problem ze sprzęgłem?? klekot po puszczeniu pedału sprzęgła

R55, R56, R57, R58, R59, R60 & R61

Moderatorzy: flapjck1, Drail

Damianosl
Nowy
Nowy
Posiadane auto:

problem ze sprzęgłem?? klekot po puszczeniu pedału sprzęgła

Post autor: Damianosl »

Hej

Ostatnio władowałem w świeżo zakupionego miniaka kupe pieniędzy i chciałem już spokojnie i przyjemnie pojeździć. Jednak nie, jak zwykle coś nowego...

Otóż mam problem, który ma następujące objawy, wciąż nasilające się:

1. Na luzie po puszczeniu sprzęgła i pracy na wolnych obrotach, co któryś raz (coraz częściej) słychać stukanie, klekotanie, które ustaje po wciśnięciu (nawet już do połowy) pedału sprzęgła, czasem po ponownym wciśnięciu i puszczeniu przestaje stukać, a czasem zaczyna napierniczac :/

2. sam pedał sprzęgła dziwnie pracuje- jak puszczam to w mniej więcej 1/3 pozycji, słychać takie jakby klikniecie, stuknięcie wyczuwalne na pedale, czasem wraz z dźwiękiem metalicznym czy jakby piskiem jakiejś sprężyny czy coś. Pedał sprawia wrażenie jakby pracował dwuskokowo.

co to może być? sprzegło? docisk?

sprzęglo było wymieniane w Szwajcarii ze 40 tys km temu ( 2 lata) Auto jeździ normalnie, sprzęgło się nie ślizga.

Proszę o pomoc, już nie mam siły dalej walczyć po tych wszystkich rozrządach, świecach, cewkach, termostatach i zawieszeniu....
bodek1
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: R55 S pepper white

Re: problem ze sprzęgłem?? klekot po puszczeniu pedału sprzęgła

Post autor: bodek1 »

Wg mnie łożysko oporowe - bez wywalenia skrzyni biegów i prawdopodobnie wymiany kompletu sprzegłą się nie obejdzie :x
Awatar użytkownika
flapjck1
Maniak
Maniak
Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
Kontakt:

Post autor: flapjck1 »

dwumasy tam nie ma?
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
bodek1
Swój Człowiek
Swój Człowiek

masz rację jest -- przynajmniej powinna byc :lol: i faktycznie myslę , że masz rację . tak czy siak skrzynię musi wywalić :(
dzikasz
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: e82 135i LCI, e70 3,0si

Post autor: dzikasz »

Kolego łożysko to nie jest raczej, bo łożysko oporowe słychać po wciśnięciu sprzęgła. Może być dwumas, może być docisk a co najgorsze może być jakieś łożysko w skrzyni. Też tak kiedyś miałem co prawda w starym cooperze ale jednak. Jak stał na wolnych obrotach to ewidentne odgłosy z układu sprzęgło skrzynia. Też myślałem, że to łożysko. Salon BMW nowe łożysko, dzień pracy w garaży i dupa. To samo. Skrzynia znów w dół i na drobno. Wymieniłem wszystkie łożyska w środku i całkowita cisza.
Damianosl
Nowy
Nowy
Posiadane auto:

Post autor: Damianosl »

no właśnie, też zacząłem stawiać na coś w skrzyni, w internecie wyczytałem, że łożysko to stuka przy wciśnieciu sprzegła, a ja mam na odwrót

zauważyłem też ostatnio, że jak auto postoi np. przez noc, to później nie stuka i pedał też normalnie pracuje przez jakiś czas. A jak trochę pojeżdze to się zaczyna cała akcja.

jaki koszt i problematyczność tych łożysk w skrzyni? Ciężki temat?

i pytanie , czy można z tym jeszcze pojeździć trochę.
bodek1
Swój Człowiek
Swój Człowiek

Wywal skrzynię i zrób dokladne oględziny wszystkiego. Nikt na odległość nie jest w stanie zdiagnozować co tam w Twoim autku się dzieje , więc tak naprawdę poza sugestiami trudno cokolwiek radzic.
ODPOWIEDZ