DSC+Aku+Hamulec+ABS+Ciśnienie

R50, R52 & R53

Moderatorzy: flapjck1, Drail

Awatar użytkownika
iad
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: MCS R53

DSC+Aku+Hamulec+ABS+Ciśnienie

Post autor: iad »

Witam
Wczoraj wieczorem nagle auto mi zwariowało, podczas jazdy zaświeciło się na chwilę DSC+Akumulator+Hamulec+ABS+Ciśnienie w oponach i tak co jakiś czas się zapalały kontrolki, czasem światła gasły. Jak zatrzymałem samochód z włączonym silnikiem, nic się nie działo, tylko podczas jazdy robiła się dyskoteka. Dziś chciałem zajrzeć pod maskę, gdy otwarłem drzwi pasażera szyba opuściła się o 5 cm, gdy zamknąłem nie podniosła się lecz znów po otwarciu drzwi opuściła się o 5cm i tak za każdym razem aż zeszła na sam dół. Przyciskiem z kabiny szyba nie reaguje, słychać tylko pstrykanie.
Pojechałem wsadzić auto do garażu i po drodze znów dyskoteka z tymi kontrolkami.
Na myśl mi przyszedł jakiś kabelek który podczas jazdy się obluzowuje a na postoju dobrze styka :) Czy ktoś miał coś podobnego?
Kornat
Nowy
Nowy
Posiadane auto: Mini Cooper R50

Re: DSC+Aku+Hamulec+ABS+Ciśnienie

Post autor: Kornat »

Wygląda na problem z komputerem po zalaniu... Nie padało u Ciebie ostatnio?
Awatar użytkownika
iad
Swój Człowiek
Swój Człowiek

z dwa dni temu chyba coś padało, ale nie była to jakaś ulewa
Awatar użytkownika
iad
Swój Człowiek
Swój Człowiek

okazało się, że problem był z alternatorem i przy wyższych obrotach za bardzo ładował.
alternator naprawiony, ale problem z szybą pozostał, jak się podepnie szybę na krótko to się zamyka i podobno mam zrąbany moduł komfortu.
Czy ktoś to naprawiał, czy da się to naprawić?
Kornat
Nowy
Nowy

Moduł komfortu znajduje się w komputerze, o którym pisałem i najczęściej uszkadza się właśnie po zalaniu. Komputer znajdziesz na słupku A w nogach pasażera. Poszukaj kumatego elektronika, czasem wystarczy suszenie, częściej naprawa. Ważne żebyś wyeliminował przyczynę bo temat będzie wracał...

Pzdr
Awatar użytkownika
iad
Swój Człowiek
Swój Człowiek

moduł komfortu naprawiony i szyba już działa.
mam jeszcze problem z tylną wycieraczką bo chodzi jak chce, zamiast zrobić dwa obroty obraca się z 4 razy i zatrzymuje w miejscu tylko jej znanym, czy ktoś coś wie dlaczego tak się dzieje?
Kornat
Nowy
Nowy

Najpewniej zalany silnik wycieraczki ;) rozbierz osłonę i zerknij jak wygląda.
Miłka S
Nowy
Nowy
Posiadane auto: R56
Kontakt:

Post autor: Miłka S »

Kornat pisze:Moduł komfortu znajduje się w komputerze, o którym pisałem i najczęściej uszkadza się właśnie po zalaniu.
W jaki sposób ta woda miałaby się dostać: po szybie na zewnątrz i zalała wnętrze drzwi czy po słupku we wnętrzu auta ?
Lubię mieć czyste autko i co najmniej raz w miesiącu dostaje porządne mycie na bezdotykowej ;)
Kornat pisze:Komputer znajdziesz na słupku A w nogach pasażera. Poszukaj kumatego elektronika, czasem wystarczy suszenie, częściej naprawa. Ważne żebyś wyeliminował przyczynę bo temat będzie wracał...
Pzdr
Szukam ratunku dla moich obu szyb. Nie uchylają się po naciśnięciu klamki, również z kokpitu po dosunięciu do góry napotykając na listwę dachu natychmiast opadają. Słychać tylko pstrykanie w panelu. Staram się wpłynąć na moją połówkę aby zabrał się za problem przed zimą, ale TEN chce gotowych podpowiedzi !

Co radzicie ?
Mini Cooper R 56 z 2009 roku :)
Dynamicznej jazdy życzy Miłka :)
ODPOWIEDZ