prędkościomierz

Wszystko o klasycznych Mini.

Moderator: flapjck1

Awatar użytkownika
matriw
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

prędkościomierz

Post autor: matriw »

Hej! Mam pytanie dotyczące prędkościomierza centralnego tego który był motowany w starszych mini. Mam taki własnie licznik tylko odległościomierz mi sie zatrzymał i nie chce się ruszyc. Czy może ktos z was kiedyś juzcos takieog miał i to naprawiał, bo ja szczerze boię się tego rozkręcac ponieważ nie wiem czy mi coś nie wyskoczy :D a moze wystarczy go do zegarmistrza oddać :D
kamal1
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Prędkościomierz.

Post autor: kamal1 »

Jest to typowa usterka w prędkościomierzach montowanych centralnie.Zwykle po ok. 100 000km i u mnie
też przestawał działać li cznik kilometów mimo,że sam prędkościomierz działał poprawnie. Powodem jest taka
dzwigienka z pazurkiem,który ruchem posuwisto zwrotnym przesuwa kółko zębate napędzające zespół cyferek.
Wyrabia się ten pazurek.Wyrobiony staje się za któtki i nie sięga w pełni omówionej już zębatki.Ta dzwigienka
wykonana była najczęściej z jakiegoś plastyku. Zdarzało się jednak,że niektóre mechanizmy miały tę dżwigienkę
wykonaną z metalu. Szukało się więc takiej a naprawa polegała na jej wymianie. przy okazji można było dokonać korekty wskazań licznika.Sama dżwigienka nie ma zbytnio skomplikowanych kształtów i możnazby pokusić się o jej wyrzeżbienie. Ale to już sam rozważ czy Ci się to oplaci.
ODPOWIEDZ