Awaria ukladu chlodzenia - Rozpylany plyn i bulgot w zbiorniczku.

R55, R56, R57, R58, R59, R60 & R61

Moderatorzy: flapjck1, Drail

Awatar użytkownika
MiniKrk
WITAJ.Zanim zapytasz poszukaj odpowiedzi
Posiadane auto: Mini Cooper S R56 2009

Awaria ukladu chlodzenia - Rozpylany plyn i bulgot w zbiorniczku.

Post autor: MiniKrk »

Witam,
Jestem posiadaczem MCS 1.6 2009.
W weekend udalem sie do Zakopanego. Pojezdzilem troche ostro po gorach w strone lysej polany i zgasilem silnik i tu nagle slysze syczenie z pod maski.
Otwieram maske i patrze a plyn chlodniczy pod zbiorniczkiem zaczyna byc rozpylany jak z tzw spryskiwacza do kwiatkow.
W zbiorniczku mialem tego plynu na dnie. Poczekalem az silnik ostygnie i dolalem plynu. Dojechalem do Krakowa i niby plynu nie ubylo.

Teraz auto dalem do mechanika i powiedzial mi ze w Mini jest podobno jakis zawor cisnieniowy w zbiorniczku lub pod nim ze jak sie plyn zagotuje lub powstanie duze cisnienie to on go otwiera i plyn jest rozbryzgiwany ????? - Nie wiem co o tym sadzic.

Myslalem ze moze wentylator sie nie wlaczyl ale mechanik kazal mi wlaczyc klime i na full nawiew i wentylator sie wlaczyl wiec twierdzi ze sprawny.
Powiedzial mi ze wymieni profilaktycznie termostat bo moze on sie zacial i dlatego plyn sie zagotowal....Chcialem tez podkreslic ze w aucie cieple powietrze jak wlacze to wchodzi na maxa ze nie idzie wytrzymac wiec grzeje w kabinie ladnie.

Nie mam pojecia co bylo powodem ? Myslalem moze ze jakas rurka gumowa jest peknieta ale od tego incydentu jezdzilem te 3 dni i nic nie kapalo juz. Sam nie wiem i boje sie co to moze byc.....Mial ktos z Was takie problemy z uciekajacym plynem i bulgotaniem plynu ?
Widzialem ze ludzie tymi Miniakami lataja po torze i nic sie nie dzieje a ja polatalem w 4 osoby w aucie przy +10 stopnia po gorach w zakopcu i taka sytuacja powstala ? Troche sie zalamalem. Mini mam od grudnia.

Dzieki za info i pozdrawiam wszystkich Mini maniakow :-)
Awatar użytkownika
flapjck1
Maniak
Maniak
Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
Kontakt:

Re: Awaria ukladu chlodzenia - Rozpylany plyn i bulgot w zbiorniczku.

Post autor: flapjck1 »

moglo byc tak ze miales malo plynu i wystarczylo zeby sie podgotowal, jestes pewny ze stan byl ok?

poza tym pekaja obudowy termostatow i stamtad delikatnie ucieka plyn
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
Awatar użytkownika
MiniKrk

Dziekuje bardzo za odpowiedz.
Ile plynu bylo to wlasnie tego nie wiem....Niestety nie sprawdzilem.
Napisze na forum po naprawie jaka to byla usterka.
Awatar użytkownika
MiniKrk

Dzwonilem dzisiaj do mechanika to mi powiedzial ze pompka obiegowa plynu chlodnicznego peknela wiec ja zamowil.
Ma rowniez wymienic przewody gumowe do tej pompki dochodzace oraz termostat profilaktycznie bo nie wiadomo czy otwiera sie.
Nie dobrze to jest, ze takie podrzespoly sa tak slabe w takim aucie....
ODPOWIEDZ