prosba o rade

Wszystko o klasycznych Mini.

Moderator: flapjck1

Awatar użytkownika
sieczkoo
Nowy
Nowy
Posiadane auto: Austin mini 1000 rocznik 1982

prosba o rade

Post autor: sieczkoo »

Witam wszystkich, jestem nowy I pisze z telefonu wiec z gory sorry za bledy. Mieszkam na Malcie jeszcze I mam mini 1000 z 1982. Autko jest wspaniale ;) kierownica po angielskiej stronie, ostatnio posypala sie skrzynia (brak dwojki - mechanik mowi ze w GRE wchodzi wymiana skrzyni na uzywana -koszt 500 eur.) Planuje powrot do PL I chcialbym zabrac go ze soba. Ze wzgledu na skrzynie nie ryzykuje jazdy przez cala Europe. Mam opcje transportu do PL za OK 800 EUR. Nie jestem milionerem I zastanawiam sie czy to ma sens choc serce krwawi. Zastanawiam sie czy koszt transportu + naprawa skrzyni w PL + koszt przekladki w PL nie spowoduje kosztow wielokrotnie przerastajacych ceny auta ( zaplacilem OK 1200 EUR) I nie lepiej rozejrzec sie w to miejsce za czyms sprawnym i LHD w Polsce, niemczech itp. Bede wdzieczny za wszelkie uwagi, pomysly sugestie, ready. Pozdrawiam serdecznie I dzieki z gory.
Awatar użytkownika
Sadam
Maniak
Maniak
Posiadane auto:
Kontakt:

Re: prosba o rade

Post autor: Sadam »

Koszty ostatecznie będą pewnie większe niż wartość auta, ale mimo wszystko warto rozważyć naprawę, na tą chwilę wiesz co masz, a nigdy nie wiadomo, co kupisz.

Przekładki robić nie trzeba, lada dzień wchodzą nowe przepisy, a poza tym zawsze można zarejestrować na zabytek.
www.minicentrum.pl - Sklep internetowy
Mini Custom '92 HIF 44, LCB, 1300 big valve head, AP4T vented brakes
Mini Racer 96' 75,5KM/6798rpm 102Nm/3758rpm na remont nadszedł czas :(
Awatar użytkownika
flapjck1
Maniak
Maniak
Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
Kontakt:

Post autor: flapjck1 »

a nawet jesli przekladka jest relatywnie tania i latwa do zrobienia

pokaz jakie jest to twoje auto to zobaczymy ile moze byc warte - to ze dales 1200 oiro to nin nie znaczy :)
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
Awatar użytkownika
czestermo
Zarząd
Zarząd
Posiadane auto:

Post autor: czestermo »

800 euro transport??
za taką kaze to ja ci przywioze auto ;-)
a bez 2 przejedziesz spokojnie na kołach
sądu nie ma... ale wyrok wydany na wieczność, z ogólnego też mnie wyrzucą;-)
Awatar użytkownika
flapjck1
Maniak
Maniak
Kontakt:

o ile nie wylamal zebow w skrzyni :)
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
Awatar użytkownika
sieczkoo
Nowy
Nowy

dziekuje za Wasze zainteresowanie, jutro postaram sie wrzucic wiecej fotek to ocenicie bo mi ciezko bo kupowalem autko jak tylko je zobaczylem (nic nie sprawdzalem poprostu chcialem zeby bylo moje). Z ta dwojka jest tak, ze kompletnie jej nie ma - jak na biegu jalowym. Bylem u 2 mechanikow i jesli im wierzyc to tylko wymiana skrzyni wchodzila w gre. czy orientujecie sie w kosztach takiej przyjemnosci w polsce oraz przyblizonym koszcie przekladki jakby co? autko ma problem takze ze zbieznoscia - kierownica ma rozna ilosc obrotow w prawo i w lewo przy kolach ustawionych do jazdy na wprost. mechanik twierdzi, ze jest skrzywiony jakis drazek od maglownicy zdaje sie bo regulacja na drazkach nie pomaga (promien skretu w prawo i lewo jest rozny). czytalem ze przy przekladce ten element trzeba tak czy inaczej wymienic na lustrzane odbicie - wiec nie rozpatrywalem tego jako cos wielkiego - jednak przy jezdzie przez cale Wlochy, Alpy etc moze to byc ryzykowne.

Jesli chodzi o transport to nie udalo znalezc mi sie nic tanszego - moze jeszcze miejsce w kontenerze wchodzi w gre bede jeszcze szukal.

Pozdrawiam serdecznie i dzieki za dotychczasowe opinie
Załączniki
11225668_10206735593693297_1775370998_n.jpg
(19.33 KiB) Pobrany 509 razy
11212361_10206735595333338_1856869063_n.jpg
(129.53 KiB) Pobrany 509 razy
11216286_10206735595093332_782952037_n.jpg
(112.21 KiB) Pobrany 509 razy
Awatar użytkownika
Gibki Staruszek
Maniak
Maniak
Posiadane auto: mini 1000 ooooolala !!!

Post autor: Gibki Staruszek »

niezła historia ... hehe... ja bym poszukał handlarza z Polski co ciąga auta z Włoch do naszego kraju i zapakował mu na lore miniaka . Ewentualnie może jakaś spedycja będzie wracać na pusto do kraju . najlepiej poszukaj w okolicy miejsca gdzie będziesz w Polsce. A właśnie ... gdzie będziesz mieszkał ? może ktoś z nas tam mieszka i ma znajomych handlarzy czy spedytorów ? W kraju naprawisz miniaka szybko i w miare tanio.
Awatar użytkownika
MaTeRaTz
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: Szerokie MPI 98r., British Open 95r.

Post autor: MaTeRaTz »

ode mnie za transport z Francji wzięli 200E więc z Włoch powinno być tak samo. opcja warta rozważenia.
Pojechałby człowiek wszędzie...
Awatar użytkownika
sieczkoo
Nowy
Nowy

Historia jest niezla przyznaje :D jestem z okolic Szczecina, probowalem szukac spedytorow itp. na jednej z gield transportowych ceny od 2800 - 3000 PLN. caly czas ogolnie szukam i zastanawiam sie nad tym krokiem. Za 200 EUR za transport nie zastanawialbym sie ani sekundy :D Auto ma badania techniczne wazne jeszcze rok wiec jesli da sie w PL ubezpieczyc autko z RHD ewentualna przekladke w razie co moge odlozyc o rok :) Jesli ktos znalby przyblizona cene takiej naprawy (czesci + robocizna) to tez bylbym wdzieczny
pozdrawiam
Awatar użytkownika
Gibki Staruszek
Maniak
Maniak

sieczkoo pisze:... jestem z okolic Szczecina
no to cię wyczułem ... ziomek :D Faktycznie u nas (Szczecin) słabo jest z handlarzami ... poszukaj na otomoto czy innym portalu sprzedawców co maja auta z Włoch i z nimi zagadaj. Może będzie ktoś np. z Wrocławia , przywiezie ci auto do Sadama (ma warsztat ), Adam ci naprawi i sobie go odbierzesz na gotowo ... Oczywiście takich miejsc jest w Polsce kilka. Na pewno jak już będziesz w Szczecinie z autem to się widzimy :wink: w razie czego w naprawach też pomogę :D

ps.1 fajny ten miniak ... z dobrego klimatu więc warto w niego inwestować .
ps.2 okolice Szczecina to gdzie dokładniej ?
Awatar użytkownika
sieczkoo
Nowy
Nowy

:) no klimat ma taki ze ciezko sie z nim rozstac :D dzieki za pomoc poszukam wsrod handlarzy moze trafi sie jakis kurs. bede mieszkal w Stargardzie Szczecinskim. jesli dalbym rade zmiescic sie w kosztach: transport + naprawa powiedzmy do max 1000 EUR wtedy mysle ze ma to sens.
Awatar użytkownika
flapjck1
Maniak
Maniak
Kontakt:

fajne mini, widzi mi sie :)
Awatar użytkownika
sieczkoo
Nowy
Nowy

Witam, udało mi sie złapać kontakt do jednego z handlarzy aut z Włoch. koszt transportu z północy 2000 PLN, z Rzymu 4000 PLN..... doliczajac koszt dojazdy z Malty do Rzymu (2 promy itp) cena robi sie astronomiczna. 800 EUR wciaz prowadzi hehe. Pozdrawiam Wszystkich
Awatar użytkownika
Gibki Staruszek
Maniak
Maniak

spuść olej i zobacz co w nim jest ... i co przykleiło się do magnesu na korku spustowym.Olej zawsze można przefiltrować i ewentualnie wlać spowrotem . Ja bym próbował zdiagnozować tę skrzynię i jak to możliwe jechał na kołach. (będzie przygoda :D ) Opisz co się działo wcześniej z biegami ... coś zgrzytało , coś walnęło , kiedy się zgubiła 2-ka? jak coś znajdziesz w oleju to daj fotke ... może coś ktoś więcej powie.
Awatar użytkownika
Psztymucel
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto: IMA, Fulvia, 900, Ypsilon
Kontakt:

Post autor: Psztymucel »

Ja bym kombinował ciągnięcie do Polski. Tak jak pisał Gibki do Wrocka lub mega przygoda na kołach. Auto wygląda na bardzo ładne i szkoda by było odpuścić.

Może wykup Assistance w Polsce i jak by co to zholują do Polski ;-)
One of God's own prototypes. A high-powered mutant of some kind never even considered for mass production. Too weird to live, and too rare to die.
ODPOWIEDZ