Stukanie - dwumas / sprzegło / łożysko ?
- mtzecik
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: Countryman S ALL4
Stukanie - dwumas / sprzegło / łożysko ?
Dzisiaj zauważyłem, że na biegu jałowym słyszę dziwne stukanie z silnika. Co dziwne przy wciśnięciu sprzegla ustaje. Przy odpalaniu i gaszeniu bez zmian. W czasnie jazdy cisza. Dziwiek od strony skrzyni...
Ktoś coś podobnego przeszedł?
Sprzegło, dwumas, łożysko oporwe czy coś innego?
Ktoś coś podobnego przeszedł?
Sprzegło, dwumas, łożysko oporwe czy coś innego?
- treash
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: Mini Cooper S 2.0 192km (na razie:)
Re: Stukanie - dwumas / sprzegło / łożysko ?
Mam identyczny objaw i podejrzewam że sprzęgło się kończy ale za nie zabiorę się jak będzie się już wyczuwalnie ślizgało. Podjedz do porządnego warsztatu to może coś uda się im wyszukać..a masz na jałowym biegu tak że w kabinie wyczuwalnie trzęsie?
- mtzecik
- Swój Człowiek
Nic nie trzęsie. Na pedale sprzęgła tez nie czuć wibracji.
- treash
- Swój Człowiek
Obstawiam na 80% sprzęgło..ale bez diagnostyki warsztatowej się nie obędzie.
- mtzecik
- Swój Człowiek
Ktoś wymieniał sprzęgło lub podobne? Jakie koszty robocizny? Zeby wyciągnąc skrzynie to w trzy i trochę roboty wg. mnie...
-
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: R56
witam
wymieniałem sprzęgło w R56 S, niestety okazało się, że dwumas też był popękany. trzeba ściągnąć zderzak z przednim wózkiem i skrzynią. Zamknąłem się ze wszystkim w 2600PLN niestety po wymianie sprzęgła zaczął padać rozrusznik który 2 dni późneij trzeba było wymienić
wymieniałem sprzęgło w R56 S, niestety okazało się, że dwumas też był popękany. trzeba ściągnąć zderzak z przednim wózkiem i skrzynią. Zamknąłem się ze wszystkim w 2600PLN niestety po wymianie sprzęgła zaczął padać rozrusznik który 2 dni późneij trzeba było wymienić
- treash
- Swój Człowiek
Mam pytanie a jak to zrobiłeś wszystko (sprzęgło+dwumasa+robocizna) w cenie 2600 pln, skoro sama dwumasa w zamienniku to 2000 pln + sprzęgło 750 pln??? A gdzie robocizna, co tam Ci wsadzili coś używanego, regenerowanego czy chińczyki?
-
- Nowy
- Posiadane auto: Cooper S R56
Witam,
od 3 miesięcy jestem posiadaczem MINI Cooper S R56 produkcja 2006 gudzień.
u mnie pojawiły się podobne objawy po zakupie auta. Przebieg 76 tys km , rozrzad wymieniany 20 tys temu.
Pukanie z okolic skrzyni na biegu jałowym , po wciśnieciu sprzęgła cisza. Jeden mechanik sugeruję łożysko oporowe ale też nie jest pewien.
Biegi chodzą bez większego problemu. Po wciśnieciu pierwszego biegu i ruszaniu na samym sprzęgle bez gazu słychać głośniejsze pukanie a gdy doda się gaz hałas znika. Co to może być według Was? Stawiacie na dwumase czy na sprzęgło?
Pozdrawiam
od 3 miesięcy jestem posiadaczem MINI Cooper S R56 produkcja 2006 gudzień.
u mnie pojawiły się podobne objawy po zakupie auta. Przebieg 76 tys km , rozrzad wymieniany 20 tys temu.
Pukanie z okolic skrzyni na biegu jałowym , po wciśnieciu sprzęgła cisza. Jeden mechanik sugeruję łożysko oporowe ale też nie jest pewien.
Biegi chodzą bez większego problemu. Po wciśnieciu pierwszego biegu i ruszaniu na samym sprzęgle bez gazu słychać głośniejsze pukanie a gdy doda się gaz hałas znika. Co to może być według Was? Stawiacie na dwumase czy na sprzęgło?
Pozdrawiam
-
- Nowy
- Posiadane auto: 08 r56 n14
U mnie po zakupie coś delikatnie było słychać, po wciśnięciu sprzęgła cichło. Padła skrzynia wymieniłem na używana, nowe sprzęgło, dwumasa wydawała się być ok. Dźwięk nadal występuję więc na 90% jest to dwumasa. Po wciśnięciu sprzęgła znika, czasem od razu po puszczeniu się pojawia, czasami dopiero po chwili.
-
- Nowy
- Posiadane auto: Cooper S
Nie dawno miałem podobny problem, hałas na biegu jałowym i podczas jazdy. Po rozebraniu skrzyni okazało się że rozpadło się łożysko trybu 1 biegu. Wymieniłem skrzynię na drugą - oczywiście używka. Śmiga super. Wyjęcie, rozebranie i zdiagnozowanie problemu + montaż drugiej 1000zł
- mtzecik
- Swój Człowiek
Cześć,
Sprzęgło i dwumas wymienione. Oryginale wytrzymało 185 tys km
Pytanko, po wymianie sprzegło chodzi strasznie miękko, aż denerwująco, czy to normalne (bo tak twierdzi mechanik)? Stare chodziło fajnie twardo...
Sprzęgło i dwumas wymienione. Oryginale wytrzymało 185 tys km
Pytanko, po wymianie sprzegło chodzi strasznie miękko, aż denerwująco, czy to normalne (bo tak twierdzi mechanik)? Stare chodziło fajnie twardo...
-
- Nowy
- Posiadane auto: Cooper S
Jeśli miękko to jak najbardziej normalnie, tak ma być.