Na początek chciałem wszystkich powitać,jako nowy forumowicz.
Jak w temacie nosze się z zamiarem kupna Mini dla mojej "konkubiny" i jako ,że Mini jest mi mało znane pod względem swoich słabszych stron i drogich niespodzianek w naprawie poproszę o info, na co zwrócić szczególną uwagę ?
Oczekiwania/założenia co do auta;
1.Wiem,że żyjemy w kraju gdzie 5-cio letnie auta ,są nowe , a młode klasyki po renowacji w cenie 20-25 tyś. to może ledwie zwrot poniesionych kosztów,bez potu i zdrowia do "fachowców".Zatem zakup Mini za kilkanaście tyśi jest rozsądny ,ale nie takiego szukamy...
2.Autko powinno blacharsko wyglądać przyzwoicie bez konieczności większego/kapitalnego remontu przez kilka lat.Wnioski mojej kobiety ; no tak krawężniki nie są z gumy ... tej dziury nie było widać ... no zapomniałam ,że zaparkowałam przed słupkiem i ruszyłam... (to są słowa mojej kobiety,bez posądzeń) autko w odpowiednie dni do użytku "na codzień" i tu też wiem ,że stare auto fajnie podrapać ,urwać znaczek,lusterko.Dlatego nie ma to być egzemplarz kolekcjonerski (w poprawnym tego słowa znaczeniu).Jak po paru latach para się ze sobą dotrze to pewnie poleci kompleksowa renowacja -wiadomo ,rodzina droższa pieniędzy
3.Najważniejsze budżet auto + doprowadzenie do użytku do 10.000 ,dodam ,że prace mechaniczne ogarniam we własnym zakresie,porawki lakiernicze ,jakiś element drobna stłuczka ,też mam po niższych kosztach.
A i jeszcze bym zapomniał sprawy typu "niebieski z białym dachem" czy jakoś tak ,nie są bez znaczenia
Pomoc w zakupie MIni
Moderator: flapjck1
-
- WITAJ.Zanim zapytasz poszukaj odpowiedzi
- Posiadane auto: Kadett C 2.2 73' Ascona A Voyage 1.9 72' Blitz 2.3 r 75'
- Beny
- Super użytkownik
- Posiadane auto: Mini '76 1300, mini van, mini kombi
Re: Pomoc w zakupie MIni
Seba zaproponował mini za 13.000 - popytaj, oglądnij, może być ciekawa baza
Mini Countryman Cooper S ALL4 R60 2011
Fiat X1/9 1974, 1300 - w trakcie remontu
Opel Manta B 1979
Fiat X1/9 1974, 1300 - w trakcie remontu
Opel Manta B 1979
- markfive
- Super użytkownik
- Posiadane auto:
- Kontakt:
Po pierwsze - stan blacharki .Kamil Starygrat pisze:...jako ,że Mini jest mi mało znane pod względem swoich słabszych stron i drogich niespodzianek w naprawie poproszę o info, na co zwrócić szczególną uwagę ?...
To wymaga bardzo dokładnych i szczegółowych oględzin głównie miejsc których na zewnątrz nie widać. Bez oględzin od spodu na podnośniku i blach pod wykładzinami podłogi, w bocznych wnękach obok tylnej kanapy i bagażnika nic nie będziesz wiedział. Z wierzchu zwłaszcza po niedawnym lakierowaniu (do 6 miesięcy) każdy miniak wygląda dobrze. Do blacharki cały samochód trzeba rozebrać a po blacharce cały lakierować, więc i koszty są wysokie.
Po drugie - jak już jesteś pod spodem , stan tylnego wózka zawieszenia bo to element bardzo podatny na korozję.
Po trzecie - stan zespołu napędowego i pytanie czy i kiedy był remontowany w pełnym zakresie. Jak nie był, to na pewno niewiele mu już brakuje. Nie wierz w to, że samochód ma przebieg poniżej 100 Tkm, nic nie było z silnikiem robione i jest w świetnym stanie. Licznik po 99 Tkm pokazuje znów przebieg od 0. . Największe koszty w naprawie zespołu napędowego generuje naprawa skrzyni i przeniesienia napędu na koła.
Nie piszę o innych sprawach bo jak masz pojęcie o mechanice to dasz radę ogarnąć.
-
No to już coś więcej wiem,przeglądając forum byłem zdziwiony cenami remontów skrzyni czy silnika,ale każda marka ma swoje chochliki.Mam doświadczenie z innymi markami gdzie np. drążek stabilizatora jest droższy od silnika w dobrym stanie.
Zwróciłem uwagę na to auto,kogoś z forumowiczów ? a jak nie może jest komuś znane?
http://allegro.pl/austin-mini-morris-19 ... 65750.html
Zwróciłem uwagę na to auto,kogoś z forumowiczów ? a jak nie może jest komuś znane?
http://allegro.pl/austin-mini-morris-19 ... 65750.html
-
Autko kupione,wkrótce nowa właścicielka pojawi się na forum.
powodzenia i wytrwałości w renowacji
Renowacja Pojazdów " Classic Garage by DorX " 512 129 129