Miniak na hamowni;)
- treash
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: Mini Cooper S 2.0 192km (na razie:)
Miniak na hamowni;)
Moje pytanie dotyczy tego czy ktoś z Was był na hamowni i jak Wam wyszły wyniki (moc, moment)..pytam bo byłem swoją S-ką i wyszło mi 156hp zamiast katalogowych 174hp. Teraz walczę o odzyskanie tych prawie 20 kucy ale sprawa jest o tyle dziwna że silnik badany z każdej strony i wyniki jak w szwajcarskim zegarku ideał. Miał ktoś podobne problemy?
Re: Miniak na hamowni;)
Ile lat ma auto? Oryginał, czy coś było modzone?
Mini Cooper 1.6 Pure Silver Metallic
- treash
- Swój Człowiek
W aucie nic nie przerabiane (oryginał), rocznik 2008..po zakupie wymienione: cewki, świece, filtry, płyny, intercooler. Jeżdżone na 98pb, olej Motul. Podejrzenia mam że turbina nie wydala, nie dobija, więc robię diagnozy i naprawiam wsio co mogło by to powodować. A chcę wrócić do 100% stanu fabrycznego tzn. mocy i wtedy go dokręcić do 200hp i 280 Nm. Dlatego dopytuje bo może to norma że traci moc z wiekiem..
- treash
- Swój Człowiek
Co dokładnie masz na myśli?
-
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: F54, F56, R50, E91.
- Kontakt:
W innych postach pisałeś o problemach ze sprzęgłem. Może silnik sam w sobie jest ok.Mam identyczny objaw i podejrzewam że sprzęgło się kończy ale za nie zabiorę się jak będzie się już wyczuwalnie ślizgało
www.bmw-diesel.pl
jaka hamownia ? od tego zacznijmy
- treash
- Swój Człowiek
Co do sprzęgła mam objawy jak "mtzecik" dziwny dzwięk z okolic silnika po stronie sprzęgła i po wciśnięciu objaw znika, więc szacuje że sprzęgło się kończy, ale nie ma to nic wspólnego z brakiem 20hp których mi brakuje (potwierdzone w dobrym warsztacie0).
Co do hamowni to firma VagTune ich strona http://vagtune.pl/ są dobrzy i sprawdzeni.
Co do hamowni to firma VagTune ich strona http://vagtune.pl/ są dobrzy i sprawdzeni.
wrzuc wykres i podjedz do kogos na mahe
- mtzecik
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: Countryman S ALL4
U mnie to najprawdopodniej łożysko oporwetreash pisze:Co do sprzęgła mam objawy jak "mtzecik" dziwny dzwięk z okolic silnika po stronie sprzęgła i po wciśnięciu objaw znika, więc szacuje że sprzęgło się kończy, ale nie ma to nic wspólnego z brakiem 20hp których mi brakuje (potwierdzone w dobrym warsztacie0).
- treash
- Swój Człowiek
A jesteś już po naprawie że mówisz że łożysko oporowe? I jeszcze jedno pytanie gdzie Miniaka serwisujesz bo widzę że z Wrocka jesteś tak jak ja:)
- mtzecik
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: Countryman S ALL4
nie ruszałem na razie bo świeża sprawa. Wszystko na razie wskazuje ku łożysku. przy robieniu tego i tak sprzegło i dwumas będe musiał wymienić więc koszt jest gruby, a wiadomo jak trudno u nas dostać się do skrzyni....
Serwisuje w LS Auto.
Serwisuje w LS Auto.
- treash
- Swój Człowiek
No że sprzęgło od razu chcesz robić to rozumiem ale dwumasa jeśli jest dobry nie ma sensu tym bardziej że to koszt 3000 - 3500 poza ASO..miałem poprzednio Forda i dwumasa przeżyła 2 wymiany sprzęgła i nawet przy sprzedaży była ok, jeśli dwumasa nie hałasuje, nie przenosi odczuwalnych drgań na kabinę to nie ma sensu wymiany. Jak by tak patrzeć że jak wyjmuje skrzynię to przy okazji wymienię to i tamto bo zrobił się dostęp to można by od razu pół silnika wymienić:))
PS. Jeśli chciałbyś zmienić warsztat polecam AutoNaKawe na Tyskiej 1, bardzo dobrzy mechanicy tam pracują, mają speca z ASO BMW, cały sprzęt nowy, fajne promocje, poczekalnia itd.
PS. Jeśli chciałbyś zmienić warsztat polecam AutoNaKawe na Tyskiej 1, bardzo dobrzy mechanicy tam pracują, mają speca z ASO BMW, cały sprzęt nowy, fajne promocje, poczekalnia itd.
-
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: Mini cooper s r53
treash pisze:Moje pytanie dotyczy tego czy ktoś z Was był na hamowni i jak Wam wyszły wyniki (moc, moment)..pytam bo byłem swoją S-ką i wyszło mi 156hp zamiast katalogowych 174hp. Teraz walczę o odzyskanie tych prawie 20 kucy ale sprawa jest o tyle dziwna że silnik badany z każdej strony i wyniki jak w szwajcarskim zegarku ideał. Miał ktoś podobne problemy?
A to bylo mierzone na kolach czy na silniku
I dorzucam moj wyresik
- Załączniki
-
- rps20160416_145621.jpg
- (541.23 KiB) Pobrany 216 razy
- treash
- Swój Człowiek
Tak się zastanawiam, bo tyle osób ma Miniaki S-ki które kupuje się dla osiągów, frajdy z jazdy a nikt nawet nie sprawdza auta na hamowni? Według mnie to podstawa bo diagnostyka na hamowni obrazuje stan silnika, tak jak u mnie wyszło że silnik w bardzo dobrej kondycji ale grzeje się za mocno więc polecono mi czyszczenie/wymianę intercoolera (osobiście wymieniam bo nie wierzę w czyszczenie) i przegląd stanu turbo.
Naprawdę nikt nie jest ciekaw ile ma tak naprawdę "hp" pod maską i jak z momentem???
Naprawdę nikt nie jest ciekaw ile ma tak naprawdę "hp" pod maską i jak z momentem???