komputer i elektronika w mini ;)

R50, R52 & R53

Moderatorzy: flapjck1, Drail

Awatar użytkownika
dawid
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:

komputer i elektronika w mini ;)

Post autor: dawid »

witajcie.
dziś wymieniłem olej ! hurra, ale ale.. chciałem zresetować sobie licznik oleju tzw. OIL SERVICE, postępując zgodnie ze wskazówkami w jednym z postów poniżej.
Niestety tamte wskazówki nijak mają się do rzeczywistości, nie da się zresetować postępując zgodnie z nimi.
Metodą prób i błędów oraz różnorakich wciśnięć, kiedy zamiast słowa "RESET" pojawiło mi się "rSt" dokończyłem dzieła resetuj cudownego 'oil service' i dzięki temu, przy uruchamianiu samochodu już nie wyświetla mi się 'oil service' a.... '25000 km inspection' i nie wiem w końcu czy oil service się zresetował czy nie i też nie wiem po co mi '25000km inspection' ale spoko.
w między czasie wiele oj wiele różnych ciekawych rzeczy pokazywało mi się na tym małym monitorku, pozytywnie się zaskoczyłem, bo nie wiedziałem, że jest on aż tak ętelygętny ;)
Jednak największy szok przeżyłem, kiedy odkryłem w sobie zdolności hakerskie, to było jakoś tak...
...kiedy wyświetlało mi się słowo 'test' i wciskałem sobie guzik nagle, koło słowa test zaczęło się naliczanie, ile to razy już to słowo wcisnąłem.. zaskoczyło mnie to - myśle - ooo powciskam sobie, zobaczymy kto pierwszy wymięknie - kiedy dobiłem bodajże do 20 razu, odechciało mi się bawić i przekręciłem sobie troche kluczuk, z pozycji pierwszej na drugą i !!! szok... nagle zapaliły się wszystkie, ale to wszystkie kontrolki, nawet ta pokazująca, że mam włączone długie światła, wskazówki zarówno prędkościomierza jak i obrotomierza poruszyły się równocześnie wykonując pełen obrót i w ten oto sposób jechałem 240km/h przy 8.000 obrotów stojąc w miejscu w garażu :) a termometr wskazywał mi niezłą temperaturę bo najpierw 111.1 C pozniej 222.2 C i tak aż do końca :) fajne to było! ale więcej już mi się nie udało tego czynu wykonać :(
no nic, może ktoś rozpracuje poniższe widoczne na zdjęciu cyferki? ja nie potrafię... w każdym bądź razie nie czuje się spokojnie z tym oil service i nie wiem, czy kiedyś mi nie stanie....na drodze.

aha! panowie z bmw to żartownisie są, kiedy miałem diodowy symulator i wszystko zwariowało, wykonując jakiś wewnętrzny test - to na wyświetlaczu pojawiła się emotioikonka --> " :-) " tylko w pionowej wersji !
albo to nie panowie z bmw, to moje mini mnie polubiło ;)

poniżej kilka fotek z różnych momentów wyświetlacza:

http://img114.imageshack.us/img114/857/0001rw6.jpg

oraz to, co oobecnie widzę:

http://img114.imageshack.us/img114/7803/0002cu7.jpg
Awatar użytkownika
dawid
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:

Re: komputer i elektronika w mini ;)

does anybody want to help me ? :(

jezdze i z tego co widze, z tego "25000 km inspection" odejmuja sie kilometry juz jest chyba 24500, nie wazne... ale czy ktos orientuje sie, czy w tym wypadku "oil service" zostal wyzerowany? czy mam sie spodziewac lada tysiac kilometrow ostrzezenia, ze olej do wymiany, choc wymieniony pare dni temu ;)
Awatar użytkownika
Miniac
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Post autor: Miniac »

nie mam zielonego pojęcia jak zresetować "oil service" bo jeźdzę na wymianę do ASO ale z tego co opisałeś wszystko powinno być oki. Po wymianie oleju w serwisie licznik inspekcji oleju przestwił się na bodajże 24.000 i w miarę pokonywania kilometrów odlicza w dół. To jest dlatego że w BMW nie ma sztywnych okresów wymiany oleju a zależą one od indywidualnego stylu jazdy. Komputer koryguje tę wartość w zależności czy pokonujemy długie trasy lub jeździmy tylko po miescie i często gasimy silnik itp.
...Jeśli nie podoba ci się mój styl jazdy to zejdź z chodnika... :D
Gotti

Post autor: Gotti »

Dokładnie, komp sam sobie bada gęstość oleju i może to być zarówno 10tkm jak i 20....
Awatar użytkownika
dawid
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:

no ale cos tam mi sie zresetowalo jak wciskalem te guziki
i teraz OIL SERVICE mi sie juz nie wyswietla tylko INSPECTION, ktore bylo ustawione na 25000 wiec spoks, boje sie tylko, ze mi jakas kontrolka sie nagle wyswietli odnosnie tego oleju, ale jak mowicie, ze on sam bada to ok
PawcioCooper

Post autor: PawcioCooper »

no i dobrze ci się wyświetla :) ja wymieniłem w ASO i też miałem inspection za ok. 25000 km czyl taki jak to jest mn. w książce w tym czasie wymienia sie olej i inne badziewia :D .Jeszcze jedno !! jak wymieniales olej to wymieniłes filtr oleju i powietrza, bo to jest obowiązkowe przy wymianie oleju :D jak to zrobiłeś sam to jestes GOŚ?!! :D
Awatar użytkownika
dawid
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:

PawcioCooper pisze:ej to wymieniłes filtr oleju i powietrza, bo to jest obowiązkowe przy wymianie oleju :D jak to zrobiłeś sam to jestes GOŚ?!! :D

filtr oleju wymieniony wraz z olejem (w firmie)
filtr powietrza sobie sam czyszcze, bo mam stozek i zestaw regeneracyjny ;]
PawcioCooper

oki!! to SZACUN!! :D
PawcioCooper

co do stożka :D to gdzie wepchnołeś :)) bo tam mało miejsca jest i jeszcze tak zeby zimno było :) a jaki masz stożek ???
Awatar użytkownika
Miniac
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

PawcioCooper pisze:no i dobrze ci się wyświetla :) ja wymieniłem w ASO i też miałem inspection za ok. 25000 km czyl taki jak to jest mn. w książce w tym czasie wymienia sie olej i inne badziewia :D .Jeszcze jedno !! jak wymieniales olej to wymieniłes filtr oleju i powietrza, bo to jest obowiązkowe przy wymianie oleju :D jak to zrobiłeś sam to jestes GOŚ?!! :D

Przy wymianie oleju wymienia się również filtr powietrza ? Nieprawda, wymiana oleju oraz filtra oleju nie zbiega się z wymianą filtra powietrza. Pierwsza wymiana filtra powietrza jest chyba dopiero na 2 przeglądzie i chyba odbywa się co drugą wymianę oleju :!: Dziwne to , ale tak jest. Sam nadgorliwie chciałem serwisowi zasugerować jego wymianę podczas pierwszego przeglądu ale po wyjęciu okazało się że jest zuepłnie czysty. Nie trzeba więc go tak często wymieniać i nie chodzi tu wcale o jakieś oszczędności. Po prostu ten typ tak ma :wink:
Awatar użytkownika
flapjck1
Maniak
Maniak
Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
Kontakt:

Post autor: flapjck1 »

filtr powietrza wymienia sie w zaleznosci od potrzeby
a potrzeba jest uzalezniona od tego gdzie jezdzisz, jak sie krecisz glownie po miescie to na pewno zuzycie filtra powietrza bedzie mniejsze niz by sie wydawalo
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
Awatar użytkownika
Miniac
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

flapjck1 pisze:filtr powietrza wymienia sie w zaleznosci od potrzeby
a potrzeba jest uzalezniona od tego gdzie jezdzisz, jak sie krecisz glownie po miescie to na pewno zuzycie filtra powietrza bedzie mniejsze niz by sie wydawalo

dokładnie jest tak jak piszesz ale podejżewam że naturalnym środowiskiem większości nowch MINI jest otoczenie miejskie aniżeli bezdroża i wertepy :wink:
Maly

Post autor: Maly »

No dobra,wymienilem dzis olej i filtr oleju,ale OIL SERVICE nie umiem skasowac,jak kombinuje to tez mi sie wyswietlaja rozne cyferki literki jak kolegom wczesniej,ale skasowac sie nie da,jest jakas instrukcja krok po kroku? Bo ciagle mi wyswietla 5600km i nie da sie usunac,no za 5600km zniknie ale ja chce juz bo juz po wymianie. I klime dzis oczyscilem bo smierdzialo mokra szmata i filtr powietrza i pylkowy,ale z olejem mam problem :cry:

[ Dodano: Pon 14 Lip, 2008 ]
dawid pisze:postępując zgodnie ze wskazówkami w jednym z postów poniżej.
Niestety tamte wskazówki nijak mają się do rzeczywistości, nie da się zresetować postępując zgodnie z nimi.

A jednak sie da,trzeba sie do nich stosowac. Wlasnie to zrobilem.
Wcisnalem guzik do dystansu dziennego,druga reka przekrecilem stacyjke na pierwsza pozycje,trzecia reka... (zart) I po przekreceniu wyskoczyl napis TEST albo REST (nie zobaczylem) wiec puscilem guzik i nacisnalem jeszcze raz trzymajac go,pojawil sie(obok pozostalych kilometrow do przegladu) maly migajacy napis rst,wiec puscilem guzik i wcisnalem na krotko ponownie,i nastala cisza hehehe,oczom mym ukazal sie las,krzyzy hehe. Nie no i pojawil sie napis 25000 ale nie z napisem oil service a z napisem inspection. I zyli dlugo i szczesliwie :cool:

[ Dodano: Pon 14 Lip, 2008 ]
Aaaa... Tez mi sie udalo zrobic test kontrolek i obrotomierza,ale wskazowka licznika nie drgnela :roll:
skarabakken

Post autor: skarabakken »

:twisted: ...a co sadzicie o przeprogramowaniu chipa????
kristof600

Post autor: kristof600 »

Witam!
u mnie jest trochę inaczej, mianowicie wyświetla się przy uruchomianiu silnika napis "INSPECTION - 1400km", dodam że niedawno wymieniłem olej i filtry,powietrza,oleju i przeciwpyłkowy, ma ktoś jakiś pomysły jak zrobić by nie było tego "-1400" (mini one z 2002)
ODPOWIEDZ