszyscy foteliki kiddy. Niestety nie mam doświadczeń w MINI z nosidełkami.

Trochę zabawną historię miałem przy kupowaniu MINI... podjechalem do sprzedawcy Grand Voyagerem przepakowałem foteliki popatrzylem, że jest OK i mówię, że biorę na co sprzedawca zdziwiony pyta czy nie chcę się przejechać.

Tobie polecam to samo jedź do sklepu z dużym wyborem i sprawdzaj, a jak znajdziesz pasujacy to czytaj opinie o konkretnym foteliku. Gdybym miał wybierać słaby fotelik czy zmienić auto, to bym się nie zastanawiał.
WW

Post autor: WW »

Napisałaś 0+ od 9 kg... sprawdziłem moje foteliki i są od 9 do 36 kg czyli praktycznie kupujesz jeden fotelik samochodowy po nosidełku, ale dziecko powinno być już siedzące samodzielnie. Acha gdybyś zdecydowała się na kiddy, ktory zdecydowanie polecam, to półka która jest w tym foteliku mnie przekonała (zobacz sobie na stronie filmiki z testów), a dzieci szybko się przyzwycziły.

Pzdr W
Awatar użytkownika
mookie
Klubowicz
Klubowicz
Posiadane auto: Cooper R56, Countryman R60
MINI COUNTRYMAN 2.0 All4 EUROPA EDITION

Post autor: mookie »

My mielismy Maxi Cosi cabrio fix z baza na pas na przednim siedzeniu, a teraz chcielismy Romera KING Plus II LS ale doradzono nam kolejne Maxi Cosi - TOBI (9-18kg) i w sumie jestesmy bardzo z niego zadowoleni. Pasuje zarowno z przodu jak i z tyłu.
alicjag3
Nowy
Nowy
Posiadane auto:

Post autor: alicjag3 »

Ja bede miala za chwile ten sam problem i przyznam, ze choc mam isofix z tylu to rozwazam raczej przewozenie dziecka z przodu - tak aby nie meczyc sie z wkladaniem malucha i wyjmowaniem fotelika. Tylko zostaja nastepujace sprawy:

- w modeli z 2003 nie mam mozliwosci odlaczania poduszki. Czy mozna cos takiego zamontowac? Jesli nie to moze powinnam ja odlaczyc na stale po prostu.
- czy jesli chodzi i bezpieczenstwo to nie ma roznic miedzy isofix a zwyklym mocowaniem?
- czy foteliki z isofix da sie tez zamontowac normalnie do pasow bez isofix?
- czy mozna do jednego fotelika dojupic dwie podstawy tak aby przenosic miedzy autami sam fotelik?
igor29
Nowy
Nowy
Posiadane auto:

Post autor: igor29 »

My postanowiliśmy nie oszczędzać na foteliku. Zależało nam na bezpieczeństwie. Fakt, że można było kupić fotelik za 200 zł i byłoby to zgodne z planem, ale wiecie jak jest. Na dzieciach nikt nie oszczędza.
Zdecydowaliśmy się ostatecznie na https://www.motointegrator.pl/produkty/ ... 36kg-szary
Wygodny, starczy na kilka lat i co najważniejsze solidny. Nie ma opcji aby dzicko się wypięło.
ODPOWIEDZ