Mini SPI podłączenie komputera do ECU
Moderator: flapjck1
- Sadam
- Maniak
- Posiadane auto:
- Kontakt:
Re: Mini SPI podłączenie komputera do ECU
Wentylator załącza inny czujnik, który jest na dole chłodnicy, tam temperatura jest inna niż na czujniku który mierzy temp. cieczy wkręconym w kolektor. Fakt, że często im się zdarza nie działać.
Parametry masz w normie wszystkie, ale jak spalanie tak wysokie to faktycznie coś jest nie halo. Jakieś inne objawy?
Parametry masz w normie wszystkie, ale jak spalanie tak wysokie to faktycznie coś jest nie halo. Jakieś inne objawy?
www.minicentrum.pl - Sklep internetowy
Mini Custom '92 HIF 44, LCB, 1300 big valve head, AP4T vented brakes
Mini Racer 96' 75,5KM/6798rpm 102Nm/3758rpm na remont nadszedł czas
-
- Swój Człowiek
- Posiadane auto:
Dzięki za odp. Inne objawy. Dzisiaj rano obroty falują od 950 do 1150 po rozgrzaniu w 900 czasami więcej. Ostatnio po przygazowaniu na ciepłym obroty zostały na 1200, rozpoiłem lambdę spady do 850 spiąłem i unormowały się na 900 z groszem. W niektórych postach odnośnie krokowego pisaliście ze słychać go przy przekręceniu zapłonu. U mnie słychać tylko pompkę w baku. Natomiast to "trtrtrt" po gaszeniu silnika. Prawidłowo? Przyglądałem się wtryskowi jak podaje-- rozpyla, ale widoczne są pojedyncze "siknięcia" paliwa - tez nie wiem czy tak ma być. . Już sam nie wiem. Wrzucę zdjęcie wtrysku. Na szczycie jest dziwnie przytopiony z wykruszonym klejem. Zaślepiałem czy czasem os tam nie ciągnie lewego powietrza ale było bez różnicy.
- Załączniki
-
- 20150708_165927.jpg
- (375.79 KiB) Pobrany 374 razy
-
- 20150708_170033.jpg
- (448.92 KiB) Pobrany 374 razy
Arafat
- Sadam
- Maniak
- Posiadane auto:
- Kontakt:
Jeśli krokowiec tryka po wyłączeniu i widać jak się po zgaszeniu przesuwa przez chwilę przepustnicę (domyka do końca i otwiera przed kolejnym uruchomieniem) to jest ok, jeśli by nie nie działał to na stałe miałbyś wyższe lub niższe obroty. Nie ma to tak dużego wpływu na spalanie.
Tutaj bardziej wygląda na to, że coś jest nie tak ze składem mieszanki i dlatego komp próbuje walczyć. Odpięcie lambdy powoduje brak odczytu i też inne ustawienia. Stąd taka reakcja po wypięciu. Nie widzę odczytu napięcia na sondzie, powinno być zmienne ale między 0,2 a 0,6V, byłoby widać, że coś jest nie tak. Wydaje mi się, że pozostałe wskazania są ok. Chociaż podciśnienie na wolnych obrotach powinno byc ok. 30kPa, czasem jest minimalnie niżej czasem do 35 jak wszystko jest ok. U Ciebie przed odpaleniem 89 a powinno być 99-100. na ciepło nawet 20kPa. Odczyt temp. wg. komputera ok. (czasem jak pada czujnik to pokazuje permanentnie ok. 50 stopni jeśli dobrze pamiętam i wtedy ustawienia są tak jakby był wiecznie niedogrzany, możesz wypiąć i sprawdzić.
Wtryski już widziałem różnie wyglądające, działały wszystkie, na wolnych obrotach impulsowo rozpylały (nie sikały). Od góry go nie ma co zaślepiać, bo tam lewe powietrze nie wleci, to wszystko jest pod filtrem i żadnego podciśnienia nie ma. Lewe powietrze to dopiero za przepustnicą.
Nawomiast odczyty z MAP sensora przy lewym powietrzu idą w górę a nie w dół. Może tutaj coś mu odbija, ale głowy nie dam.
Jaki masz rocznik auta? Albo numer na kompie (MNE *****)? Masz immo?
Tutaj bardziej wygląda na to, że coś jest nie tak ze składem mieszanki i dlatego komp próbuje walczyć. Odpięcie lambdy powoduje brak odczytu i też inne ustawienia. Stąd taka reakcja po wypięciu. Nie widzę odczytu napięcia na sondzie, powinno być zmienne ale między 0,2 a 0,6V, byłoby widać, że coś jest nie tak. Wydaje mi się, że pozostałe wskazania są ok. Chociaż podciśnienie na wolnych obrotach powinno byc ok. 30kPa, czasem jest minimalnie niżej czasem do 35 jak wszystko jest ok. U Ciebie przed odpaleniem 89 a powinno być 99-100. na ciepło nawet 20kPa. Odczyt temp. wg. komputera ok. (czasem jak pada czujnik to pokazuje permanentnie ok. 50 stopni jeśli dobrze pamiętam i wtedy ustawienia są tak jakby był wiecznie niedogrzany, możesz wypiąć i sprawdzić.
Wtryski już widziałem różnie wyglądające, działały wszystkie, na wolnych obrotach impulsowo rozpylały (nie sikały). Od góry go nie ma co zaślepiać, bo tam lewe powietrze nie wleci, to wszystko jest pod filtrem i żadnego podciśnienia nie ma. Lewe powietrze to dopiero za przepustnicą.
Nawomiast odczyty z MAP sensora przy lewym powietrzu idą w górę a nie w dół. Może tutaj coś mu odbija, ale głowy nie dam.
Jaki masz rocznik auta? Albo numer na kompie (MNE *****)? Masz immo?
- se7ven
- Super użytkownik
- Posiadane auto: Mini, Triumph Dolomite Sprint, Triumph TR7
Poszukaj kogoś kto ma przyrządy do badania wtryskiwaczy.
Przy takim spalaniu to pomierz dokładnie sondę voltomierzem.
Nie mniej jednak przyczyn może być więcej
Przy takim spalaniu to pomierz dokładnie sondę voltomierzem.
Nie mniej jednak przyczyn może być więcej
wolnossący 1,3 112KM/6700 , 138Nm/5197
- Arti
- Wiarus
- Posiadane auto: Rover Mini Balmoral edition
- Kontakt:
A ja zadam może głupie pytanie ale na zdjęciu nie widzę dużej okrągłej gumowej uszczelki między obudową filtra powietrza a komorą paliwową (nie przychodzi mi na szybko fachowa nazwa tego czegoś a byc moze trafilem
Jak nie masz tej uszczelki to tamtędy jest niezły przeciąg lewego powietrza
Jak nie masz tej uszczelki to tamtędy jest niezły przeciąg lewego powietrza
Pozdrawiam,
Arti
Arti
- Sadam
- Maniak
- Posiadane auto:
- Kontakt:
To nie jest lewe powietrze! Przynajmniej nie takie, które powoduje zakłócenia pracy silnika!
Lewe powietrze powoduje spadek podciśnienia w kolektorze, czyli już za przepustnicą, przed przepustnicą podciśnienie nie występuje. Tutaj najwyżej może wciągać powietrze niefiltrowane. Poza tym wg. wskazań czujnika podciśnienie jest za duże (minimalnie), a nie za małe tak jakby nie dostawał wystarczającej ilości powietrza.
Co do sondy, nawet uszkodzona nie miałaby raczej takiego wpływu.
Lewe powietrze powoduje spadek podciśnienia w kolektorze, czyli już za przepustnicą, przed przepustnicą podciśnienie nie występuje. Tutaj najwyżej może wciągać powietrze niefiltrowane. Poza tym wg. wskazań czujnika podciśnienie jest za duże (minimalnie), a nie za małe tak jakby nie dostawał wystarczającej ilości powietrza.
Co do sondy, nawet uszkodzona nie miałaby raczej takiego wpływu.
-
- Swój Człowiek
- Posiadane auto:
Niemam immo. rok 93' spi komputer na jednej kostce numery sa zatarte. Wczoraj na zimnym sie krztusil przy ruszaniu, rozpedzony na luzie obroty falowaly od 900 do 300 peawie by zgasl.. Dziekuje za wszystkie odpowiedzi. Co myslicie o walnietym czujniku polozenia wału? Podmienie go na probe od mpi bo kolega remontuje swojego mini. (musze olej spuścic?) Profilaktycznie wymienie równiez czujnik temp cieczy. Napisze czy pomoglo.
Arafat
-
- Swój Człowiek
- Posiadane auto:
Inf dla ciekawych ----Uszczelka pod filtr powietrza jest nie dostepna od kilku lat, pytalem.
Arafat
- flapjck1
- Maniak
- Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
- Kontakt:
czujnik polozenia walu nie dawalby takich objawow, chyba ze jest zabrudzona koncowka i sieje sygnalem, ale mimo wszysto nie spodziwalbym sie
jesli wtrysk ma tendencje do lania to chyba ze niskie cisnienie paliwe >> vide pompa niedomaga, przewody niedrozne, filtr zapchany
cisnienie paliwa mozna sprawdzic zegarem
jesli wtrysk ma tendencje do lania to chyba ze niskie cisnienie paliwe >> vide pompa niedomaga, przewody niedrozne, filtr zapchany
cisnienie paliwa mozna sprawdzic zegarem
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
- Arti
- Wiarus
- Posiadane auto: Rover Mini Balmoral edition
- Kontakt:
Popytaj w sklepach typu "wszystko z gumy/wyroby gumowe" powinni dobrać coś podobnego.Arafat pisze:Inf dla ciekawych ----Uszczelka pod filtr powietrza jest nie dostepna od kilku lat, pytalem.
Pozdrawiam,
Arti
Arti
-
- Swój Człowiek
- Posiadane auto:
No to pasuje jeszcze taki manometr załatwic. Przewody byly piaskowane i wydmuchiwane. Więc drozne. Filtr nowy. Wezme pompke pod uwage. Sprawdze. Na zapalonym slychac ja caly czas jak pracuje.
Arafat
Re : Poszukaj kogoś kto ma przyrządy do badania wtryskiwaczy.
Witam
Nie ten dział ale mam do sprzedania....
Pompka na foto prawie taki sam polski. Mam zegar do pomiaru ciśnienia paliwa - podciśnienia. made usa.
Fotki i info na prv. Cena ???
Darek
Witam
Nie ten dział ale mam do sprzedania....
Pompka na foto prawie taki sam polski. Mam zegar do pomiaru ciśnienia paliwa - podciśnienia. made usa.
Fotki i info na prv. Cena ???
Darek
- Załączniki
-
- images.jpg (5.56 KiB) Przejrzano 433 razy
Wszystko robi na kolanie.
Osoba aspołeczna..
Bo tak pisząc znaczy że gówno o tym wiesz.
Jeśli chcesz tylko się wymądrzać albo mnie pouczać to wypad
Osoba aspołeczna..
Bo tak pisząc znaczy że gówno o tym wiesz.
Jeśli chcesz tylko się wymądrzać albo mnie pouczać to wypad
-
- Swój Człowiek
- Posiadane auto:
Zagadkę rozszyfrował Flapjck1:) pompa za się kończy rozumiem? ma by 3bar ?
- Załączniki
-
- bar1.jpg
- zegar
- (509.57 KiB) Pobrany 246 razy
Arafat
- monsterk
- Super użytkownik
- Posiadane auto:
- Kontakt:
Z tego co mi wiadomo to dla spi jest dobre ciśnienie, 3 atm to mpi powinien mieć
-
- Swój Człowiek
- Posiadane auto:
Czytałem jedna z Twoich odpowiedzi. Tak wlaśnie pisałes. Inni pisali ze 3. Ja niewiem. Czekam na wasza pomoc. Wtrysk podaje jak prysznic a nie mgiełke.
Arafat