MINI olej

R50, R52 & R53

Moderatorzy: flapjck1, Drail

PTCruiser
WITAJ.Zanim zapytasz poszukaj odpowiedzi
Posiadane auto: PT Cruiser 1.6

Re: MINI olej

Post autor: PTCruiser »

Od kilku miesięcy mam PT Cruisera z Waszym silnikiem (1598 cm³, 116 KM a do pchania +1370 kg) i dopadły mnie przypadłości tej jednostki. Przy przebiegu 139.000 km zalałem go Millers Oils 5w30 EE Longlife ECO 5w30 (instrukcyjnie Chrysler zaleca 5w30, dopuszcza 5w40). Już po pierwszym tysiączku zauważyłem ubytek oleju a po dwóch mogę napisać że wartość ta wynosi prawie 0,5 l/1000 km. Dla mnie nie do zaakceptowania a ciekawe jest to, że auto nie ma spadku mocy, nie kopci przy przyśpieszaniu, nie dymi po odpaleniu po dłuższym postoju, nie ma żadnych przedmuchów w skrzyni korbowej, nie ma żadnych wycieków - brak jakichkolwiek elementów do poprawy. No dobra, trochę się poci więc kupiłem uszczelki miski, zaworów i wału i niebawem wymieniam. Przy okazji zamierzam zalać go innym olejem bo tak sobie myślę że ten Millers to nowoczesny olej do nowoczesnych samochodów - do startstopów, downsizingu i ciasno spasowanych trzycylindrówek i w nieco archaicznej konstrukcji to idzie tylko z dymem. Fantazję w doborze oleju już uśpiłem, teraz to tylko jakieś nie syntetyki z instrukcji -z normą MS-6395 np. 5w30 Mopara lub Petro Canady lub coś z forum Mini, oczywiście w zakresie 5w30 - 5w40. Widzę że liderem jest Motul 5w40 i to może być rozwiązanie...
ghost
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: brak MINI :-(

Post autor: ghost »

Hej, zbliża się wymiana oleju i chciałbym podpytać o oliwę do works'a
Przeczytałem całe 20 stron i zdecydowałem się na MOTUL'a tylko teraz proszę o poradę jaki do MINI JCW R53 przebieg 110tyś.
Przebieg roczny ok 7 tyś. Mini na weekendy :D
Wcześniej lany był MOBIL 5w30
Pozdrowionka
maniujr
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto: był Cooper S R53 Aero LPG
Kontakt:

Post autor: maniujr »

ghost
Swój Człowiek
Swój Człowiek

Podziękował :-)
6 do wyboru ... który byś polecał ?
maniujr
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto: był Cooper S R53 Aero LPG
Kontakt:

Post autor: maniujr »

xclean 5w40
HayabusaJCW
Nowy
Nowy
Posiadane auto: mini

Post autor: HayabusaJCW »

uzywalem tego Motula to bral jak glupi .....
Awatar użytkownika
Lotnik
Nowy
Nowy
Posiadane auto: R53 FL

Post autor: Lotnik »

Panowie, kolejne szybkie pytanie: jaki filtr powietrza (kod) dla R53 2005? Na stronie Filtrona brak info: http://www.filtron.eu/index.php/cat/vie ... 4&v2=14365 - jest tylko dla pre-facelift. To będzie ten sam? Chciałbym dzisiaj zamówić.
tacim
Nowy
Nowy
Posiadane auto: R50

Post autor: tacim »

Awatar użytkownika
Lotnik
Nowy
Nowy

Dziękuję, czyli to ten sam. Proszę jeszcze o potwierdzenie, że występuje wymienialny filtr paliwa w MCS 2005. Przepraszam, że nie jestem bardziej samodzielny ale zależy mi na tym aby dzisiaj wszystko zamówić.
ghost
Swój Człowiek
Swój Człowiek

Tak, występuje . Wymieniasz sam wkład .
Awatar użytkownika
Lotnik
Nowy
Nowy

Dziękuję. To mam wszystko oprócz uszczelki szyby kierowcy. :)
Gabi
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: mini one

Post autor: Gabi »

Ja śmigam na xclean 5w40 i nie widzę, żeby brał jak szalony, przejechałam już 12 tysięcy, nie dolewalam, bo miarka, w moim mini, była pośrodku, więc dosłownie trochę oleju mi ubyło, w najbliższym tygodniu, też mam zamiar wymienić olej i filtr, ale zostanę przy tej marce oleju :) jestem zadowolona
Awatar użytkownika
Lotnik
Nowy
Nowy

Właśnie na ten Motul 8100 X-Clean 5W40 się zdecydowałem. Co do uszczelki, to nie wiem czy jest potrzebna, przyjrzałem się jej dokładnie - wygląda jak nowa. Trzeba będzie u mechanika ustalić dlaczego powietrze świszczy przy wysokich prędkościach, może coś z ustawieniem szyby? Ewentualnie gdzie można poza ASO zakupić uszczelkę szyby kierowcy? Przepraszam za OT. :oops:
Awatar użytkownika
Zbigg
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto: R50 (2)

Post autor: Zbigg »

Pewnie kwestia regulacji, w Mini można (a raczej trzeba) regulować w dwóch płaszczyznach, jakby przód-tył i od-do osi środkowej pojazdu. Taki skutek posiadania frymuśnych drzwi bez ramek. :mrgreen:
Mini Cooper 1.6 Pure Silver Metallic
Awatar użytkownika
Goora
WITAJ.Zanim zapytasz poszukaj odpowiedzi
Posiadane auto: Mini Cooper S R53

Post autor: Goora »

Niedawno zostałem szczęśliwym posiadaczem Mini R53 i chciałbym wziąć się m.in. za wymianę oleju.

Z polecanych tu wybrałbym Motul 8100 X-clean 5W40. Poprzedni właściciel zalewał jakiś olej Castrola ale 10W40. Podejrzewam, że z uwagi na przebieg 217 tyś km, bo panuje obecne przekoanie, że powyżej 200 tyś to już musi być 10W.

Czy ktoś robił taką przesiadkę w R53 z 10w40 na 5w40 i może podzielić się wrażeniami?
Widzicie jakieś przeciwskazania?

Z góry dzięki za wszelkie opinie :)
ODPOWIEDZ