Nie pali po wymianie filtra paliwa.
-
- Nowy
- Posiadane auto: Mini One
Nie pali po wymianie filtra paliwa.
Witam,
Kupiłem nowy filtr paliwa z kompletem uszczelek, wziąłem się do roboty odkręcam wszystko i postępuje tak jak na filmiku https://www.youtube.com/watch?v=rCppUQfNZQQ.
Wymieniłem wszystkie oringi wsadziłem nowy filtr pozakręcałem wszystko i zaczynam włączać zapłon celem napełnienia filtra paliwem.
Próba odpalenia i nic, kolejna i nic i dalej nic auto w ogole nie załapuje.
Czy Mini 1.6 90km się jakoś odpowietrza ? Bo juz nie mam pomysłu co się mogło stać.
Kupiłem nowy filtr paliwa z kompletem uszczelek, wziąłem się do roboty odkręcam wszystko i postępuje tak jak na filmiku https://www.youtube.com/watch?v=rCppUQfNZQQ.
Wymieniłem wszystkie oringi wsadziłem nowy filtr pozakręcałem wszystko i zaczynam włączać zapłon celem napełnienia filtra paliwem.
Próba odpalenia i nic, kolejna i nic i dalej nic auto w ogole nie załapuje.
Czy Mini 1.6 90km się jakoś odpowietrza ? Bo juz nie mam pomysłu co się mogło stać.
-
- Wiarus
- Posiadane auto: był Cooper S R53 Aero LPG
- Kontakt:
Re: Nie pali po wymianie filtra paliwa.
słychać pompę ?
-
- Nowy
Tak słychać, przed wymiana wszystko było okej. A teraz nie wiem co się stało.
-
- Nowy
Dziś kupiłem nowy filtr bo "nowy wczorajszy się rozpadł przy próbie wyciągnięcia". Zakładam pokolei 2 małe uszczelki góra i dół wciskam filtr zeby wskoczył nakładam oring na pokrywę filtra nowa duża uszczelka i ostrożnie wsadzam ją na swoje miejsce przyciskam, przekręcam blokuje pierścnieniem podłączam przewód odpalam i kicha znowu. Niema ciśnienia w przewodach i nie wiem co jest jego powodem. Pompa paliwa działa bo ją słychać. odpinałem przewód zasilający listwe zeby pokręcic na odłączonym przewodzie i nic w nim nie leci( ale jak zassam ustami to leci). Wciskam "odpowietrznik na listwie zeby sprawdzic czy jest cisnienie i jest zero" Jestem już na skraju wytrzymałości... Nie wiem jak sobie z tym poradzić.
Prosze mi napisać jak moge odpowietrzyć tego małego brzdąca i co moge jeszcze zrobić bo szlag mnie trafi...
Prosze mi napisać jak moge odpowietrzyć tego małego brzdąca i co moge jeszcze zrobić bo szlag mnie trafi...
A co ten koleś robi na filmiku tak od 03:16 do 03:40?
Edit:
Już wiem, spuszcza ewentualne ciśnienie z układu.
Tu masz jeszcze manuala krok po kroku, może coś wykminisz =>
http://www.pelicanparts.com/techarticle ... cement.htm
Tam jest taki moment, gdzie przy składaniu trzeba zwrócić uwagę na kierunek:
Tak zrobiłeś?
Edit2:
A w komentarzach pod manualem piszą jeszcze, żeby starannie założyć oringi i je przesmarować, bo bez tego się ciśnienie gubi i nie podaje paliwa.
Edit:
Już wiem, spuszcza ewentualne ciśnienie z układu.
Tu masz jeszcze manuala krok po kroku, może coś wykminisz =>
http://www.pelicanparts.com/techarticle ... cement.htm
Tam jest taki moment, gdzie przy składaniu trzeba zwrócić uwagę na kierunek:
Fit the large O-ring around the outside of the upper cap. Take the new filter and press it down into the filter housing as far as it will go. You'll need to hold the filter housing as you do this. Now fit the tank seal over the lower filter housing. Make sure you look at the seal and note the side that says THIS SIDE DOWN.
Tak zrobiłeś?
Edit2:
A w komentarzach pod manualem piszą jeszcze, żeby starannie założyć oringi i je przesmarować, bo bez tego się ciśnienie gubi i nie podaje paliwa.
Mini Cooper 1.6 Pure Silver Metallic
-
- Nowy
U mnie ewidentnie jest problem z ciśnieniem, fakt że nie posmarowałem uszczelek i może być nieszczelność, ale teraz jak to poskładałem to uszczelki się nie nadają już i trzeba kupić nowe, ale gdzie takie dostanę ?
Nie rozumiem o co chodzi z tym kierunkiem.
Nie rozumiem o co chodzi z tym kierunkiem.
Ja się do wymiany filtra dopiero przymierzam, nigdy tego jeszcze sam nie robiłem więc nie chcę mądrować, ale na zdrowy rozum przy tej wymianie się żadnych czujników ani zasilania prądem nie rusza, więc defekty "elektryczne" można moim zdaniem wykluczyć.
Pozostaje kwestia szczelności układu, jeśli pompa pracuje a paliwa nie podaje to IMO gdzieś ciśnienie ucieka.
Pozostaje kwestia szczelności układu, jeśli pompa pracuje a paliwa nie podaje to IMO gdzieś ciśnienie ucieka.
-
- Nowy
Czyli chyba będe musiał kupić 3 komplet uszczelek z filtrem.. eh
Przy okazji jaki, gdzie i za ile kupujesz? Aż się boję pomyśleć jak to u mnie wygląda, idę o zakład że nikt tam od nowości nie zaglądał.
- Kuner
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: R56, R50, BMW Rally, Chrysler
- Kontakt:
źle złożony filtr paliwa.
http://www.swiatMINI.pl
Niezależny serwis samochodów MINI
Serwis, modyfikacje, części do Twojego MINI.
tel. 665 885 775; 690 094 000
Niezależny serwis samochodów MINI
Serwis, modyfikacje, części do Twojego MINI.
tel. 665 885 775; 690 094 000
-
- Nowy
Wsadzam go już po raz 4 i nic...
-
- Nowy
Problem ROZWIĄZANY!
Po 20-sto krotnej rozbiórce znajdujące się we wnętrzu filtra paliwa i braku efektów postanowiłem zmienić plan działania i zacząłem rozbierać elementy w baku czyli pompa i obudowa z filtrem i pływakiem. Na pierwszy rzut oka wszystko okej ale zastanawiał mnie element pod obudową filtra paliwa, który latał strasznie luźno. Poświeciłem w baku latarką i zobaczyłem spręzynkę na dnie. Zamontowałem ją pospinałem wszystkie przewody od pompy zapłon i ogien!
Musiałem przez przypadek ją sciągnąć z trzpionka na obudowie filtra.
Przygoda fajna bo przynajmniej mam opanowaną sztuke wymiany filtra paliwa w Mini
Po 20-sto krotnej rozbiórce znajdujące się we wnętrzu filtra paliwa i braku efektów postanowiłem zmienić plan działania i zacząłem rozbierać elementy w baku czyli pompa i obudowa z filtrem i pływakiem. Na pierwszy rzut oka wszystko okej ale zastanawiał mnie element pod obudową filtra paliwa, który latał strasznie luźno. Poświeciłem w baku latarką i zobaczyłem spręzynkę na dnie. Zamontowałem ją pospinałem wszystkie przewody od pompy zapłon i ogien!
Musiałem przez przypadek ją sciągnąć z trzpionka na obudowie filtra.
Przygoda fajna bo przynajmniej mam opanowaną sztuke wymiany filtra paliwa w Mini
Dobra wiadomość, gratulacje!