Dziwne dźwięki podczas jazdy...

Wszystko o klasycznych Mini.

Moderator: flapjck1

edyta

Dziwne dźwięki podczas jazdy...

Post autor: edyta »

Witam, od niedawna jestem posiadaczką Mini z 92r. Mam pytanie: co może być nie tak jeśli podczas jazdy - szczególnie po nierównej nawierzchni, od strony pilota słysze dźwięki jakby ktoś pokrywki od garnków upuszczał na podłogę, moze troche dziwne porównanie, ale nie wiem jak to inaczej opisac...
pozrawiam
Awatar użytkownika
rogal
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto: 6 x MINI
Kontakt:

Re: Dziwne dźwięki podczas jazdy...

Post autor: rogal »

najprawdopodobniej zmęczone zawieszenie: oś górnego wachacza, zużyta gruszka, która się sklepała, sworznie zwrotnicy, luźne łozysko koła, wyrobiony stabilizator silnika , etc...
Przyczyn może być wiele. Proponuję na podnośnik i diagnozować :)
pozdrawiam
Rogal

tel. 695 455 231
---------------------------
Wszystko dla Mini .
http://www.englishcars.pl
Awatar użytkownika
matriw
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Post autor: matriw »

u mnie strzelała końcówka drążka :D tak jak mówi Rogal przyczyn moze być wiele :)
edyta

rogal pisze:najprawdopodobniej zmęczone zawieszenie: oś górnego wachacza, zużyta gruszka, która się sklepała, sworznie zwrotnicy, luźne łozysko koła, wyrobiony stabilizator silnika , etc...

cóż...jezyk motoryzacji jest mi mało znany, a i w moim mieście niewiele jest specjalistów od Mini... ?ódź nie przoduje w ilości Miniaków, tym bardziej tych starszych, na ulicach - jeśli znalibyście kogoś takiego w mojej okolicy - proszę o kontakt. Dwa tygodnie temu odebrałam go po dwutygodniowym serwisowaniu... podczas którego po prostu czekał na części, a te i tak nie pasowały, chodziło o śruby do kół i jakieś nakrętki. troche niebezpiecznie bylo wtedy nim jezdzic bo moglby stracic kolo podczas jazdy... wiec stal i czekal a ja tesknilam, we wtorek mam jechac na kontrole, ale nie chcialabym, zeby jak mechanikowi powiem o problemie, wciskal mi kit; myslalam ze cos poradzicie... :( tak troche bardziej konkretnie
ja stawiam na "luźne łożysko koła" bo to najbardziej mi zrozumiałe. jest to auto po wymianie silnika 3-4 lata temu ( btw co to jest stabilizator silnika?) i generalnym remoncie. czy zawieszenie może się zmęczyć tylko po jednej stronie auta? :? pozrawiam
edyta

matriw pisze:u mnie strzelała końcówka drążka :D

to także nie jest znane mi określenie... gdzie mam jej szukać :? poza tym przy ostrym skręcie kół słysze jak opony trą mi o nadkola... jak to naprawic, na razie jezdze na zimowkach, z ktorych dwie nie sa oryginalne tylko nie wiem które... ale prosze nie zapisujcie mnie od razu na liste "minioutsiderów" minęły dwa miesiące od zakupu i dopiero zaczelam sie nim opiekowac :)
Awatar użytkownika
matriw
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

no to najprawdopodobniej mogą ybć gruszki do wymiany...co ty na to Rogal?? Z ?odzi jesteś?? to fjanie bo ja z Tomaszowa...a na zawieszeniu to kazdy mechanik sie ppowinien znać :D
Awatar użytkownika
Saint
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:
Kontakt:

Post autor: Saint »

Wygląda to jakby poszedł sworzeń kulisty gruszki, miseczka teflonowa się zapewne wytarła i sworzeń trze o górny wachacz, dlatego słychać ten dźwięk. Przez to prawa strona siadła i przy skręcie koło trze o nadkole. Znająz życie, nie tylko to jest przyczyną problemów, ale najbardziej daje o sobie znać. Przydałoby się znaleść osobe która będzie posiadać ściągacz do gruszek.
Pozdrawiam, Saint
Zawodowy Szyderca
beamish

Post autor: beamish »

Ja jestem z ?odzi
Ostatnio zmieniony 24 mar 2009, 14:43 przez beamish, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Saint
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:
Kontakt:

Ulver, gdybyś Ty słyszał ile rzeczy się u mie tłukło, to byś zszedł- deska, jakieś nity luźne, wydech walił o rame, sworznie gruszek, łożyska , sworznie zwrotnic, mocowanie wózka, a i dalej jakiś dźwięk dziwny dochodzi do uszu i trzeba szukać dalej przyczyny.
Pzdr. Snt
Zawodowy Szyderca
Awatar użytkownika
matriw
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Saint...może to drobne w kieszeni :D
Awatar użytkownika
Saint
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:
Kontakt:

matriw, o co Ty posadzasz zaocznego studenta, co? Ten proble został dośc wcześnie wyeliminowany :D
Zawodowy Szyderca
Awatar użytkownika
matriw
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

rozumiem ze zaoczny student nie nosi miedziaków 8) :D
edyta

jeszcze nie wiem dokładnie co u mnie dźwięczy, ale jedno jest pewne - CH?OPAKI od MINI są super!!! Mam nadzieję, że nigdy mojego zdania nie zmienie :) dzięki BEAMISH, pozdrowienia dla Rodzinki :D
Awatar użytkownika
gawa
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: Mini British Open
Kontakt:

Post autor: gawa »

Dzwonić może osłona tarczy hamulcowej
pozdrawiam
Waldek

601348937
Orzemek

Post autor: Orzemek »

dźwięki upuszczanych garnków? u mnie była to właśnie osłona tarczy hamulcowej.
mechanik zespawał mi to za piwo.
ODPOWIEDZ