MINI LED DRL Rally LED Światła do jazdy dziennej i wyścigowe zewnętrzne halogeny LED

R55, R56, R57, R58, R59, R60 & R61

Moderatorzy: flapjck1, Drail

Jaśnie Panicz
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

MINI LED DRL Rally LED Światła do jazdy dziennej i wyścigowe zewnętrzne halogeny LED

Post autor: Jaśnie Panicz »

Czy ktoś z was ma i instalował Ledy do jazdy dziennej MINI do jazdy dziennej zamiast dotychczasowych przeciwmgielnych przednich?
I czy ktoś ma zewnętrzne rajdówki ale także Ledowe?

Chcę założyć oba rodzaje ale nie wiem czy będą rajdowe Ledy działać. Ma ktoś może doświadczenie w tym temacie?
Z góry dzięki.
Awatar użytkownika
Zbigg
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto: R50 (2)

Re: MINI LED DRL Rally LED Światła do jazdy dziennej i wyścigowe zewnętrzne halogeny LED

Post autor: Zbigg »

Pokaż proszę jakieś zdjęcia, ciekaw jestem realizacji. Co do samych świateł jestem przeciwny, szpecą auto i znacznie pogarszają bezpieczeństwo.
Mini Cooper 1.6 Pure Silver Metallic
Jaśnie Panicz
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Re: MINI LED DRL Rally LED Światła do jazdy dziennej i wyścigowe zewnętrzne halogeny LED

Szpecą auto? Pogarszają bezpieczeństwo? które? nie wiesz o czym mówisz.
Awatar użytkownika
Zbigg
Wiarus
Wiarus

Nagminnie spotykam się z tym, że ludzie mający dzienne jeżdżą na nich od świtu do zmroku, zupełnie nie stosując się do przepisów i nie uwzględniając warunków pogodowych. Obecnie mamy "modę" na szare/czarne auta i w rezultacie taki gość w pochmurny dzień, albo przy siąpiącym deszczu jest praktycznie niewidoczny. Dlatego uważam, że lepiej (bezpieczniej) by było, gdyby takich świateł w ogóle nie wprowadzono.
Co do estetyki dziennych, to zależy od rozwiązania... wszelkie dokładane w stylu "ałdi" do naszych mini IMO nie pasują.
W kwestii rajdowych pełna zgoda, są urocze i nadają fajnego charakteru, nieprecyzyjnie się wyraziłem, sorka. 8)
bodek1
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: R55 S pepper white

Post autor: bodek1 »

W R55 mam ledowe przeciwmgielne z funkcją dziennych i oczywiscie pozycyjnych . Tak już autko kupiłem. Czy kiedykolwiek wykorzystam funkcję świateł jazdy dziennej? Wątpię :wink: Dlatego , że nie mam funkcji automatycznego przelączania z dziennych na mijania . Jest oczywiście opcja świateł A i tyle , że po uruchomieniu mijania załączają się A , a dopiero przełacznikiem mogę je wyłączyć i włączyć dzienne. Po kiego mi takie rozwiązanie , że muszą pamiętać zeby je przełaczać ? W innym aucie mam automat świateł z czujnikiem zmierzchu i sam zmienia z dziennych na mijania .I to jest o.k. , i ma sens. Wg mnie poza świadomością , że się coś takiego ma z uwagi na brak sterowania czujnikiem zmierzchu nic pozytywnego nie wynika. No.... zawsze mogę się pochwalić , że mam dzienne :lol: Po prostu jak mam pamietać , że muszę przełączać to wolę jeździć caly czas na mijania. Natomiast chińskie dokładki to buractwo na maksa. 99,9% brak homologacji i często świeca tak , że o lekkim zmierzchu ni ch....a ich nie widać. No , ale woźnica mysli , że jest trendy bo ma ledy i "oszczedności" paliwowe facepalm facepalm facepalm
Halogeny dalekosiężne dołozyłem , ale zwykłe nie ledy. Kupilem do mini z instrukcją montażu z tym , że jeszcze ich nie podłączyłem bo musi to zrobić dobry elektryk i jak sądzę aktywacja kompem. Wiązkę należy wpiąć w instalcję miniaka, a ja aż takim dobrym elektrykiem nie jestem . Problemem jest brak przełacznika wewnętrznego czyli: albo tak zostawię i będą świecić razem z "długimi" , albo rozbuduję instalację i założę wewnatrz przełacznik. Nie bardzo jednak widzę miejsce gdzie mółbym go zainstalować. \
Reasumująć : dzienne czyli 3 w 1 ( przeciwmgielne + pozycja) możesz kupić razem ze sterownikiem , ale i tak recznie je właczasz ( chyba , że coś jest u mnie skopane :shock: ) więc malo praktyczne , a dalekosiężne jak najbardziej tak bo wg mnie autko łapie trochę sporta :D Oczywiście moznsa iść na skróty i podłaczyć przez przekaźnik biorąc sterowanie z drogowych i nie wpinać się w fabryczną instalację , ale uwazam , że to rzeźba facepalm
Powodzenia :wink:
Jaśnie Panicz
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

OEM MINI LED DRL mają w zestawie cały moduł sterowania, który trzeba zamontować obok ECU. Jeśli masz lusterko wewnętrzne samościemniające się to w szybie masz czujnik zmierzchu dlatego, w trybie auto jeździsz na dziennych ledowych dolnych a po wykryciu deszczu lub zmierzchu włączają się xenony dodatkowo.

Znajomy ma rajdówki halogenowe w R58 JCW i u niego działają z długimi xenonami. Co ciekawe na USA jest osobny przełącznik do zamontowania do rajdówek.

Tak czy siak instaluje całość bo super to wygląda. Mam nadzieję, że będzie działać.

Co do pasków choinkowych ałdi to tak wiocha ale mówimy o czymś innym.
markus
Nowy
Nowy
Posiadane auto: Mini Cooper S Clubman R55
Kontakt:

Post autor: markus »

Jaśnie Paniczu (ale to brzmi :lol: ) ten zestaw będzie pasował do R55? Ile kosztuje taka przyjemność?
Jaśnie Panicz
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Niby pasuje do R55 też ale zobaczymy na razie czy pasuje do R56. Cen nie znam, w Polsce pewnie jak zawsze dramat.
Awatar użytkownika
Zbigg
Wiarus
Wiarus

Jaśnie Panicz pisze:Niby pasuje do R55 też ale zobaczymy na razie czy pasuje do R56. Cen nie znam, w Polsce pewnie jak zawsze dramat.
Na świecie widzę ceny z przedziału 350 funtów - 500 dolarów za parę... myślisz, że w Polsce będą wyższe? :shock:
alan
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto:
Kontakt:

Post autor: alan »

okolo 1700zl
markus
Nowy
Nowy
Posiadane auto: Mini Cooper S Clubman R55
Kontakt:

Post autor: markus »

Dokładna cena tego zestawu w Polsce to 1521 PLN.
Jaśnie Panicz
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Kupiłem nowe oba zestawy po 260$.
Awatar użytkownika
Zbigg
Wiarus
Wiarus

Gdzie? Pochwal się i pokaż linka do oferty.
Jaśnie Panicz
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Zbigg pisze:Gdzie? Pochwal się i pokaż linka do oferty.
Okazja to była już nie ma.
Awatar użytkownika
Zbigg
Wiarus
Wiarus

Jaśnie Panicz pisze: Okazja to była już nie ma.
W takim razie nie rozumiem narzekań na ceny w Polsce, jeśli kupiłeś okazyjnie w cenie obniżonej. Normalne ceny "światowe" są dwa razy wyższe niż Twoja cena zakupu.
ODPOWIEDZ