problem z instalacja spryskiwacza szyb
-
- WITAJ.Zanim zapytasz poszukaj odpowiedzi
- Posiadane auto: Mini Cooper
problem z instalacja spryskiwacza szyb
To moj pierwszy post więc witam wszystkich. Mam lekki problem z nowym nabytkiem Mini R50 .Otóż nie działa spryskiwacz przedni. Tydzien temu dostałem się do pompki i po sprawdzeniu miernikiem na kostce z odłaczoną pompką okazalo sie ze jest ok tzn pokazuje 12 V raz z + raz z - w zależności od tego czy włączam przedni czy tylni spryskiwacz. Wyciągnąłem (zbyt jak sie okazało pochopny) wnisoek że uszkodzona jest pompka. Niestety nie sprawdzilem jej "na krótko"... Po zakupie nowej okazalo sie ze nic sie nie zmienilo, ale po podlaczeniu sprawdzajacym "na krótko" okazało się że zarowno nowa jak i stara pompka działa co mnie bardzo zdziwilo bo na kostce przecież jest + lub - 12 V. Wywnioskowalem z tego jedyny słuszny wniosek że widocznie napięcie spada pod obciążeniem pompką w nieprawidlowy sposób. Podłaczyłem równolegle do pompki voltomierz i faktycznie - przy właczeniu tylnego spryskiwacza urzymuje 12V ale przy przednim jest zaledwie 0,2V. Co to może być? Przekaźnik ? Jesli tak to gdzie go znajdę? Znalazlem jakis schemat elektryki wiec wiem że sa 2 przekazniki ale w skrzynkach z bezpiecznikami ich nie znalazłem. Prosze o pomoc. Dzieki za uwagę...
- MattiCS
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: Mini Cooper S (R53)
Re: problem z instalacja spryskiwacza szyb
Witam, ja troszkę z innej beczki, wyciągałeś może zbiornik z płynem do spryskiwacza? Bo potrzebuję instrukcji jak odkręcić górną część zbiornika.
-
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: Mini Cooper R53S i R56S
MattiCs
Śruba jest pod osłona bocznego kierunkowskazu na błotniku. Zdejmujesz osłonę wraz z kierunkiem i masz na wierzchu śrubę.
Śruba jest pod osłona bocznego kierunkowskazu na błotniku. Zdejmujesz osłonę wraz z kierunkiem i masz na wierzchu śrubę.
- MattiCS
- Swój Człowiek
Czyli jednak trzeba to zdemontować... I tu mam właśnie problem, jak wyciągnąć tą osłonę kierunkowskazu? Jest na zatrzaski czy na śruby?
-
- Swój Człowiek
Od przodu auta pociągasz, siedzi na gumowej spince, potem wysuwasz do przodu. Zobacz np na znanym portalu blotnik do sprzedaży do Mini i będziesz wiedział o co chodzi .Po zdjęciu będzie widać śrubę od zbiorniczka spryskiwaczy
- MattiCS
- Swój Człowiek
Właśnie przeglądam zdjęcia tych błotników i te gumowe spinki też u siebie widziałem. Ale jak będę to ciągnął to nie połamie tych spinek? Bo nie widzę oczami wyobraźni w jaki sposób ta gumowa spinka miałaby się odpiąć I bardzo Ci dziękuję za pomoc!
-
- Swój Człowiek
Delikatnie podważasz i wyciągasz - miękko wyskakuje .
- MattiCS
- Swój Człowiek
Spróbuję jak tylko pogoda się poprawi
-
- WITAJ.Zanim zapytasz poszukaj odpowiedzi
- Posiadane auto: Mini Cooper
problem rozwiązany. Padnięty przekaznik odzyskał sprawność po spryskaniu jakimś czymś poprawiającym przewodność. Przekaźniki od spryskiwaczy (2 szt) są pod tapicerką tuż obok skrzynki bezpieczników tej przy kierowcy (też wymyślili, - jakby nie mogli dać w tej skrzynce właśnie...) .
- MattiCS
- Swój Człowiek
arszenick czyli trzeba zdzierać tapicerkę podłogi czy plastiki na około skrzynki z bezpiecznikami?