Wymiana filtra paliwa - samodzielnie?
- treash
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: Mini Cooper S 2.0 192km (na razie:)
Wymiana filtra paliwa - samodzielnie?
Pytanie dotyczy wymiany filtra paliwa w S-ce, robił ktoś sam, znacie jakieś filmiki (YT) albo macie jakieś papierowe instrukcje do tego?
- treash
- Swój Człowiek
Re: Wymiana filtra paliwa - samodzielnie?
Oooo dzięki wielkie przydało się, a za cholerę nie mogłem tego znaleźć nigdzie:)
-
- Swój Człowiek
- Posiadane auto:
Apropo wymiany jaki filtr paliwa będziesz stosował?
Bo przypomniało mi się, że nie robiłem oryginału i brałem 2 razy bosha bo był za 79 zł ale mechanik dwa razy mi narzekał, że coś ten zestaw jest keipski bo uszczelki mają zły wymiar nie pamiętam czy za małe czy za duże i musiał coś tam dorabiać. Ktoś też to zauważył? Czy może stosujecie inne firmy?
Wiem, że robi jeszcze chyba VAICO? może ktoś jeszcze? jakieś doświadczenia?
Bo przypomniało mi się, że nie robiłem oryginału i brałem 2 razy bosha bo był za 79 zł ale mechanik dwa razy mi narzekał, że coś ten zestaw jest keipski bo uszczelki mają zły wymiar nie pamiętam czy za małe czy za duże i musiał coś tam dorabiać. Ktoś też to zauważył? Czy może stosujecie inne firmy?
Wiem, że robi jeszcze chyba VAICO? może ktoś jeszcze? jakieś doświadczenia?
-
- Nowy
- Posiadane auto: Mini Cooper S R56
Stosowałem filtr Bosch i te same problemy - filtr ok, ale uszczelki są trochę większe niż oryginały i zostawiłem stare. Chętnie dowiem się czy jest lepiej w przypadku firmy VAICO.
-
- Swój Człowiek
- Posiadane auto:
Dzięki za informację, chyba im to zgłoszę że te uszczelki zrobili poprawne o ten 2 mm bo to śmiech co oni wypuszczają.glide pisze:Stosowałem filtr Bosch i te same problemy - filtr ok, ale uszczelki są trochę większe niż oryginały i zostawiłem stare. Chętnie dowiem się czy jest lepiej w przypadku firmy VAICO.
-
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: MCS R56
Operacja jest dosyć prosta ale wymaga użycia kontrolowanej siły. Kupiłem oryginalny filtr w ASO.
VAICO był rok temu ciężko dostępny.
-
- Swój Człowiek
- Posiadane auto:
Z ciekawości ile płaciłeś? powyżej 2 stów?orangina pisze:Operacja jest dosyć prosta ale wymaga użycia kontrolowanej siły. Kupiłem oryginalny filtr w ASO.
-
- Swój Człowiek
Zapłaciłem 140 zł. Cena jest cały czas taka sama. Numer części 11252754870.Jaśnie Panicz pisze:Z ciekawości ile płaciłeś? powyżej 2 stów?orangina pisze:Operacja jest dosyć prosta ale wymaga użycia kontrolowanej siły. Kupiłem oryginalny filtr w ASO.
-
- Swój Człowiek
- Posiadane auto:
orangina pisze:Zapłaciłem 140 zł. Cena jest cały czas taka sama. Numer części 11252754870.Jaśnie Panicz pisze:Z ciekawości ile płaciłeś? powyżej 2 stów?orangina pisze:Operacja jest dosyć prosta ale wymaga użycia kontrolowanej siły. Kupiłem oryginalny filtr w ASO.
Dzięki za informację, no to mnie chcieli wykasować w ASO na 240
-
- Swój Człowiek
https://pl.bmwautoparts.net/pl/katalog/ ... is=2754870Jaśnie Panicz pisze: Dzięki za informację, no to mnie chcieli wykasować w ASO na 240
Tutaj za 140 zł
- treash
- Swój Człowiek
Wziąłem uszczelki od Bosha bo obecnie tylko takie są dostępne, wsio pasowało idealnie. Z ASO nie brałem bo dawać za filtr paliwa 230 zł bo tyle sobie liczą w INCHCAPE Wrocław (ASO BMW/MINI) to lekka przesada tym bardziej że im też robią podwykonawcy typu Febi itd. Dla sprostowania filtr Bosha występuje w dwóch rodzajach mi dobrali mechanicy i pasował jak ulał a koszt to 105 zł.
PS. nie wierzcie w bajki że części z ASO BMW/MINI to jakieś cuda ze złota..to Ci sami podwykonawcy co w zamiennikach robią a BMW swoje znaczki tylko nabija już nie raz się przekonałem:) Przykład płyn chłodniczy z koncentratu za który BMW sobie życzy 5L = 245 zł, a to zwykły FEBI Bilstein dokładny numer to: 01089!!! Podał mi to "Jaśnie Panicz" a ja osobiście potwierdziłem w ASO:) Czyli sami kupujecie dwa koncentraty po 24 zł + woda destylowana za całość płacicie około 68 zł a nie 240 zł..prawie robi różnice, a to to samo:)
PS. nie wierzcie w bajki że części z ASO BMW/MINI to jakieś cuda ze złota..to Ci sami podwykonawcy co w zamiennikach robią a BMW swoje znaczki tylko nabija już nie raz się przekonałem:) Przykład płyn chłodniczy z koncentratu za który BMW sobie życzy 5L = 245 zł, a to zwykły FEBI Bilstein dokładny numer to: 01089!!! Podał mi to "Jaśnie Panicz" a ja osobiście potwierdziłem w ASO:) Czyli sami kupujecie dwa koncentraty po 24 zł + woda destylowana za całość płacicie około 68 zł a nie 240 zł..prawie robi różnice, a to to samo:)
-
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: Mini Cooper R53S i R56S
Płyn do układu chłodzenia potwierdzam Sam kupiłem Febi 01089.
Do silnika N14 wiele części pasuje z Citroen i Peugeot - ten sam silnik a cena niższa.
Do silnika N14 wiele części pasuje z Citroen i Peugeot - ten sam silnik a cena niższa.
- treash
- Swój Człowiek
A powiedzcie mi jeszcze jak odpowietrza się układ paliwowy po wymianie filtra, bo wiem że w Mini po wymianie filtra są problemy żeby zaciągnął paliwo..