Poziom oleju na bagnecie???

R55, R56, R57, R58, R59, R60 & R61

Moderatorzy: flapjck1, Drail

Awatar użytkownika
treash
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: Mini Cooper S 2.0 192km (na razie:)

Poziom oleju na bagnecie???

Post autor: treash »

Nie wiem czy tylko ja mam ten problem ale nie mogę w żaden sposób odczytać poziomu oleju na bagnecie (Mini Cooper S R56 2008 rok)??? Kupiłem już nawet nowy bagnet w ASO BMW i dalej dupa, jakieś bzdury pokazuje, cała końcówka w oleju i nie widać wyrażnego poziomu oleju..ma ktoś jakiś na to sposób, może jeszcze jakiś inny bagnet lub sposób pomiaru?
mataj2
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: MINI COOPER S

Re: Poziom oleju na bagnecie???

Post autor: mataj2 »

Mam tak samo :( Sprawdzenie poziomu oleju to dla mnie zawsze zagadka,bo nigdy nie wiem czy trzeba dolać czy jest ok.
Kolor tego plastiku/gumy to jedno wielkie nieporozumienie ,jak olej jest świeży to nic nie widać a jak już trochę ma przejechane to na całym wskaźniku jest rozmazane.
zeb
Nowy
Nowy
Posiadane auto:

Post autor: zeb »

Dobrze wytrzeć miarkę do sucha, wkładając i wyciągając bagnet nie obracajcie nim, nie kręćcie, wtedy zawsze jest nadzieja że po jednej stronie miarki zobaczycie kawałek suchego, o ile nie macie ciągłego stanu max, ale to się chyba w mianiakach nie zdarza :lol:
Dobrych kilka lat temu bagnety były ze skręconego drutu (sprężynowe) na tych bardzo fajnie widać stan oleju.
Awatar użytkownika
Zbigg
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto: R50 (2)

Post autor: Zbigg »

Może źle sprawdzacie? Auto ustawiamy na równym, wyjmujemy bagnet, przecieramy do sucha i wkładamy na moment, wyciągamy i patrzymy... voila!
W żadnym aucie nie miałem z tym problemu, czemu by MC miało być inne? Sprawdzać można na zimnym i na ciepłym silniku, to drugie oczywiście po dłuższym postoju, żeby olej zdążył wrócić. :wink:
Mini Cooper 1.6 Pure Silver Metallic
zeb
Nowy
Nowy
Posiadane auto:

Post autor: zeb »

Zbigg pisze:Może źle sprawdzacie? Auto ustawiamy na równym, wyjmujemy bagnet, przecieramy do sucha i wkładamy na moment, wyciągamy i patrzymy... voila!
W żadnym aucie nie miałem z tym problemu, czemu by MC miało być inne? Sprawdzać można na zimnym i na ciepłym silniku, to drugie oczywiście po dłuższym postoju, żeby olej zdążył wrócić. :wink:
Jeśli masz znajomych z nowszym miniakiem niż Twój, lub jak będziesz zmieniał na nowszy model wtedy zobaczysz o czym koledzy piszą. Ty zapewne masz bagnet z cienkiej blachy powyginanej na końcówce taki jak poniżej, a Panowie pewnie mają ten na dole.
Awatar użytkownika
Zbigg
Wiarus
Wiarus

Jaki i z czego by nie był, wydaje mi się że wytarty do sucha i zanurzony w oleju będzie tłusty i wilgotny? Muszę poprosić o demonstrację na jakimś spocie.
Awatar użytkownika
treash
Swój Człowiek
Swój Człowiek

Dokładnie tak jak pisze "zeb" chodzi o taki bagnet z czerwoną plastikową końcówką..i uwierzcie mi że nawet w ASO nie wiedzą jak to dobrze sprawdzić, niby jest jakaś metoda na kredę taką białą szkolną do tablicy ale nie wiem o co kaman? To jak widzicie problem jest dość duży bo nikt nie wie jak z tym sobie poradzić..POMOCY!!! Nie ma ktoś jeszcze jakiejś metody mierzenia poziomu oleju w MC?

PS. po wytarciu do sucha i na zimnym silniku po nocy, sprawdzam i za każdym razem olej roztarty na całym bagnecie..poziom NIEZNANY;)
Awatar użytkownika
Zbigg
Wiarus
Wiarus

@ up:
No to masakra, tego się po BMW nie spodziewałem... może zrób sobie bagnet DIY z kawałka prostego drutu, taki tylko do mierzenia poziomu? :idea:
Jaśnie Panicz
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Post autor: Jaśnie Panicz »

Tak w R50 jest inaczej, dlatego kolega nie wie w czym problem. Mam to samo, pomarańczowa końcówka wiecznie rozmazany stan nie wiadomo co i jak wszystkie dolewki robie na czuja, wszędzie piszą że ten bagnet to porażka no ale tak ,,eksperci'' wymyślili.
Awatar użytkownika
Zbigg
Wiarus
Wiarus

A nie możecie sobie poradzić tak "po polsku", jak inżynierowie z Bawarii dali ciała? Przecież to żadna filozofia, kawałek drutu, prostego cienkiego patyka, słomka, cokolwiek co wejdzie w stosowny otwór i ma odpowiednią długość...
Awatar użytkownika
treash
Swój Człowiek
Swój Człowiek

No w sumie czemu by nie zrobić jak kolega "zbigg" radzi..spróbuje coś dorobić z materiałów Castoramowych i dam znać czy to przejdzie i coś wskaże;)
mataj2
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: MINI COOPER S

Post autor: mataj2 »

Zbigg pisze:A nie możecie sobie poradzić tak "po polsku", jak inżynierowie z Bawarii dali ciała? Przecież to żadna filozofia, kawałek drutu, prostego cienkiego patyka, słomka, cokolwiek co wejdzie w stosowny otwór i ma odpowiednią długość...
Masz racje,tylko po co jest fabryczny bagnet??
W instrukcji powinno pisać że pomiar poziomu oleju należy wykonać drutem lub kawałkiem patyka facepalm
ODPOWIEDZ